» » Приємно, коли тебе свердлять як бетонну стіну? Рецензія на фільм Шлях

Приємно, коли тебе свердлять як бетонну стіну? Рецензія на фільм Шлях

Фото - Приємно, коли тебе свердлять як бетонну стіну? Рецензія на фільм Шлях

Через суперечливість вражень після перегляду фільму «Шлях» та рецензія вийшла об'ємна. Значить, «Шлях», все ж зачепив за живе, як мовиться, хоча картина могла б бути багато краще представленої версії. Чому? Що ж, перейдемо безпосередньо до фільму «Шлях».

Шляхи бувають різними. Платна траса, що лежить через поля зі свіжим покриттям дає можливість розслабитися і прибути з точки А в точку Б з комфортом і відносною безпекою. Путівець, з вибоїнами, ямами - теж шлях. Доїдеш чи ні з пункту А в пункт Б - тут невідомо. І колеса можуть проколотися, і підвіска полетіти, і в ямі з водичкою забуксували легше легкого. А де допомога шукати? Але це - теж шлях. Герой фільму «Шлях» Алекс і їде по життю якраз по вибоїнах, слідуючи в фарватері руху країни.

У роки перебудови держава захиталося так, що, врешті-решт, розвалилося. Разом з країною вешталися і люди. Алекс в перебудовні роки по фільму подався до рекетирів. А хто за ним вгледиш-то? Сирота! З цього моменту і йде розповідь про шлях Алекса аж до наших днів. Чимось ностальгічним повіяло при перегляді епізодів, пов'язаних з перебудовними роками. Наперсточники, що віртуозно крутили в трьох гуртках на шматку фанери кульку. Баули зі шмотками. Боротьба за переділ сфер впливу. Вже тоді почалося це ставлення до чужого життя, як до якоїсь необов'язковою дрібничці. Так і тут: штрикнули ножем головного героя, він лежить, вмирає, повз йдуть люди, і ніхто не допоможе. Зараз що б сталося? Та те ж саме. Проткнути подорожнього заточкою, лежить він на шляху перехожих, кров'ю спливає, але за допомогою ніхто не підійде. Переступлять, а ще ймовірніше, обчистять кишені.

Але тоді Алекса врятувала коханка кримінального боса і, очевидно, перша велика любов - блондинка на ім'я Джульєтта і лікар лікарні. Потім героя врятував від дороги в криміналітет тренер по самбо. Потім і кращий друг Алекса, Діма, відведе від героя звинувачення у вбивстві негідника, наркомана, але важливої людини, взявши на смертному одрі провину на себе за скоєне Алексом вбивство. Незважаючи на те, що Алекс крутий хлопець, спортсмен, який володіє смертельними прийомами, його часто рятують. Але і він не залишається в боргу, намагаючись іноді вдало, іноді не дуже, врятувати людські життя.

Фільм «Шлях» - бойовик і канонами жанру відповідає. Є тут і супергерої, особливий загін Зета, мета якого - знищення поганих хлопців. Кількість трупів цих самих поганих хлопців в картині зашкалює розумні межі, але тим же самим грішать і старі бойовики Голлівуду. Вибухи лунають справно, рукопашні сутички поставлені непогано, навіть на мечах б'ються. Але от виглядає все це якось непереконливо, чи що. Особливо це підмітили жінки. З трьох опитаних представниць прекрасної статі двоє негативно висловилися про картину, а одна просто заявила «Це - маячня!». Якщо дивитися упереджено, то цього самого марення у фільмі «Шлях» - чимало. Наприклад, китаєць Чен, що навчає Алекса та інших членів команди мистецтву війни. Цей китаєць сильно змахує на мого сусіда, що родом з російської провінції. Тобто, китайського в цьому китайцеві при великому бажанні не розгледиш. Приклеєна ріденька борідка, звичайне обличчя. Зростання - так, китайський. Але придивіться до китайців: вони так не виглядають! При таких гонорарах можна було найняти з десяток справжніх китайців для цієї ролі на будь-якому китайському ринку в найбільшому місті країни. І виглядало б переконливіше, і варто було б дешевше.

Далі впадає в очі скромність, і навіть убогість підриваються спецпідрозділом будівель, так би мовити, в лігві супротивника. Справа в наступному: лиходій у фільмі по кличці Тигр - теж з наших, російських. Він продає наркотики вагонами, грошей - кури не клюють, а з будівель на його базі лише обшарпанное підземелля і три сараю, покритих соломою, які власне і підривають безперервно бійці групи Зета. Бійці теж якісь непереконливі. Актор Іван Кокорін виглядає вже дуже невідповідно віком для новобранця. Ось він же через п'ятнадцять років - це відповідність. Взагалі, що кидається в очі, всі персонажі цього кіно ніяк не змінюються з часом. Настя - підліток, що була коханою дівчиною кращого друга Алекса - Дімич, і Настя - мама сина-підлітка, нічим один від одного не відрізняються. Ніби й не було тих півтора десятків років, пологів, важких часів, а всі герої фільму знають рецепт еліксиру молодості і п'ють його замість пива.

Ось чому я вважаю, що найкраще в картині себе проявили представники старої гвардії. Тих, хто вийшов з каламутної води перебудовних років. Дуже сподобалася коротка роль Лади Денс з її хітом дев'яностих «Дівчинка-ніч». Актор Олег Тактаров зіграв військового непогано. З тієї ж старої гвардії - зірка американського кіно, подхалтурівающій періодично в російських кінопроектах Майкл Медсен. Медсен пропонує у фільмі «Шлях» англійською мовою нашим хлопцям спільно з американцями рятувати світ. Що ж, непоганий хід режисера. Особлива думка виникло щодо ще одного персонажа - актора Миколи Валуєва. Саме актора, а не боксера. Даний фільм, де наш велетень зіграв епізодичну роль, можна розглядати як черговий крок у розвитку кінокар'єри Миколая. Тут він знову зіграв громилу. Точніше, ув'язненого, що намагається втекти з автозаку. Знову використовують його страхітливу зовнішність і пудові кулаки, аналогічно проекту «Кам'яна башка». Так, удар Валуєва у фільмі «Шлях» вражає, але, знову ж таки, все це очікувано. Цих ударів ми бачили тисячі в реальних боях боксера на рингу.

Чи не час уже змінити імідж Валуєва? Я вважаю, він буде набагато більш виграшно виглядатиме в комедійному амплуа. З отаким грайливим чепчиком на голові, або прикольною бейсболці, повернутою назад. І грати йому добре б таку роль, де він показується не як похмурий громила, а навпаки, усміхнений, нехай навіть, на перший погляд, дещо дурнуватий помічник великого боса, який постійно сварить героя Валуєва. А сам бос нехай росточком буде як Володимир Шкет, що веде програму на НТВ. Нехай у комедії б Валуєв виконував накази дрібного і злобливого шефа в боротьбі, скажімо, з конкурентами. Але коли справа торкнулася б тендітної дівчини, в яку закохається велетень, то все зловредні плани дрібного шефа підуть наперекосяк, а герой Валуєва перетвориться у хорошого здорованя, захисника слабких і пригноблених, і взагалі, в недурного і Тямущий малого, а не верзілообразного громилу. Але - це ліричний відступ, а Валуєв у картині «Шлях» виглядав очікувано.

Що треба додати в явний плюс до фільму - це досить масове включення в тканину сюжету представників фауни. Слони, змії, мавпочки, козеня, тигри - давно я не пригадаю в наших проектах таке представництво братів наших менших. Це додало якийсь шарм картині.

Ляпів у фільмі «Шлях» чимало. Наприклад епізод, коли боєць спецпідрозділу Зета, командує яким тепер головний герой Алекс, уклав цілу хмару охоронців наркокартелю з кулемета та інших видів зброї. Але патрони щось не нескінченні і, врешті-решт, вони закінчуються. Тоді боєць і отримує поранення в ногу. І залишається один на один з десятком озброєних злодіїв. А ті лиходії, замість того щоб попросити масового вбивцю своїх колег з усіх стволів, підходять до Зетовцу зовсім близько. При цьому ввічливо, можна навіть сказати, з інтелігентністю, спостерігають за тим, як поранений витягує дві гранати, висмикує з них обидві чеки і вже зовсім неважливо кидає їм ці гранати під ноги, а сам укочується за колону. В результаті цих нечемних дій все зловмисники з автоматами напереваги гинуть від осколків гранат.

Знову ж на тлі ляпів помічений і великий плюс картини. Мається на увазі зав'язка. Вона, ймовірно, сильно затягнута, але динамічна і цікава. При перегляді перших довгих кадрів навіть трохи губишся від думки, що не знаєш, на російський чи фільм ти прийшов, або, скажімо, на в'єтнамський, бо заставка повністю знята за участю азіатських осіб. Чому з тієї масовки не вдалося вибрати актора на роль китайця Чена, що тренує Алекса і його спецпідрозділ, залишається загадкою.

Фільм власне розповідає про життєвий шлях звичайного хлопця, народженого в СРСР. Створюється враження, що й шлях-то свій він не сам вибирає, а під впливом обставин. У перебудовні часи ломанулись пацани в бригади рекету - наш герой теж за ними пішов. Випадково врятував його від кривої доріжки тренер по самбо, привів у секцію, хлопець і залишився, став бійцем. Держава покликало до армії - пішов. Держава ж і запропонувало при провини по службі дилему - або штрафний батальйон, або служба в силовому підрозділі спецслужб - пішов у спецслужби. Такий ось шлях. І на цьому шляху героя ріжуть ножами, ховають нехай і з тренувальної метою, але живцем. Свердлять в його тілі, як у бетонній стіні, отвори під дюбель, пригощають погано пахнуть черв'яками і навіть душа його тимчасово залишає спортивне тіло, щоб вселитися в тіло лиходія і тим самим покопатися в мізках наркоторговця. Цей епізод вельми дивний, нелогічний, недоречний, можна сказати, маревний.

Алексу на обраному шляху доводиться вбивати, але на стороні світлих сил. У кінцевому рахунку, його світлий шлях, як і належить за канонами жанру, повинен перетнутися з темним, злим шляхом іншого персонажа. І вони перетнулися: пальчики Тигра, головного лиходія, відрубані мечем Алекса, падають на підлогу, як виноград з засушеної кисті. Більш того, голову Тигру Алекс теж відрубує, і творці не втрималися від стилістики Тарантіно: показали - таки народу, як виглядає шия відразу ж після того, як сталь клинка відокремлює від неї голову з усіма фізіологічними подробицями. А голова Тигра, як футбольний м'яч, так і падає на підлогу. Зрозуміло, чому дівчатам картина не сподобалася.

Повторюся: фільм викликає суперечливі почуття. З одного боку, є однозначні плюси: динамізм дії, хороші постановочні бійки, порушені ностальгічні струни душі при показі часів перебудови, приємна робота старої гвардії акторів, співаків, спортсменів. Тих, що родом з СРСР - Тактаров, Лада Денс, Валуєв. Майкл Медсен - більше плюс, ніж мінус, використання тварин додає певний шарм. Навіть музика не викликає нарікань, а навпаки, вважаю звуковий трек вельми відповідає дійства.

А з іншого боку - купа ляпів, нестиковок, навіть «марення» і недбалості в зйомках, велика кількість кіношних штампів. Тому й оцінка буде найбільша середня - 5 з 10.