» » Володимир Вдовиченков та Ігор Петренко у фільмі "Заборонена реальність". Рецензія на картину

Володимир Вдовиченков та Ігор Петренко у фільмі "Заборонена реальність". Рецензія на картину

Фото - Володимир Вдовиченков та Ігор Петренко у фільмі

Коли дивишся фільм «Заборонена реальність», мимоволі ловиш себе на думці, що показують «Матрицю». Тільки в якомусь зменшеному, містечковому, карикатурному варіанті. Буквально все в сюжеті «Реальності» нагадує незабутнє творіння братів Вачовскі з Голлівуду, тільки в зморщеному вигляді. Є така програмка комп'ютерна, яка з оригінальної об'ємної фотографії робить зменшену копію, щоб вмістити в потрібний формат. При цьому урізається вага файлу, часом погіршується якість, розмиваються межі.

Так і в «Заборонена реальність». Є тут і Морфеус, але цього разу він молодший (Володимир Вдовиченков). Він волохатий і пихкає цигаркою, на відміну від американського лисого, спортивного, і блискавичного Морфеуса. Є і своя Трініті, тільки в «Реальності» це руда дівчина з великими ... об'єктивами. Фотокореспондент. Є й рух опору під назвою «Стопкрим» (в «Матриці» - це місто залишилися вільних від матриці людей - Зіон). І, нарешті, є і обраний на ім'я Матвій Соболєв (актор Ігор Петренко) - в «Матриці» Нео (Кіану Рівз). Обидва робляться голеними, зрештою. Є в «Реальності» Фархи (в Матриці - Піфія). Навіть бойова сцена серед портових двадцятитонних контейнерів, де Матвій бігає по стінах, «нуль в нуль» нагадує «Матрицю», але тільки досить віддалено за якістю виконання.

У фільмі «Заборонена реальність» головний позитивний герой Матвій відбивається від довгих чорних розкручуються канатів Зла, бадьоро махаючи руками і ногами, і не менш бадьоро ухиляючись від них. У «Матриці» герой Кіану Рівза відмахується від приставучих агентів і їхніх куль. Але в «Матриці» на все це дивишся з «широко відкритими очима», а в «Реальності» - з прикритими. У цій сцені і укладена квінтесенція фільму. Ласкаво б'ється з малозрозумілим чорним злом і все це подається під нав'язливим соусом рекламодавців, логотипи яких автори вклинюється всюди, куди не лінь, до місця і не до місця. Мабуть, вони вважають, що тепер всі будуть користуватися зазначеної у фільмі зв'язком, пити зазначену воду і інш.

Про що цей фільм? Питання, звичайно, цікаве. Дивіться: в недалекому майбутньому був створений особливий модулятор психотропної модифікатора. Або - навпаки. Модифікатор психотропної модулятора. Один хрін, це не важливо. Було два напарника: Матвій Соболєв (Ігор Петренко) і Георгій Курило (Олександр Балуєв). Все як в «Зламана стріла» з Траволтою і Слейтером. Один виявився «редискою», а саме, герой Балуєва, і вирішив поцупити модулятор / модифікатор / вібрато ..., перепрошую, а Матвія «замочити». Але Матвій, не простий хлопець, Соболь з великої літери, як і герой Слейтера в «Стріли» вижив, хоча і впав з висоти з п'ят дев'ятиповерхових будинків. Але йому нічого особливого й не сталося! Так, шрами да садна.

Скоро хлопці в нашій фантастиці почнуть з космічного корабля випадати по п'янці і приземлятися на землю в скафандрі неушкодженими, зі шматком солоного огірка в долоньці для закуси. Упевнений, якби герой Петренко впав з драбини, роблячи ремонт у квартирі, то і травм у нього побільше було б. Загалом, лиходій Курила заволодів модифікатором / модулятором / вібрато .... і став великим босом, що служить злу. Він і є вже зло в плоті. А Матвій тусується на відшибі цивілізації, в гущавині лісу, як дідько. Його, як водиться, закликають спецслужби встати знову в стрій. Він не хоче, але його начебто змушують обставини.

Головному лиходієві Курило (Олександр Балуєв) досвіду в кінематографі не позичати. Йому майже єдиному (та ще кілеру) у фільмі вдалося передати емоцію людини - злість, що для такого кіно вже непогано. Петренко ж з Вдовиченкова зіграли, як змогли в рамках матеріалу. Схожий на абрека Ігор Петренко і на художника Володимир Вдовиченков в «Заборонена реальність» не вражають. Як я вже писав у відгуку на фільм «Тарас Бульба», там вони зуміли стати достовірними і багатогранними. Але - ніяк не в «Реальності», на жаль.

Шкода, що нам підсовують всі західні бренди в кіно! Чому бандити ганяють на західних джипах, а не на машинах Ульяновського автозаводу? Чому герой Ігоря Петренко водить «Ауді», а не «Жигулі Лада-Калина»? Чому саме «Корбина» - наша зв'язок, а не таксофон від МГТС? До «Корбина» автори приплюсували Тіну Канделакі, але дали їй роль малословную. Від того вона і виглядає на екран якось нудно. Фальшиві емоції, недостовірні охи-ахи. Немає простору для емоцій телеведучої!

Найбільше запам'ятався лиходій, а саме кілер, підісланий Курилів, щоб убити героя - Матвія. І його подружку (Любов Толкаліна). Колишню. Яка, зрадниця, нині працює в службі безпеки Курилів. Складно зрозуміти? Гаразд, кілер цей, якщо коротше, всіх хороших і частина поганих повинен «замочити». Горіллообразний така шафа зі злочинницькій фізіономією. Ось він в рамках своїх епізодів змушував все ж дивитися на екран! Так як в його грі теж було щось справжнє, як і у Балуєва.

Рівень бойових сцен у фільмі ілюструється наступним: воїни зла з чорними горщиками на головах, яких «мочить» Матвій, якісь цукрові. Рука або нога Матвія ще не наздогнала їх черепа, а вони вже падають, та ще з переворотом. Мабуть, у цих горщиках датчики руху стоять і як тільки на носія горщика дмухнеш, так той бряк на спину і пузо наверх виставляє. Капут вояку, значиться. І так - по всій тканині фільму практично.

У глядацькому залі були люди. Небагато, але були. Хто цілувався, хто копався в телефоні, хто гикав. Я і сам, чого вже таїтися, відкрив баночку пивка і, хрустячи попкорном, посидів, подивилися по сторонах на кольорові лампочки кінозалу. Місцями є в «Заборонена реальність» сцени, де дещо цікаво. Ось так би я і охарактеризував фільм! Рідко, місцями. Місцями є хоч якась осмисленість в діалогах. У такі рідкісні моменти я фільм і дивився. Зовсім вже нетерплячі покидали зал раніше. Ну, їм видніше. Я ж змусив себе досидіти до кінця.

За десятибальною шкалою:

Видовищність - 5

Любов - 3