» » Які є докази існування Бога?

Які є докази існування Бога?

Якщо людина не вірить у саму можливість існування Бога, будь-яке доказ може бути спростовано. Це все одно, що хтось відмовляється повірити, що люди були на Місяці. В даному випадку, ніяка інформація не зможе змінити думку людини. Сліди астронавтів, які ходили по планеті, інтерв'ю з самими астронавтами, місячні породи каменів - всі ці докази в даному випадку не матимуть цінності, тому що людина вже зробив для себе висновок, що люди не можуть потрапити на місяць.

Ми повинні з самого початку ясно заявити, що «довести» існування Бога природничими методами неможливо. Але точно так само неможливо довести природничими методами і існування Наполеона. Причина полягає в природі самої історії і в обмеженості цих методів. Для того щоб «довести» щось природничими методами, доказові повинно мати властивість повторюваності. Не можна заявляти світові про нове відкриття на підставі одного проведеного експерименту. Історія ж, за самою своєю природою, неповторна. Неможливо «повторити» заново народження всесвіту, відродити Наполеона, повторити вбивство Лінкольна чи розп'яття Ісуса Христа. Але той факт, що ці події не можуть бути «доведені» шляхом повторення, не спростовує їх реальності.

Давайте трохи ознайомимося з існуючими доказами або їх характером. Я разом з вами щиро задаю собі це питання. Як я можу знати, чи є Бог? Все ж ми говоримо про те, чого не бачимо. Так, це складне питання.

Ми маємо як мінімум три напрямки в доказах: Перше - це прихід на Землю Ісуса Христа.

Друге - це думанням творіння (або всього того, що ми можемо бачити навколо нас: органіку, молекулярні та хімічні частинки і речовини, а також космос і його гармонійне і чудное вплив на планету Земля та інше.)

І третє - нічим не менш важливе це дивовижне зміна людей, яке дає Святий і Творчий Отець Небесний (або те, що Євангеліє (Ісус Христос) називає - народження згори). Коротко про першу частину. У 1960-их роках, у м Києві академіку Олександру Білецькому дано було завдання від уряду СРСР (можливо КП) дослідити питання на предмет підстави віри християн. Підтекст означав, що він повинен був дізнатися, чи існує Бог християн в реалі чи це міф. Приступивши до роботи Олександр, був звичайним радянським громадянином, тобто невіруючою людиною. Своє завдання він направив на вивчення особистості Ісуса Христа. Він сконцентрував свою вивчення на його життя тут на землі.

Після закінчення часу він готовий був надати більше 200 чинників доводять євангельське оповідання про народження, життя, смерть і дивовижному воскресіння Христа. Всі ці історичні та археологічні, а також пророчі і логічні докази він не встиг цілком передати. Він зник! Компартія не знайшла потрібне продовжувати дослідження. Увірувавши, він встиг лише передати деякі рукописи християнам. Я вже робив застереження про упереджене настрої людей. Будь-які докази мають нульовий успіх при відсутності бажання знати і вірити істині. Хочу підсумувати цю частину наступним.

Донині докази існування Ісуса Христа, поповнюються. Тут ми їх не наводимо, як це можуть робити спеціальні словники та енциклопедії. Але якщо Ісус говорив: «Я і Отець (Бог) одне», то в пошуках докази існування Бога нам стає набагато простіше. Звичайно, якщо тепер ми готові вивчити мету Його (Ісуса Христа) приходу на Землю, то варто відкрити саме Євангеліє.

Друга сфера доказів. Більше, я б сказав, художня і захоплююча. Ми, віруючі,

спостерігаємо Творця через Його творіння. Чи не логічно судити про художника за його картинам. Як він розуміє світ, людей, природу, життя. Візьміть будь-яку іншу творчу діяльність людини. Якщо ви заходите в похмурий будинок, зі старою начинням і яким-небудь казково демонічним стилем оформлення то, ймовірно, вам не дуже стане, бажана зустріч з його господарем.

Розглядаючи і вивчаючи навколишній світ, ми просто завмираємо в захваті і припиняємо звичайний, рутинний хід життя і піднімаємо погляд до неба. Бо знаємо, що незримо для нас там сидить Творець усього видимого і не видимого. І подібно Державину готові: «В безмірною різниці губитися і вдячні сльози лити».

Нижче я приведу в приклад краплю води. Бернард Рамм, цитуючи Л.Дж. Хендерсона, перераховує деякі з цих якостей: «Вода має високу теплоємність. Це означає, що хімічні реакції всередині людського тіла будуть протікати з достатньою стабільністю. Якби теплоємність води була низькою, ми б «закипали» від найменшого руху. Якщо ми піднімаємо температуру водного розчину на 10 градусів за Цельсієм, ми прискорюємо реакцію вдвічі. Без цього специфічного якості води життя навряд чи була б можливою. Океан - це термостат

світу. Вода виділяє велику кількість тепла, коли замерзає, а для перетворення в пару потрібно витрата великої кількості енергії. Внаслідок цього океан представляє з себе свого роду амортизатор, пом'якшувальний жар літа і холод зими. Якби коливання температури земної поверхні не зм'якшувалися океаном і не перебували в межах визначених кордонів, все живе на землі або зварилася б, або замерзло на смерть.

Вода є універсальним розчинником. Вона розчиняє кислоти, основи і солі. Хімічно вона досить інертна, будучи середовищем для реакцій, але, не беручи участь в самих реакціях. У воді, що міститься в крові, знаходиться в розчиненому вигляді понад 64 речовин. Можливо, якби ми знали всі ці речовини, то їх кількість вимірювалося б астрономічним числом. У будь-якому іншому розчиннику це була б справжня каша! Без унікальних властивостей води те життя, яку ми знаємо, була б неможливою.

«Бо, що можна знати про Бога, явне для них, бо їм Бог об'явив им- бо невидиме Його, вічна сила і божество, від створення світу через розглядання творінь видимі, так, що їм виправдання» (Рим. 1:19, 20). Те ж саме говорить псалмоспівець: «Небеса проповідують славу Божу, і про справи рук Його віщає твердь» (Пс. 18: 1). Третє приводимое нами доказ є самим приголомшливим і красномовним доказом, на мій погляд. Це - Народження Понад. Думаю, що Бог простить людей за короткозорість у плані вивчення чудесній планети Земля. Але за угашения голос Духа Святого в своїй свідомості, люди неодмінно повинні понести покарання. Усім і кожному, в такт серцебиття стукає Ісус, закликаючи впустити Його в твою і моє життя. І мільйони людей готові сьогодні засвідчити про духовне народження або переродженні.

Наша сім'я (тоді я був ще підлітком) перебралася з Сибіру на півдня, місто Волгодонськ, Ростовської обл. З нашим приїздом, в цьому місті почала існувати Євангельська Християнська Баптистська Церква. Спочатку була тільки наша сім'я. А потім діяв Бог. Років через 12-14 вже все місто знало про великому, красивому Домі Молитви з сотнями членів церкви. Зрозуміло, 99% всіх складових цю церкву були вчорашні невіруючі люди. Від найпростіших до великих людей суспільства зверталися до Бога. Їхня нова життя ставало найяскравішим доказом існування Бога. І, тим не менш, решта 250 тисяч жителів цього міста продовжували жити своїм життям. Все ж таки це питання філософське. І причина, чому люди шукають докази не в бажанні знати Бога. Але шукають всяку відмовку, щоб не знати Його. Колись Ю.А.Гагарина запитали, чи бачив він Бога? Він сказав, що ні, не бачив. Хоч він і літав у космос, але з масштабу всесвіту як був він мурахою так з мурашника свого і не вибирався.

А Біблія каже, що Небеса Небес не вміщають Бога. І безумець той, хто говорить, що Бога немає. Подивися на зцілені душі від прокази гріха. Прислухайся до їх щирим словами свідоцтва. Це очевидно, це факт. Бог є і Він живий. Всі ці факти в сукупності складають картину про сам живому, живіший за всіх живих, Бозі.

Відносно нашої теми повинен зауважити наступне.

Внаслідок того, що Бог є любов, Він залишив нам на землі доказів рівно стільки, щоб навіть самий дикий і відсталий людина могла повірити в Бога.

І справа зовсім, не в нестачі доказів існування Бога. А в небажанні знати Бога. Від цього часто фраза «шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам» залишається незатребуваною. Дуже правильно Біблія говорить, що люди не йдуть до Світла, тому що справи їх злі. І Біблія ніде не доводить існування Бога, але зате на кожній сторінці її гірка реаль ворожнечі проти Бога.

Від себе я б сказав, що в суті цього питання таїться бунт, спрямований проти Бога. Бог зробив дуже багато, щоб кожна людина легко міг пізнати Його. Тому виправдання ти, людина. Тут я навів тільки напрямки в пошуках Бога. Але кожен день твоє серце будуть пронизувати стріли Творця Всесвіту, вражаючи твоє невіра. Зупинись, послухай спів птахів, шум моря, велич гір, красу хмар на синьому небі! Їх тихий голос голосніше гуркоту грому оповідає про Нескінченному, Великому Бозі.