» » Як підготуватися до хрестин?

Як підготуватися до хрестин?

Фото - Як підготуватися до хрестин?

У літні місяці в наших храмах стає більше охочих прийняти Таїнство Хрещення або хрестити своїх дітей. Це відрадно. Але хочеться, щоб, приходячи до вирішення про хрещення, ми пам'ятали про деякі моменти цього найважливішого етапу в духовному житті.

Мотиви хрещення

На мій погляд, є тільки одна причина для прийняття Таїнства Хрещення - віра в Пресвяту Трійцю, і Господа Ісуса Христа. Всі інші мотиви цієї причини можуть, у кращому випадку, супроводжувати. Але не можуть її замінювати.

Вибір імені

У Російській Православній Церкві новохрещені дають імена вже прославлених святих. Для того щоб у нового християнина був молитовник і заступник перед Богом. Часто ім'я новонародженому давно вибрано. І якщо воно є в православних святцях, то проблеми немає.

Але буває так, що батьки, прагнучи до оригінальності, вибирають дитині ім'я, якого в церковному календарі немає. У такому випадку доведеться радитися зі священиком і підбирати підходяще за співзвучністю або за змістом ім'я. Небесним покровителем людини вважається той його святий «тезка», пам'ять якого святкується першої після дня народження християнина.

Цей день прийнято відзначати особливо. Він називається іменинами. У цей день дуже непогано сповідатися і причаститися, засвідчивши свою єдність з Церквою, а значить, і зі своїм небесним заступником.

З життєвої точки зору прошу дорогих батьків. Вибирайте такі імена своїм чадам, з якими їм було б легко йти по життю. Подумайте, як ім'я буде поєднуватися з по батькові, прізвищем, чи багато у нього образливих форм і можливих прізвиськ.

Хрещені батьки

Вибір кумів ніяк не повинен зводитися до оцінки їх щедрості і приємності за столом. Головні завдання хресних батьків - молитися за дитину і виховувати його в православній вірі. Для цього самі хресні повинні бути віруючими і відповідальними людьми.

Адже за виконання своїх обов'язків вони будуть відповідати перед Богом не менше, аніж за своїх рідних дітей. Якщо хресні або рідні батьки відчувають брак знань для виховання дитини, їм обов'язково потрібно прийти на бесіду зі священиком.

Огласительні бесіди зараз входять в практику Руської Православної Церкви і стають обов'язковою частиною підготовки до хрещення. Тому будьте готові до того, що хрещеним або рідним батькам запропонують кілька разів відвідати храм для бесід про основи віри.

З цього зрозуміло, що кумами не можуть бути нехрещені, атеїсти, послідовники інших релігій і християнських конфесій. Не прийнято хрестити одну дитину подружжю. Хоча це момент неоднозначний.

Нерідко хресними вибирають родичів, що живуть на іншому кінці країни. І навіть на хрестини вони можуть приїхати тільки на один-два дні. Роблячи такий вибір, задумайтеся: а як такий батько буде виховувати вашої дитини?

У той же час навколо вибору кумів чимало ні на чому не заснованих забобонів. Церква не забороняє неодруженим дівчатам першої хрещеницею мати дівчинку. Немає нічого поганого в тому, щоб хрестити дітей своїх друзів, які є хресними ваших дітей. Ніякого «розхрещення» при цьому не відбувається. Цілком можуть бути хрещеними будь родичі дитини, крім його батьків.

Потрібно тільки мати на увазі, що дівчинка може бути хрещеною матір'ю з 13, а хлопчик з 15 років. З життєвої точки зору, краще підбирати такого хресного, щоб за віком він міг бути його батьком. Це полегшить працю по вихованню хрещеника.

Що потрібно взяти з собою

Залежно від віку крещаемого потрібно принести з собою хрестинну сорочку або сорочечку, рушник або пелюшку. Дорослим охрещуваним варто одягтися так, щоб при необхідності можна було легко відкрити для помазуванням груди, руки і ступні ніг. У будь-якому випадку, вам знадобиться хрестик. Якщо він купується не в храмі, напередодні хрещення його необхідно буде освятити. Подбайте про те, щоб хрестик відповідав канонам Церкви. Якщо ви купуєте хрестик у церковній лавці, робити з ним нічого не потрібно.

Пожертвування

Пожертвування на храм, які просять при звершенні Таїнства, є добровільними. А сума, яку називають в церковній лавці, зразковим їх розміром. Тому, якщо вона здасться непосильною, потрібно підійти до настоятеля, і, швидше за все, він зробить Таїнство безкоштовно.

Але, перш ніж це зробити, варто подумати, як співвідносяться просимого пожертви зі зробленими витратами на святковий стіл. Згадати про те, як часто ми жертвуємо на храм. І вирішити, чи вважаємо ми за потрібне продовження існування даного конкретного приходу. Бо саме від наших добровільних жертв це існування залежить.

Зрештою, хрещення буває в житті наших дітей один раз. А у витратах на нього за традицією повинні активну участь прийняти куми.

Коли прийти

Як правило, хрещення відбувається по суботах і неділях. А також у дні деяких церковних свят. Якщо є необхідність хреститися в інший день, про це потрібно домовитися зі священиком особисто або співробітником храму. Попередньо це можна зробити і за телефонами церкви, в якій є бажання хреститися. Є храми, в яких і Богослужіння, і Таїнства відбуваються щодня.

Час початку хрестин можна дізнатись за цим же телефонами в робочий час. Краще прийти трохи заздалегідь, щоб виписати свідоцтво, оформити метричну запис, вибрати хрестик і т.д. Запізнюючись на Таїнство, ви змушуєте чекати не стільки священика, скільки інших бажаючих хреститися. А вони можуть бути з маленьким дітьми.

Що робити далі

Після хрещення, найближчим часом, потрібно причаститися. Дітки до 7 років причащаються без особливої підготовки. Про те, як готуватися до Причастя, дорослим повинні розповісти хресні батьки. Якщо їх немає, допоможуть працівники храму.

І пам'ятайте, що хрещення - тільки початок християнського життя. Нам відкривається можливість вдаватися до решти рятівним Таїнств Церкви. Давайте ж користуватися нею на спасіння своїх душ.