» » Чи був Іуда зрадником?

Чи був Іуда зрадником?

Фото - Чи був Іуда зрадником?

При уважному прочитанні текстів канонічних Євангелій, в уривках, в яких розповідається про обрання Ісусом дванадцяти апостолів, неважко помітити, що їх автори при першому ж згадуванні імені Іуди, пишуть про нього, як про зрадника. Так, у євангелістів Матвія і Марка, Юда з самого початку постає зрадником свого Учителя: «... ймення апостолів дванадцятьох отакі: ... Симон Кананіт, та Юда Іскаріотський, що й видав Його» (Матвій. 10: 2-4) - «... І Юду Іскаріотського, що й видав Його »(Марк. 3:19).

Цікаво, що обидва євангеліста не дають з цього приводу жодних коментарів. І те, що Юда зрадник, для читачів стає як би незаперечним фактом. Хіба ми сміємо сумніватися в істинності слів Матвія і Марка? Але чому ці євангелісти пишуть, що Іуда зрадив Учителя, описуючи момент обрання апостолів? Адже до так званого зради пройде ще чимало часу (приблизно близько трьох років). Цей факт як раз і викликає певні сумніви.

Але давайте подивимося, що ж говорить про Юду Іскаріота євангеліст Лука: «Коли ж настав день, покликав Своїх учнів і вибрав з них дванадцятьох, яких і назвав Апостолами: ... та Юду Іскаріота, що й зрадником». (Лука. 6: 13-16). Як видно з цього уривка, Іуда Іскаріот і тут названий зрадником, але лише з несуттєвим відмінністю: «... що й зрадником».

Євангеліє ж від Івана істотно відрізняється за змістом і за проповіді Ісуса від трьох перших синоптичних писань. Зокрема, тут немає епізоду обрання дванадцяти апостолів, як у попередніх Євангеліях. І перша згадка про Юду Іскаріота у Івана ми зустрічаємо в шостому розділі: «... не Дванадцятьох Я вас вибрав? Але один з вас диявол. Це говорив він про Юду Симонового, Іскаріота, бо цей мав Його, будучи один з дванадцяти »(Іоанн. 6: 70-71).

Як видно з цього і наступних уривків, у Івана Юда Іскаріот постає людиною, яка тільки й шукає моменту, щоб зрадити Ісуса Христа: «Тоді один з Його учнів, Юда Іскаріотський, що хотів Його видати: Для чого б не продати це миро за триста динаріїв і не роздано вбогим? »(Іоанн. 12: 4-5). Нічого крамольного в словах Іуди і тим більше в природному бажанні допомогти бідним, немає. Але після цих його слів відразу ж слід коментар автора (чи редактора): «Сказав же він це не тому, що про вбогих журився, але тому, що був злодій: він мав при собі грошовий ящик і носив те, що вкидали» (Івана 6 : 6).

Незрозуміло на яких фактах автор будує своє звинувачення, що Юда був зрадник і злодій? Ні в одному новозавітному канонічному і апокрифічному творі немає ніяких фактів, що Юда крав або обманював Вчителі і своїх соратників. А той аргумент, що Юда завідував скарбницею, говорить лише про те, що й Ісус і Його учні повністю довіряли освіченій Іуди Іскаріота. У цьому епізоді в провину Іуді можна інкримінувати лише те, що він не зрозумів, як і всі присутні, таємного, прихованого змісту вчинку Марії: «Марія ж, узявши фунт нардового чистого дорогоцінного світу, помазала ноги Ісуса і обтерла волоссям своїм Йому ноги його-і будинок наповнився пахощами від світу »(Іоанн. 12: 3).

Але Ісус знав, що учні Його не всі ще розуміли з того, що він робив і говорив. Тому після пропозиції Іуди продати миро, Він пояснює їм: «... залиште її-це вона на день поховання Моего- Бо вбогих ви маєте завжди з собою, а Мене - не завжди» (Іоанн.12: 7-8) ».

Ще гностична секта каїнітів на зорі християнства розуміла зрада Іуди як виконання вищого служіння, необхідного для спокути світу і запропонованого самим Хрістом- ця точка зору була висловлена у 2 ст. і знайшла відгомони в літературі ХХ століття.

І як не намагалися багато дослідників біблійних текстів зруйнувати створюваний століттями стереотип образу Іуди як зрадника, з цього заняття нічого доброго не виходило, і часто для авторів подібних ідей наслідки були непередбачувані.

Але ось, нарешті, справедливість восторжествувала. Саме провидіння подарувало світові вважався безповоротно втраченим стародавній текст апокрифічного «Євангелія Іуди». У стародавній рукописи Юда постає в зовсім іншому світлі, як самий улюблений учень Ісуса Христа, якому Учитель довірив найпотаємніші таємниці світобудови: «відокремитися від них. Я розповім тобі таїнства царства, бо тобі можливо увійти в нього, але ти будеш дуже засмучений! (36) Адже іншої буде замість тебе, щоб дванадцять учнів стали досконалими у своєму «бога».

А також і передбачив його трагічну місію: «... ти станеш вище всіх їх. Бо ти зрадиш в жертву людину, в яку я був одягнений ».

Найдавніший коптський манускрипт, що містить Євангеліє Юди, був представлений увазі публіки на початку квітня у Вашингтоні. Він є одним з низки так званих апокрифічних євангелій і написаний у традиції гностицизму. Відмінною особливістю вірувань гностиків було те, що вони виправдовували дії тих персонажів, яких автори Старого і Нового Завіту засуджували. Зокрема, текст гностичного Євангелія Іуди свідчить про те, що Ісус Христос сам попросив свого учня Юду Іскаріота зрадити його на розп'яття, щоб здійснилося передбачене великими пророками.

Про Євангелії Іуди досі не було відомо майже нічого, крім того, що воно колись існувало. Про нього згадував Іриней, перший єпископ Ліонський, який в II столітті виступив з викриттям єресей. А разом з ними і тексту, написаного Іудою.

«Цей манускрипт дає нам абсолютно інше тлумачення історії», - вважає відомий історик Террі Гарсія.