» » Хрещення: які властивості святої води?

Хрещення: які властивості святої води?

Фото - Хрещення: які властивості святої води?

19 січня православні християни відзначають Хрещення Господнє. У цей день люди запасаються хрещенській водою. Таємниця її цілющої сили вченими не розкрита, але віруючі знають - Бог здійснює чудеса з людської молитві.

Початок і зміст свята

Свято встановлено в пам'ять про євангельську подію, коли Ісус Христос хрестився від Іоанна Предтечі у водах ріки Йордан. Своїм хрещенням в Йордані Спаситель поклав початок Таїнства хрещення - одному з семи головних церковних Таїнств, через яке людина заново народжується для життя у Христі.

У цього великого християнського свята - подвійна назва, Хрещення Господнє називають ще Богоявленням. Тому що при Хрещенні Господа головною подією стало явище Пресвятої Трійці. Бог Отець свідчить з неба: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав». Бог Син приймає хрещення по Своїй людській природі- Дух Святий у вигляді голуба сходить на Нього. Цим стверджується віра в Божественну Трійцю і віра в Божество Ісуса Христа.

Христос безгрішний, і тому не потребував хрещенні, тобто в очищенні особистих гріхів, але своїм Хрещенням, за висловом церковних піснеспівів, «потопив у водах Йордану гріхи всього світу».

Святвечір

Спогад про Хрещення Господнього Церква знаменує особливим обрядом великого освячення води. Відбувається воно двічі - в святвечір (18 січня) і в самий день Богоявлення. Благодать освячення води подається одна і та ж, однакові і молитви, і триразове занурення у воду хреста. Оскільки значення води в обидва дні однаково, не варто двічі набирати і роздільно зберігати її в двох судинах.

- У водохресний святвечір православні християни тримають особливо суворого посту, щоб підготуватися до сповіді та причастя.

Моржі на славу Божу

Існує благочестивий звичай на Водохреща занурюватися в иордань, або ополонку.

Купання в ополонці в цей день корисно, але потрібно дотримуватися обережності. Не випадково готують не тільки ополонку для купання, але і ставить поруч з нею баньки, щоб занурилися могли відразу ж зігрітися.

Часом священнослужителі самі практикують купання в ополонці.

Зануритися в крижану купіль ризикне не кожен, але умити обличчя і руки бадьорить хрещенській водою можна.

Води набрали. Що далі?

За святою водою в день Хрещення люди йдуть з різними ємностями, хто з баночкою, хто з каністрою, хто з двухведерной флягою. Які розумні межі, скільки родині потрібно святої води в літрах?

Тут меж немає. Всі вже знають, що в цей день і до кафедрального собору, і до чоловічому монастирю підвозять воду, яку освячують батюшки до тих пір, поки всі бажаючі не наберуть. А вже кому, скільки треба - та хоч цистерну набирайте, не шкода.

Набрали святої води, принесли додому, а що з нею далі робити?

Свята вода несе духовну цілющу силу. Перш за все, потрібно нею окропити житло. Сьогодні нею кроплять не тільки квартири, але й офіси, і навіть салон автомобіля. У побуті водохресна вода потрібна щодня. День православного християнина починається з молитви, після якої потрібно з'їсти шматочок проскури і запити її ковтком святої води. Зазвичай розсудливі християни беруть води стільки, щоб її вистачило на цілий рік.

Іноді можна почути, що з року в рік свята вода залишається, і людина не знає, як її спожити.

А для чого вона коштує? Користуйтеся нею, вмивайтеся, Спустіть росу згори житло, себе, рідних. Пийте по ковтку вранці і ввечері. Навіщо її зберігати? Це ж не річ. Можна додавати святу воду, коли готуєте їжу, купаєте дітей, самі приймаєте ванну. Якщо все ж так сталося, що залишилася вода з минулого чи навіть позаминулого року, можна полити нею квіти - їм теж буде корисна така «підживлення».

Що робити тим, хто з різних причин не зміг 18 і 19 січня прийти в храм або на иордань за святою водою?

По-перше, за нею можна прийти до церкви в будь-який день, там вона є завжди. По-друге, не обов'язково запасати її цілу цистерну - мала кількість хрещенської води можна розлити по місткостях і додати звичайної води, адже, за словами святих отців, «крапля святої води море освячує».

Цілюща агіасма

У перекладі з грецької агіасма - «святиня». Так називають водохресну воду. Відомо багато випадків, коли буквально кілька крапель влиті в рот знаходиться без свідомості хворому, приводили його до тями.

Святу воду прийнято вживати натщесерце, з особливим благоговінням і молитвою. Хоча по особливій потребі пити її можна в будь-який час. Старець ієросхимонах Серафим Вирицький, коли хто-небудь сильно хворів, благословляв приймати по столовій ложці святої води щогодини. А також радив окропляти їжу цією водою. Він говорив, що сильніше ліків, ніж свята вода та освячене масло, немає.

Вся свята вода має особливу духовну цілющу силу. Є чимало випадків зцілення від водохресної води. Одна важкохвора жінка взяла на себе такий подвиг - зануритися в иордань. Вона була сильно застуджена, але буквально через два дні одужала.

Водохресні прикмети

Існують народні прикмети, пов'язані зі святом Водохреща.

Один з водохресних оберегів - церковна свічка, куплена в цей день. Свічку потрібно віднести додому і покласти біля ікон. Запалювати її не обов'язково: вважалося, що ця свічка однією своєю присутністю буде підтримувати світло і тепло в будинку цілий рік.

Селяни вірили, що в Богоявленську ніч, з 18 на 19 січня, перед утреней небо відкривається. Про що відкритому небу помолишся, те й збудеться.

Опівночі жінки збирали водохресний сніг. Старенькі -для того, щоб краще вибілювати полотнину, а дівчата - шкіру. Вважалося, що витаянная з цього снігу вода може лікувати різні недуги, а вилита в колодязь - робить його невичерпним навіть в самий посушливий рік.

З Хрещення до Масляниці настає час весіль. Шлюби, укладені в цей час, вважаються найбільш вдалими. Особливо добре, якщо заручини відбудеться саме на Водохреща.

Хрещений на Водохреща буде все життя щасливим.