» » Який рибою Ісус Христос п'ять тисяч голодних нагодував?

Який рибою Ісус Христос п'ять тисяч голодних нагодував?

Фото - Який рибою Ісус Христос п'ять тисяч голодних нагодував?

Розповідають євангелісти: дійшла до Ісуса звістка про загибель Іоанна Хрестителя і похоронах його. І захотів Він піти в безлюдне, пустельне місце, щоб посумувати там про загибель останнього пророка, а також вислухати розповіді своїх учнів про те, як вони виконали покладені на них доручення.

А був у цей час Ісус серед великої кількості людей, які прийшли вислухати Його повчання і звернутися з проханнями про допомогу, зцілення і т.д., так як вести про нього розійшлися по всьому Ізраїлю. Відбувалося це на березі озера біля міста Віфсаїда.

Сіли Ісус і апостоли в човен і попливли в пошуках пустельного місця. Однак люди не розійшлися, а рушили по берегу і навіть випередили човен, на якому плив Ісус зі своїми учнями. Побачивши, що так багато людей потребує його, Ісус велів причалити до берега і знову почала вчити, лікувати, зцілювати і т.д.

Справа йшла до ночі, берег був пустельний, і не було поблизу ніякого житла, щоб люди могли знайти собі нічліг і їжу. Бачачи це, апостоли звернулися до Ісусу з проханням відпустити народ, кажучи: Тут місце пустинне і час уже пізній, відпусти народ, щоб вони пішли в поселення і купили собі їжі. Ісус же сказав: «Не треба їм нікуди йти, ви дасте їм їжу».

І зійшов він разом з апостолами на гору, і сіли вони там. Апостоли засумнівалися, що можливо нагодувати стільки народу. Тоді велів Ісус розсадити людей по 50 і по 100, і виявилося їх близько 5000 чоловік, не рахуючи жінок і дітей.

Пошукали в натовпі і знайшли хлопчика, який продавав 5 ячмінних хлібів (у вигляді коржів) і дві смажені риби. Ісуса підняв очі до неба, помолився Богу, переломив їду на шматки і велів роздавати людям. І тут всі стали свідками найбільшого чуда: при роздачі народу кількість хліба і риби не зменшилася, а збільшилася, і всі їли й наїлися (так стверджують євангелісти).

Таким чином, всі 4 євангеліста запевняють, що Ісус нагодував одночасно понад 5000 чоловік, включаючи жінок і дітей. Мало того, коли стали збирати залишки їжі, то наповнили їм 12 коробів (дорожніх кошиків).

Не буду переповідати цю історію далі, так як до риби вона прямого відношення не має. Скажу тільки, що люди, надихнувшись при вигляді чуда, тут же вирішили негайно «йти на Єрусалим», щоб обрати Ісуса царем.

Ісус відправив апостолів по озеру на човні, а сам заспокоїв людей і пішов на гору молитися. А перед цим, йдучи по воді, як по суші, він врятував апостолів з розбушувався озера.

Тут випадок знову повертає нас до озера і рибі, яка так вдало потрапила в руки Ісуса. Питається, що це була за риба? Можливо, в ній вся справа-то? Чи було у неї назву, або це міфічна риба, «риба взагалі»?

Зіставлення старовинних і сучасних назв говорить про те, що біблійні події відбувалися біля ізраїльського озера Кінерет. І що цікаво, в цьому озері тоді у великій кількості водилася риба тілапія. Сам апостол Петро з братом саме там ловив цю рибу. З тих пір її називають теляпія Галилейського.

У цієї риби за зябрами з обох боків є плями. За переказами, це сліди від пальців апостола Петра. Насправді тілапія - це їстівна риба загону окунеподібних. Включає більше 100 видів, розселених по всій Землі. Може жити в прісній і солоній воді. Особисто я купую її на нашому ринку у вигляді замороженого філе. Звідки її привозять, не знаю. Особливо смачна смажена - Така, яку і ділив Ісус.

Ось так за біблійними історіями ховається чудова проза життя. Їжте тилапию, і приємного вам апетиту! (Це не реклама, а передача особистого життєвого досвіду, так як живу я далеко від озера Кінерет).