» » Чому «Бог трійцю любить»? Про популярність простого числа

Чому «Бог трійцю любить»? Про популярність простого числа

Фото - Чому «Бог трійцю любить»? Про популярність простого числа

Давньогрецький математик Никомах на зорі нашої ери склав «Введення в арифметику», в якому стверджував: «... Одиниця є розум, добро, гармонія, щастя і в той же час матерія, тьма, хаос- вона поєднує в собі парне з непарним і жіноче з чоловічим. Два є початок нерівності, протіворечія- воно є думка, бо на думці зустрічаються істина з брехнею, три є перше справжнє число, так як воно має початок, середину і кінець і тому є число досконале ».

Трійка так часто фігурувала в прикмети і повір'я, що і надалі не давала спокою вченим умам. Так, Дж. Ч. Кроче в 1627 році опублікував у Болоньї книгу, яка так і називалася - «II tre» (Тройка), в ній були зібрані прислів'я та приказки, пов'язані з цим числом. Себастьян Гуткнехт незабаром після цього (1635) виступив з доповіддю «Omne Trinum perfectum. Geistliche Erklarung des gemeinen Sprichwortes: Aller guten Dingen Drey », - в перекладі з латині та німецької ця тема звучить так:« Все досконалість троїчності. Релігійне тлумачення загальновідомою прислів'я: всього хорошого буває по три ».

Релігії світу теж не обійшли увагою це число. У християнстві це Свята Трійця: Бог-отець, Бог-син і Святий дух-три дару волхвів Христу як Богу, Царю і Спокутної жертві, три образи Преображення, три зречення Петра, три хрести на Голгофі, три явища після смерті, три чесноти - Віра, Надія, Любов.

У Каббале трійка позначає розуміння, триєдність чоловічого і жіночого начал і об'єднує їх взаєморозуміння. В індуїзмі Тримурти - троичная сила творіння, руйнування і збереження. У японській традиції представлені Три Священних Скарби, імператори країни мали відповідні цим святиням регалії: залізне дзеркало Ята-но-Кагамі, намисто з дорогоцінних каменів Якасані-но-магатама і меч Кусанаги. А означали вони істину, мужність і співчуття. У Китаї теж визнавалися Три Скарби, звані ще Трьома Джерелами: цзин (насіння-сутність), ци (внутрішня енергія), шень (дух). Три Коштовності лежать в основі буддизму: Будда, Дхарма, тобто Закон, відкритий просвітленим і Сангха - громада носіїв Закону.

Ну, а ми з вами скільки зможемо пригадати народних виразів, в яких використовується число три? Щодо того, що в трьох соснах заблукати, а з піснею хоч за три моря, - напевно, всі пам'ятають. І про те, що обіцяного три роки чекають - теж. І Бог, як відомо, любить трійцю. Незрозуміло, як можна плакати в три струмка або зігнутися в три погибелі, або набрехати з три короби, але тим не менше, ці словесні звороти існують багато століть, не втрачаючи популярності в народної мови.

А скільки фольклорних джерел оповідає про трьох бажаннях, трьох спробах, трьох випробуваннях, трьох братів / сестер / фей / богатирів, драконах про три головах ...

Французи кажуть: «Де є два, там буде три», маючи на увазі, що за одним повтором неодмінно піде інший. А ось китайці заявляють про інше: «Якщо хорошу мова повторити три рази, навіть у собак з'явиться відраза». Мудро, нічого не скажеш.

У культурній традиції всіх народів світу трійка займає почесне місце. Чому? Вона лежить в основі світобудови: з найдавніших часів люди повсюдно визнавали його троичность, складену Небесним, земних і підземних світами.