» » Кому моляться католики перед виходом в Інтернет?

Кому моляться католики перед виходом в Інтернет?

Фото - Кому моляться католики перед виходом в Інтернет?

Чи знаєте ви, що у Інтернету є свій ангел-хранитель? Поки, щоправда, тільки в католицькому варіанті. Звуть його святий Ісидор, і його іменини святкуються сьогодні, 4 квітня.

Покровителя юзерів католицька церква затвердила ще в 1999 році при папі Івана Павла II, відомому своїми прогресивними позиціями в усіх технологічних питаннях. Сам Ватикан долучився до глобальної мережі трьома роками раніше, коли вперше був створений сайт vatican.va з трьома веб-серверами, що носять імена архангелів Михайла, Гавриїла і Рафаїла.

Єпископ Севільський Ісидор був сином знатного римлянина, в юності отримав блискучу освіту і через усе життя проніс трепетну любов до наук. У його спадщині - і історичні праці, і трактати з фізики, математики, богослов'я. Але прославився він завдяки двадцятитомна «Етимології» - першої в середньовічній Європі об'ємної енциклопедії, що включала в себе інформацію по діалектиці, риториці, граматиці, геометрії, астрономії, медицині, музиці, праву і іншим областям людського знання.

Вона протягом дуже довгого часу вважалася найбільш компетентним науковим джерелом, на її основі будували свої освітні програми середньовічні університети. Тому святого Ісидора здавна шанували насамперед як покровителя студентів і професорів. У «Етимології» він застосував незвичайний для своїх сучасників прийом подачі інформації - систему перехресних посилань, що опинилася «прапрабабусею» інтернетівських гіперпосилань.

Є у католиків і спеціальна «Молитва перед виходом в Інтернет». По-русски вона звучатиме приблизно так:

«Всемогутній і вічний Боже,

Хто створив нас за Своїм подобою

І повелів нам шукати все, що є доброго, щирого і прекрасного,

Щонайпаче в божественному образі

Твого Єдинородного Сина, Господа нашого, Ісуса Христа,

Дозволь нам молити Тебе

Через заступництво Святого Ісидора, єпископа і доктора,

Щоб у наших мандрах по Інтернету

Ми спрямовували б наші руки і очі

Лише до того, як бажаєш,

І проявляли б доброзичливість і терпіння

До всіх душам, кого ні зустрінемо.

В ім'я Господа нашого Ісуса Христа, амінь ».

День святого Ісидора Севільського тепер відзначають не тільки комп'ютерники, що належать до католицької конфесії, але і всі користувачі, яким хочеться, щоб у подорожах по віртуальних просторах їх охороняв небесний покровитель. Свято в останні роки полюбився і російським інтернетникам. Вони із задоволенням обмінюються з цього приводу забавними електронними листівками, викачувавши їх з популярних кард-порталів.

Але власного, «рідного» святого у православного Інтернету немає. Років п'ять тому в мережі йшло чимало дискусій про те, чи потрібен він взагалі, і якщо потрібен, то кого вибрати. Професор Московської духовної академії Павло Велетнів пропонував кандидатуру святителя Феофана Затворника, який, незважаючи на десятиліття ізоляції, невпинно підтримував контакти із зовнішнім світом через листування.

Диякон Андрій Кураєв ратував за апостола Іоанна Богослова - автора Євангелія зі знаменитим вступом про Слово («Спочатку було слово»). На іконах його прийнято зображати з притиснутим до губ пальцем. Цей жест Іоанна диякон коментував, як заклик до мовчання: щоб чути співрозмовника, потрібно вміти мовчати самому. А для православного сектора Інтернету, на думку Кураєва, дуже актуальна проблема етики спілкування, оскільки люди навіть з невидимими співрозмовниками примудряються зав'язувати брудні скандали і розбирання.

Але ні першого, ні другого святого офіційна православна церква в статусі інтернет-ангела не затвердила, пояснивши свою позицію тим, що в православ'ї не прийнято централізовано призначати небесного «заступника» тієї чи іншої галузі. Практика шанування певного святого як покровителя певної професії складається спочатку у простих людей і лише потім закріплюється церквою. Звичайно приймається до уваги рід мирських занять святого. Так було зі Святого Великомученика Георгія - покровителем воїнів і з покровителем податківців святим Матвієм, які служили до зустрічі з Христом збирачем податків.

Так що поки, шановні користувачі, задовольняйтеся компанією святого Ісидора Севільського. Зрештою, у нього зараз є всі шанси наздогнати і обігнати покровителя всіх закоханих святого Валентина. У того теж ще зовсім недавно «сфера впливу» обмежувалася католицьким світом. А сьогодні її масштаби навіть складно оцінити. Любов - вона ж не знає кордонів, у тому числі і релігійних. І Інтернет, між іншим, теж.