» » Рене Зеллвегер і Жодель Ферланд в трилері "Справа №39". Рецензія на фільм

Рене Зеллвегер і Жодель Ферланд в трилері "Справа №39". Рецензія на фільм

Фото - Рене Зеллвегер і Жодель Ферланд в трилері

Взяти чужу дитину на виховання завжди являло собою проблему. Тут потрібно володіти особливою сміливістю, щоб зважитися на такий крок. Навіть для пари чоловік і жінка. А вже для однієї жінки - і зовсім обтяжливо. У тому числі і в Америці, незважаючи на потужно розвинену опікунську службу. Так, рекомендації педагогів, характеристики штатних психологів про характер маленького чоловічка, якого збираються усиновити або удочерити, дещо прояснюють. Але все одно - це лише поверхневі враження сторонніх, в общем-то, людей. У кожному разі, підписуючи папери на усиновлення або удочеріння, нові мама і тато (або хтось один з них) отримують не просто усміхненого і милого дитятко, а й «кота в мішку».

Тільки якщо справжній кіт не сподобався, то його можна відвезти тещі на дачу мишей ловити під наглядом господині, або подарувати комусь, то з реальним хлопчиком або дівчинкою нічого подібного не провернеш. Вибір-то зроблений! Набагато частіше від поспішного, невірного вибору страждають самі діти. Приклади з побиттям, знущаннями прийомних батьків над усиновленими дітьми мало не кожен місяць спливають на телеекранах, в ЗМІ, в Інтернеті. А ось зворотних ситуацій, коли дитина з притулку, дитбудинку, перетворює життя нових батьків в пекло - майже немає. Причому, в пекло не в переносному сенсі, а практично в - прямому. У кіно ж подібна тема обіграна була не один раз. Згадаймо класику жанру, фільм «Омен». Або картину з Маколея Калкіна «Хороший син».

Фільм «Справа №39» розповідає історію небайдужої жінки Емілі Дженкінс. (Рене Зеллвегер). Саме такі люди і повинні працювати у відділі по контролю за опікою. Такі, яким небайдужа доля маленьких чоловічків. А ці чоловічки виховуються іноді справжніми монстрами, що ховаються за маскою добропорядних громадян. Хіба нормальні батьки будуть чекати моменту, коли їх донька чи син засне, а потім хапати свою кровиночку і нести на кухню, де закладати дитини, як індичку на Різдво, в духовку газової плити? Саме з такими ось нелюдськими лиходіями, начебто, і зіткнулася Емілі Дженкінс у своїй роботі.

Нещастя завжди падають, як сніг на голову. Несподівано, в самий невідповідний момент. У героїні Рене Зеллвегер і так справ під зав'язку! По роботі, якщо точніше - 38. А тут «добренький» шеф кидає на стіл ще одне, 39-е, де зібрані матеріали по дівчинці 10 років по імені Лілліт Салліван. Як водиться, обурення підпорядкованої сприймається керівником як щось нудне і фривольний: «Ось тобі ще одну справу і - крапка!» Пункт 1: начальник завжди правий! Пункт 2: якщо начальник не правий, то - дивись пункт 1! Героїня Зеллвегер бере справу.

За наявною у бюро інформації, батьки Лілліт погано ставляться до дитини. Нещасна дівчинка погано спить, точніше, майже зовсім не спить. Не спілкується з однокласниками, апетит відсутній. Мабуть, їй дуже важко доводиться будинку. І Емілі це відчуває. Вона слід своєї інтуїції. Батьки дівчинки - дивні, агресивні. Більше того - схоже, що вони божевільні! Режисер картини Крістіан Алварт підібрав на ці ролі дійсно неприємних типів. Що батька, що мати дівчинки грають актори вельми відразливою зовнішності і поведінку у них відповідне. Навіть при погляді на них розумієш, що вони - безумці! Особливо Едді, батько Лілліт. В очах його і поведінці відчувається злоба, упереміж з нездоровим ажіотажем. Ці монстри, згідно скаргами Лілліт, обіцяють відправити її в пекло! Але Емілі Дженкінс покликана перешкодити цим демонічним планам.

Героїня Зеллвегер виконує свою роботу співробітниці служби опікунства цілком професійно. У «Справі № 39» колишня Бріджит Джонс постає перед глядачем таким собі мінічіновніком, жінкою самотньою, повненької, розумною. Її життя тече собі і тече, робота займає майже весь простір її існування. В аурі її начебто немає більше місця для інших людей, але коли маленька дівчинка на ім'я Ліліт (актриса Жодель Ферланд) просить Дженкінс взяти її до себе, удочерити, Емілі здається. Адже дівчинка пережила таке, що й у страшному сні не привидиться! Побувати в духовці газової кухонної плити! Які ж монстри здатні на таке по відношенню до беззахисного дитині!

Рене Зеллвегер слідуючи у форматі ролі - дуже небайдужої і доброї жінки середніх років - не могла вчинити інакше, крім як визволити дівчинку з біди навіть ціною власного життя. У Емілі є друг - поліцейський Мак (актор Ієн Макшейн). Вони вдвох влітають в будинок Салливаном і в останні секунди рятують Лілліт, визволяючи нещасну крихту з духовки. Мак - міцний мужик, профі, і короткий бій з батьком нещасної він виграє! Ця сцена покликана показати глядачеві, що добро все ж прийде на допомогу, коли зло, здається, вже майже здобуло перемогу. Героїню Жодель Ферланд врятували. Батьків її відправили до психлікарні. Там їм і місце! Вони повинні бути покарані за такі діяння. І їх покарають. Тільки хто: Бог або Диявол?

Тут би й фільму кінець, ось він - хеппі-енд! Але найцікавіше чекає глядача якраз після. Так, пролог картини і початок основної частини кілька затягнуті і навіть викликають певну нудьгу. Я вважаю, що довести сюжет до стрімкого розвитку можна було б і раніше. А то виходить якийсь дисбаланс в темпі картини: спочатку віз фільму трясеться повільно, розмірено, і раптом починає нестися галопом да самого упору!

Ось тут - то, після удочеріння, режисер і сценаристи починають підкидати додаткові загадки. З чого це батьки дівчинки понакрутілі купу засувів на свою спальню? Чокнуті, звичайно, вони і є чокнуті. Але кого боятися цокнуті? Що зробило їх божевільними? Здогадки у глядача з'являються, а життя героїв фільму йде свої чергою.

Тепер Ліліт і Емілі живуть разом. Все б нічого, тільки дівчинка почала лазити по речах новоспеченої матусі. Співробітниця відділу опіки, ясна річ, висловила невдоволення. А Ліліт - давай огризатися! Усе начебто логічно: важке дитинство! Маленька актриса, яка зіграла Ліллі (Жодель Ферланд), у фільмі «Справа №39» знову виступила в уже кілька сформованому амплуа. Вона знайома глядачеві за оглушливі трилеру «Сайлент Хілл». Чи доречно запрошення режисером саме Жодель на роль Лілліт? Думаю, цілком. У зовнішності дівчинки є щось демонічне. Темне волосся і ці широкі очі. Вона двоїста, ні, троїстих, ця Лілліт. Навіть дружок Емілі, психотерапевт, чоловік солідний, багато побачив і почув за свою практику, вражений, наскільки не по роках розвинене мислення у Ліллі. Вона видає такі заумні тиради, що глядач мимоволі прислухається до них. Сенс цих тирад зрозумілий, але не відразу, а вимагає розумової роботи. Це - не дитячі слова і думки. Зазвичай, коли говорить дитина десяти років від роду, його висловлювання зрозумілі і прості. Буває складніше, якщо він - вундеркінд, але вундеркінди дуже рідкісне явище. Лілліт ж міркує як дорослий, часом досвідчений адвокат, наприклад. Цей хід додає інтриги оповіданню.

Зовсім юна актриса Жодель Ферланд впоралася зі своєю роллю блискуче, я вважаю. Їй віриш, за неї переживаєш, її шкодуєш. Її зовнішній вигляд прямо говорить глядачеві: «Я - маленький чоловічок! Не ображайте мене! Не вбивайте мене! Захищайте мене! ». І її хочеться захищати і рятувати! Але, з іншого боку, незрозуміло, що приховано в глибинах її темних очей. У всякому разі, добра і світла там не дуже-то й видно. Такий багатогранний типаж обличчя! Так, Жодель Ферланд відповідає картині «Справа № 39».

Фільм продовжує підкидати загадки, які слід вирішувати. Чому маленький хлопчик, хоч і з неблагополучної сім'ї, гайковим ключем вбиває своїх батьків? З'ясовується, що перед цим діянням хлопчикові дзвонили. З будинку героїні Емілі Дженкінс! Такі дані поліцейського Мака. Може бути, сама працівник опікунської служби США дзвонила хлопчикові і послала того вбивати? Зла за шкалою ненависті у фільмі стає все більше, так само, як і трупів. Причому, трупи-то все з оточення Дженкінс! Хто «чистить» її знайомих? Хто ця якась третя сила, що вбиває дорогих Емілі людей? Напруга наростає. Не скажу, що прямо коліна трясуться, і про багато можна здогадатися вже в середині фільму, але таємниця в картині, безумовно, є, яка і змушує пригорнутися до екрану.

«Справа №39» - саме містичний трилер, хоча заявлений також як хоррор. Там немає особливих бойових сцен, спецефекти помірно і добре підібрані саме під сюжет. Акторська робота поліцейського Мака (Йен Макшейн) вражає особливо. Він, тертий калач, боєць зі злочинністю, холоднокровний воїн закону, робиться розм'яклий перед нез'ясовністю здоровою логікою ланцюга трагічних смертей. Йому, як не дивно, найбільше співпереживаєш. Цікаво спостерігати, як розум намагається зрозуміти те, що розуміння звичайним розумом не піддається. І актор Макшейн зміг передати цю заковику в рамках своєї ролі вельми переконливо. Не будемо кривити душею, сюжет фільму «Справа №39» цілком передбачуваний, відкривати його ходи я не стану. Ви й самі зрозумієте, хто і що собою представляє з початком трагічних подій у фільмі. Зауважу лише, що ця передбачуваність псує кілька враження від роботи режисера Крістіана Алварта, який відчайдушно намагається внести більше містики в тканину фільму.

Наприклад, ви з дитинства страшенно боїтеся собак. Припустимо, покусали вас вони колись давно. Уколи в живіт, пасти з оголеними іклами, налиті ненавистю і люттю очі. Ви все це пам'ятаєте, ви боїтеся цих тварин до остраху! Так вийшло. І ось несподівано до вас приходять бачення, що зграя собак починає рвати вашу плоть на шматки. Уявляєте, що повинна перенести ваша психіка! А якщо до того ж ці бачення начебто нереальні, але, для вас, більш ніж реальні, то вам можна тільки поспівчувати! Героям фільму «Справа №39» доводиться пройти приблизно через щось подібне і не всі видюжат це випробування.

Психіка героїні Рене Зеллвегер теж не витримує і починає давати збій. В обстановці трагедій, що звалилися на її голову, від контактів з пацієнтами психлікарні Дженкінс і сама починає потихеньку «з'їжджати з котушок». Її можна зрозуміти: стільки загадок і збігів, смерть гуляє поруч, а вона одна. Зовсім одна. Хоча це, звичайно, не привід запалити свій будинок. Нормальні люди, навпаки, намагаються звести будинок своїми руками. Прикрасити його, миють і чистять. А тут - бензин, та запальничка. Кого вона злякалася, Емілі, у цих стінах? Можливо, хтось живе між перегородками або в підвалі, або під дахом? Коли психіка захворює, все може привидітися.

Зеллвегер намагається триматися ступенчатости в зображенні божевілля і їй це цілком вдається. Мабуть, дивлячись на екран, на акторське виконання ролі Рене, ми можемо сказати, що саме так і сходять з розуму. До того ж, Емілі нізвідки чекати допомоги, за великим -то рахунку. Її найближчі друзі вирушили в інший світ. Лише маленька Лілліт тримається поруч. А тут ще й батьки дівчинки гинуть в психлікарні. Хмари над співробітницею служби опіки згущуються. Смерть бродить вже зовсім поруч. Плюс випливають ознаки минулого зі свідомості: багато років мати назад Емілі загинула в автокатастрофі. Можливо, щось було не випадковістю? Тут і мужик - то з міцною нервовою системою насилу витримає! Що вже говорити про звичайну жінці. Відчуваєш, що якийсь вибух в сюжеті неминучий. І глядач чекає розв'язки в напруженому мовчанні.

Фільм «Справа №39» - досить непогане кіно, зроблене за класичними законами жанру містичного трилера з елементами жаху, але не сильно страшними. Так, тематика не нова, але зате є тонка робота акторського складу. Дітям фільм буде неприємний, та й не потрібно його їм показувати. А ось любителям жанру, причому різного віку, крім дитячого, це кіно буде в самий раз.

За десятибальною шкалою:

Видовищність - 7

Спецефекти - 6