» » Навіщо потрібно носити хрестик?

Навіщо потрібно носити хрестик?

Фото - Навіщо потрібно носити хрестик?

Хрест для віруючих - це велика сила, що рятує від всякого зла, особливо ж від злодійства ненависних ворогів. Натільний хрестик допомагає переносити хвороби та негаразди, зміцнює дух, захищає від злих людей і у важких обставинах.

Хрест покладається на людину при Хрещенні, на Русі його ще називають «тільник». Під час Таїнства Хрещення хрестик покладається як виконання слів Господа Ісуса Христа: «Хто хоче йти за Мною, відкрутитеся себе, візьме хрест свій і йде за Мною» (Мк. 8, 34).

Натільний хрест освячується священиком, який читає дві особливі молитви, в яких просить Господа Бога, щоб Він влив у хрест небесну силу і щоб цей хрест зберігав не тільки душу, а й тіло від усіх ворогів, чаклунів, чародіїв, від всяких злих сил. Ось чому на багатьох натільних хрестах є напис «Спаси і збережи!».

Як вибрати натільний хрестик

Натільний хрест - це в першу чергу символ християнської віри, а не красиве ювелірна прикраса. Натільні хрести завжди відрізнялися різноманітністю вибору форм і матеріалів, з якого зроблені - золото, срібло, мідь, бронза, дерево, кістка, бурштин.

При виборі хреста треба звертати увагу не на метал, а на форму, яка повинна відповідати православним традиціям. Традиційний православний натільний хрест має восьмиконечную форму.

Чи можна носити хрести з католицьким розп'яттям

Головна умова в православній іконографії - фігура Спасителя висловлює Божественний спокій і велич. Вона як би накладена на хрест, і Господь відкриває Свої обійми всім до Нього звертаються.

Художником виконується завдання зображення Христа в Людської і Божественної іпостасях, показуючи одночасно смерть і перемогу Спасителя.

Католики в середні віки відмовилися від символічного духовного зображення Ісуса. Концентрують увагу на муках і смерті, тим приховуючи торжество Господа, який переміг смерть і відкриває життя вічне.

Переважають риси натуралізму людських страждань і муки хресної страти:

Тяжкість тіла, провисання на витягнутих руках.

Глава, увінчана терновим вінцем.

Перехрещені ступні прицвяховані одним цвяхом.

Анатомічні подробиці, які передають правдивість кари.

Православ'я вимагає носіння хреста православного, а не католицького. Це відбувається через різних поглядів на основи і догми християнської віри.

Як освятити натільний хрест

Щоб освятити натільний хрест, потрібно прийти в церкву до початку богослужіння і попросити про це священнослужителя. Якщо богослужіння вже відбувається, можна звернутися за допомогою до церковного працівнику, який допоможе передати хрест священика у вівтар. При бажанні, можна просити вчинити освячення хреста у вашій присутності, щоб брати участь в молитві.

Що робити зі знайденим натільним хрестом

Знайдений натільний хрест можна тримати вдома, можна віддати його в храм або тому, хто його потребує.

Це забобони, що не можна брати втрачений кимось хрест, так як тим самим ми беремо чужі скорботи і спокуси. Господь кожному дає свій шлях і свої випробування. Якщо ви хочете носити знайдений хрест, його потрібно обов'язково освятити.

Все те ж відноситься до будь-якого «тільник», який ви з яких-небудь причин опинилися не в змозі носити.

Чи можна дарувати натільний хрест

Хрестики дарувати можна. Дорогій для вас людині буде удвічі приємно, якщо при врученні хреста ви скажете, що сходили до церкви і вже освятили хрестик.