» » Аналіз атеїста. Як відповідати на аргументи войовничих безбожників, щоб перетворити їх на смиренних віруючих?

Аналіз атеїста. Як відповідати на аргументи войовничих безбожників, щоб перетворити їх на смиренних віруючих?

Віруючим людям часом буває дуже важко вести дискусію з атеїстами, які чинять тиск і намагаються маніпулювати свідомістю опонента. Намагатися їм що-небудь доводити - марна трата часу: ніякими логічними доводами їх не прошібёшь. Трапляється таке, що загартований в словесних баталіях атеїст примудряється запудрити мозок навіть агностику, викинувши на нього цілу купу відвертої нісенітниці.

Як же протистояти агресивним безбожникам і що їм відповідати? У цій статті пропонуються кращі способи для того, щоб посіяти хоча б маленьке зернятко сумніви в душу типового атеїста.

Відразу обмовлюся, що перевіряти на вошивість ми будемо лише певну категорію атеїстів - так званих «войовничих». Якщо людина просто не вірить у Бога, але не лізе до віруючих зі своїми спростуваннями, то й нехай собі не вірить - це його особиста справа. А тепер перейдемо до найпоширенішим псевдо-аргументів атеїстів.

«Якщо Бог всемогутній, то чому він допускає страждання?»

Практично кожен поважаючий себе атеїст невпинно товкмачить цю фразу, мовляв, на планеті регулярно відбуваються якісь біди: хвороби, катастрофи, війни. І якщо вже Бог допускає такі нещастя, значить, він або злий, або жодного разу не всемогутній.

Мої віруючі читачі, коли ви знову почуєте щось подібне, то сміливо вказуйте своєму опонентові на його некомпетентність у питаннях авраамічних релігій. Адже вони ясно дають зрозуміти, що страждання людині надсилаються як випробовування. І якщо він успішно пройде цей своєрідний тест, то отримає в нагороду життя в Царстві Небесному, де вже не буде ні хвороби, ні смерті, ні всього того, що затьмарює перебування на випробувальному полігоні під назвою «Земля».

«Різні релігії в нинішньому багатокультурному суспільстві не можуть мирно співіснувати».

Цим доводом атеїсти намагаються міцно взяти за зябра віруючого співрозмовника. Але чи існує насправді релігійна ворожнеча? Зовсім ні! Біда в тому, що атеїсти не бачать різницю між світовими релігіями і сектантськими віруваннями, які приносять непоправної шкоди нашому суспільству.

Ніколи християни, мусульмани чи іудеї не стануть схвально відгукуватися про якихось «релігійних» культах, де практикується виривання сердець і намотування кишок на бамбукову палицю. Навпаки, ці варварські звичаї різко засуджуються, і з ними, звичайно, не може бути примирення. Зате всередині традиційних конфесій є відкритий заклик до поваги один одного.

«А як же Іслам? У ньому є таке поняття, як вбивство невірних! »- Скажуть атеїсти. Але тут потрібна суттєва поправка: так, вбивати невірних можна, але тільки лише в тому випадку, коли мусульманам загрожує явна небезпека. Просто так взяти і вбити невірного не вийде, бо гріховно. Тому всі ісламістські терористичні організації не тільки суперечать Ісламу, але і є його ворогом.

«Релігія завжди боролася з наукою, а самих вчених спалювала на вогнищах».

Тут відразу приходить на розум трагічна доля великого вченого і філософа Джордано Бруно. Тільки стратила його не церква (будь-яке вбивство заборонено біблійною заповіддю), а світська влада Риму, в руки якої він був переданий інквізиторами. Та й єретиком він був оголошений зовсім не за свої геліоцентрістскіе переконання і віру в існування інопланетян, а за заперечення непорочного зачаття Діви Марії, сумніви в чудеса, скоєних Ісусом Христом, і за поширення в своїх роботах окультно-магічного вчення - герметизму. Тобто не наукові погляди, а якраз теологічні переконання справили значний вплив на вирок.

А православна Русь, на відміну від католицької Європи, взагалі не знала ніякої інквізиції. Геліоцентрична система Коперника стала відома в Росії практично відразу після виходу його книги. Більш того, докладний виклад теорії Коперника було описано в брошурі «Зерцало всея вселенної», яка вільно продавалася по всій країні і ніхто нікого за це не судив. Трохи пізніше на міських ринках можна було купити великий плакат з барвистими зображеннями всіх існуючих систем світу, включаючи геліоцентричну. І цей плакат висів у будинках міністрів, чиновників, православних священиків і звичайних селян.

«Наука спростовує те, що написано в Біблії, а наукові теорії несумісні з релігійним світоглядом».

Атеїст, намагаючись захистити свою позицію, неодмінно видасть це твердження, в якому сенсу менше, ніж у піснях Джастіна Бібера. Ось де у Святому Письмі візьметься хоч маленька строчка, яка ставить під сумнів теорему Піфагора чи періодичний закон хімічних елементів? Немає там такого. Навпаки, Біблія дає кілька відомостей, які відповідають сучасним науковим уявленням, зокрема про кулястість нашої планети. У той же час багато античні вчені, як, наприклад, Демокріт і Левкіпп, були прихильниками помилкової концепції плоскої Землі, а філософ Анаксімадр взагалі думав, що Земля циліндрична.

У Біблії є такі фрази: «Він Той, Хто сидить понад кругом Землі ...» або «Ти з усього кола земного обрав Собі печеру» ... Атеїст насторожиться, почухає потилицю і вигукне: «Так це ж круглий плоский диск!» Але тут він знову сяде в калюжу, так як на тій мові, на якому писалася Біблія, слово «коло» є синонімом слова «куля». Ось що значить божественне одкровення!

А тепер про геоцентризм. Знову-таки в Біблії ніде не вказано, що Сонце ходить навколо Землі, проте вчені минулого активно відстоювали саме цю позицію, взяти хоча б Птолемея або навіть геніального математика Фалеса Мілетського.

Що знаходиться в чорних дірах? Що було до Великого вибуху? Як вимерли динозаври? Всі ці питання не розглядаються релігією, так що не треба навіть заїкатися про якусь уявної несумісності світоглядів. Чи є різниця, протягом якого періоду був створений світ? У Біблії сказано, що Богу для цього потрібно шість днів, а наука стверджує, що Всесвіт набагато старше - їй майже 14 мільярдів років. Ну і що з цього, дорогі атеїсти? Ви не знаєте, що існують різні системи числення? Це для Бога пройшов один день, а для людини мільярди ...

«Чи може всемогутній Бог створити такий камінь, який не в силах підняти?»

Улюблений парадокс атеїстів. Але це не парадокс, а всього лише парадоксішко, що не представляє собою щось грандіозно-нерозв'язне. Звичайно ж, всемогутній Бог здатний створити такий камінь, який не зможе підняти, однак він у будь-який момент може змінити умову задачі і повернути все, як було. У цьому і полягає всемогутність: Бог може створити закон, може скасувати його ... Він може чинити так, як йому завгодно! Зрештою, атеїсти, перестаньте міряти Бога формальною логікою (геометрією, алгеброю, фізикою - потрібне підкреслити), до нього вона зовсім непридатна. Взагалі ж, цей парадокс швидше алегоричний: непідйомні камені - це створені Богом люди, що мають свободу вибору, яких він не може врятувати без їх власного на те бажання.

«Релігія не зробила якогось корисного вкладу в культуру людства».

Ну як же не зробила? Погляньте на чудову архітектуру соборів і на прекраснейшую живопис епохи Відродження - всюди зображення біблійних сюжетів. Послухайте натхненні меси Баха, почитайте притчі з їх захоплюючими перипетіями і ви відчуєте, що це не просто внесок у культуру, це величезний пласт людської цивілізації! Що було до появи християнської віри? Спартанці, що скидають слабких немовлят з високих скель, і варвари, мившіе руки в мізках своїх ворогів. Саме християнство привнесло в наше суспільство найважливішу ідею про те, що всі люди - брати, і вбивати один одного - неприпустимо.

Можна довго відбивати атаки войовничих атеїстів, головне, щоб в один прекрасний день нам не довелося рвати на голові залишки волосся, якщо якийсь безбожник раптом виявиться за пультом управління атомної бомби, з надією переконати людство в тому, що Бога не існує і за гробової рисою нічого немає.