» » Що можна подивитися в Фертеракоше? Давньоримське святилище

Що можна подивитися в Фертеракоше? Давньоримське святилище

Фото - Що можна подивитися в Фертеракоше? Давньоримське святилище

Кілька разів ми вже бували в Фертеракоше. І багато чого встигли подивитися в цьому невеликому угорському селищі, що лежить неподалік від знаменитого озера Ферте, в околицях Шопрона. Але ось до давньоримського святилища бога Мітри, або як його називають угорці - Мітраса, все якось руки не доходили. Та й з часом ... Вічно підтискав! Може сьогодні, раз вже волею випадку знову опинилися тут?

Тим більше, до святилища від селища не так вже й далеко. З кілометр, не більше. Цю відстань можна пройти пішки. Або сісти на екскурсійний трамвайчик, що курсує між селищем і святилищем.

Але краще - на своїх двох. Якраз і час буде, щоб розповісти про те, хто такий цей Мітра і як його занесло в околиці Фертеракоша.

Вчені досі сперечаються. Немає в них єдиної думки з приводу того, як в останні століття до нашої ери в елліністичному світі виник так званий мітраїзм, особлива релігія поклоніння богу світла - Митрі. Деякі, наприклад, той же Кюмон, вважають, що Мітрас - це латинізований варіант вимови імені давньо-іранського бога договору і згоди - Мітри. Мовляв, ще Дарій III перед знаменитої битвою при Гавгамелах, закликав перському війську в допомогу Сонце, Митру і священний вогонь. Але ... Не допомогли персам їх боги.

Зате про них дізналися воїни Олександра Македонського. І ті з них, хто потім повернувся в рідні краї, приніс із собою і культ цього бога.

Цілком може бути. Тим більше, що спочатку мітраїзм був широко поширений саме серед солдатів, в т. Ч. І римських легіонерів, які вважали Митру богом, який приносить перемогу. Тому мітраїзм, в II столітті вже нашої ери широко поширився по всій римської імперії, особливо популярний був у прикордонних провінціях. У тих місцях, де стояли великі військові гарнізони. У тому числі і в Паннонії, до якої тоді ставилися землі в околицях Шопрона. Правда, своє нинішнє ім'я місто отримає значно пізніше. Римляни ж називали його на свій лад - Скарбанціей.

Інша група вчених, серед яких С. Вікандер, Джон Хіннеле, Р. Гордон, стверджує, що античний мітраїзм - це самостійна релігія, нічого спільного не має з давньо-іранським культом. А ім'я бога було просто запозичена її засновниками для підвищення авторитету нової віри серед населення. Все-таки одна справа, коли релігія виникає на голому місці і зовсім інше, якщо вона має такі давні корені. Мовляв, і задовго до нас вірили ... Ну, а вже нам сам бог Мітра велів.

І народ вірив. У новій релігії його приваблювали як блаженне життя після смерті, так і рівність між шанувальниками бога Мітри ще до того, як всі вони покинуть цю грішну Землю. Та й як не вірити? Особливо, якщо врахувати, що з кінця II століття нашої ери мітраїзму протегували римські імператори. У цьому, наприклад, були помічені і Авреліан, і Діоклетіан.

Так що немає нічого дивного, що в II-IV ст. н. е. мітраїзм був не простий релігією. На той момент часу культ бога Мітри був головним і основним конкурентом раннього християнства.

Але за підсумком вийшло те, що вийшло. Здолало вчення Ісуса Христа. І сьогодні навколо нас багато християн. Православних, католиків, протестантів, лютеран. А ось мітраістов ... немає. Забули в Європі про цього бога. На довгі півтори тисячі років забули. І про сам бога Митрі, і про його релігії, і про місця поклоніння йому. Так званих мітреумах. Місцях, де відбувалися спеціальні обряди поклоніння богу - містерії.

А відбувалися вони, ні де попадя. Митра адже, як стверджує його культ, народився з каменю. От тільки де народився - є різночитання. За однією з версій - «з каменю, лежачого біля річки». За іншою - з каменю в печері.

Тому всі мітреуми розташовувалися в печерах. Ну, а якщо ця печера ще й лежала неподалік від водойми ... Так взагалі добре! І першою версією народження бога віддано належне, і другий - шана наданий.

З такої категорії святилищ було і фертёракошское. І в печері, і від річки Ракош не дуже далеко.

Але про це багато сотень років ніхто навіть і не підозрював. Поки в липні 1866 дві людини - шопронскій хлопчисько Ференц Шторно і фертёракошскій майстер різьблення по каменю Дьёрд Меллешіч - незалежно один від одного не натрапили на дивну яму в лісі Сархалмі. А ось подальше відкриття цінностей цієї «ями», за підсумком опинилася печерою, належить уже одній людині. Батькові хлопчика - Ференцу Шторно-старшому.

Після обстеження печери він виявив висічений у вапняку барельєф з культовим малюнком, три камені вівтаря, дві левові фігури і ... могили. Серед яких 27 були з кремували прахом і тільки одна із залишками кісток скелета.

Щоб уникнути подальшого руйнування печери Ференц зробив над нею спеціальне покриття з фертёракошского вапняку.

Цілком природно, що цим унікальним відкриттям відразу ж зацікавилися вчені, які досить активно почали працювати над матеріалами, знайденими Ференцом Шторно-старшим. Звичайно, на час військових дій, як Першої світової, так і Другої, їм доводилося робити вимушені перерви. А по закінченню останньої ... Всі дослідження взагалі довелося згорнути.

Як звичайно, у справу втрутився Його Величність Випадок. Як закінчилися воєнні дії і держави-переможниці домовилися про нових європейських кордонах, раптом з'ясувалося, що фертёракошское святилище, про який там, на самому верху політичного Олімпу ніхто і не чув ... Святилище виявилося практично на самій австро-угорському кордоні. Між молотом і ковадлом двох протиборчих світових систем. Капіталізму і соціалізму.

Пощастило, так повезло ... До 1989 року до святилища допускалася жодна жива душа. Навіть вчені з відомими всьому світу іменами. Як можна? .. Кордон!

Тільки в 1991 році почалася робота з відновлення давньоримського святилища. Завдяки шопронскому археологу Габріелю Габріелла і скульптору-реставраторові Дьордь Ковачу воно набуло того вигляду, який при бажанні можна побачити і сьогодні.

У тому ж самому році за проектом Агнесс Відар над святилищем було побудовано спеціальне приміщення, яке захищає і печеру, і її внутрішній інтер'єр від впливу зовнішнього середовища.

Так ось, до речі, й воно. Дійшли. Якщо хтось втомився, то можна перепочити на рекреаційної майданчику, що влаштована поруч із захисним будівлею. А якщо сили ще в порохівницях є, то ... Ласкаво просимо в печеру! Ось він, фертёракошскій мітреум.

Ні, свічок не треба. У печеру вже проведено електричне освітлення, в світлі якого добре видно так звана тавроктонія. Барельєф, на якому зображено заклання богом світла Мітрою бика, що символізує темряву. Смерть якого повинна породити нове життя. Згідно мітраітскіх вірувань, з крові переможеного Мітрою тварини повинна прорости виноградна лоза, а з мозку - зерно, що дає хліб.

З боків від борються, тримаючи в руках смолоскипи, мовчки стоять дві фігури - Кауто і Каупопат. Схід та Захід. А перед барельєфом - камені вівтаря.

Ось практично і все, що сьогодні можна побачити в фертёракошском святилище. Так, комусь може здатися, що не так вже й багато. Але навіть ця крихітка - осколок великої історії. Тонка ниточка, що зв'язує нас з минулим. І дає надію на те, що поки вона в цілості й схоронності, у всіх нас є майбутнє.

Адже історія - це наше коріння. Без яких не живе навіть найсильніше дерево ...