» » Так говорив Святий Антоній. Частина 8

Так говорив Святий Антоній. Частина 8

Фото - Так говорив Святий Антоній. Частина 8

Розумна людина бореться з пристрастями душевними через почуття тілесні. Тілесних почуттів п'ять: зір, слух, нюх, смак і дотик. Почуття наші суть врата пристрастей душевних, якими бідна душа береться в полон. Ось ці пристрасті душевні: марнославство, любов до розваг, гнів і страх. Коли людина з мудрістю і міркуванням, зуміє здолати ці пристрасті, тоді знаходить мир і спокій і отримує вінець переможця від Бога.

Життя наше - тимчасовий притулок. Бідний і багатий залишають тимчасовий притулок з порожніми руками. Нічого ми не можемо забрати з собою, ні слави, ні багатства, а тільки справи і вчинки, за які належить нам тримати відповідь.

Маючи владу і силу, не погрожуй кому-небудь смертю, знаючи, що й ти смертний. Пам'ятай, що кожна душа, як останній одяг, скидає з себе тіло. Розуміючи це, намагайся бути лагідним і добрим, дякуючи за все Бога. Хто немилості, той далекий від чеснот.

Смерті уникнути неможливо, та й не навіщо. Знаючи це, істинно розумні і люблячі Бога, досвідом обретшие чесноти, зустрічають смерть без стогонів, страху і плачу, маючи на думці, що вона, з одного боку, неминуча, а з іншого - позбавляє нас від численних зол світу цього.

Незнаючі Божої любові і забули чесноти люблять мудрувати лукаво і відкидати догмати віри. Таких потрібно не ненавидіти, а жаліти, як збіднілих розумом і осліплих не тільки розумом, але й серцем, бо приймаючи зло за добро, гинуть від невідання. Дурні душею не знають Бога, тричі прокляті вони!

Не зі всяким веди бесіди про благочестя і доброті. Не по заздрості говорю так, але тому, що для нерозумного покажешся ти смішним. Подібне розуміє подібного і співчуває йому, а для таких бесід, на жаль, небагато слухачів. Краще тому не говорити, бо не можна врятувати людину, яка не хоче бути врятованим і не відає загибелі своєї.

Душа з тілом, але не тіло з душею! Так, коли тіло боляче, боляче і душі, а коли тіло міцно і здорово, добре і почуттям душевним. Але коли душа розкаюється, не кається разом з нею тіло, а перебуває саме по собі, залишаючись як би позаду, чи не рухаючись. Каяття є хворобливе, але необхідне і цілюще переживання душі, що рятує від багатьох зол: невігластва, гордості, невіри, зажерливості, ненависті, заздрості, гніву, малодушності, марнославства, невдячності, ворожнечі, нечутливості до добра.

Розмірковуючи про Бога, будь побожний, незавістлів, добрий, поміркований, лагідний, щедрий, товариський, миролюбний. Догоджаючи так Богу, набуваєш вічне багатство для душі. Не осуджує нікого. Ні про кого не кажи, що він, мовляв добра, згрішив, але краще чесно подивися на свої власні худі справи. Розглянь своє життя і запитай: «угодна Чи є життя моя Богу?». Яке нам діло до того, що інший поганий, і як ми можемо когось судити, якщо з собою розібратися не можемо?

Істинна людина намагається бути благочестивим. Побожний той, хто не бажає чужого йому, чуже ж людині все штучне, що не створене Творцем нашим. Отже, презри все, так як ти не хробак, а образ Божий! Геть злі пристрасті! Хто любить Бога, той вправний у всьому, що рятівною для душі, і в усякому подвиг, необхідному від нього. Хто любить Бога ніколи нікого не докоряє. Та й як докоряти, якщо сам грішіть ?! Таке роздум - ознака душі рятується.

Багато із зусиллям намагаються розбагатіти, і, забувши про смерть і смерті душі з пожадливістю віддаються злу, а про те, що рятівною для них, не дбають. Ох, бідні, вони й не уявляють, що зазнають душа від свого зла після смерті!

Бог не є винуватець зла. Він дарував людині розум і волю, здатність розрізняти добро і зло. Злі ж пристрасті народжуються від недбальства та безпечності людей. Аж ніяк не винен у них Бог. За вільним вибором волі, демони стали злими, також і велика частина людей.

Благочестивий НЕ дозволяє злу увійти в душу, а коли в душі немає зла, ніщо не владний над нею: ні злісний демон, ні люди, ні випадок, ні обставини. Сам Бог позбавляє її від зол і живе вона збережена згори, як богоподібна. Похвалить чи хто такого, то посміється в собі самому над хвалимося його, а знеславить, не здатна захиститися перед ганьблячи його.

Зло в'їдається в наше єство, як іржа до міді або бруд до тіла дитини. Але що не медник справив іржу і не батьки бруд, так і не Бог зробив зло. Він дарував людині совість і розум, щоб уникав зла, знаючи, що воно шкідливе для нього і болісно. Будь обачний, бачачи якого-небудь «щасливця» в силі і багатстві! Ні під якому разі не ублажай його, будучи спокушений демонами. Нехай смерть буде у тебе перед очима, і ніколи не забажаєш нічого злого чи тлінного!

Бог наш тим, хто вже на небесах дарував безсмертя, а тим, хто на землі, створив змінюються, всьому живому дарував життя і рух, і все для людини. Отже, та не захоплюють тебе життєві принади! Коли диявол буде вкладеш злі помисли в твою душу, згадай про блага небесних і скажи собі: якщо захочу, в моїй владі перемогти бунт пристрасті, а якщо буду потурати бажанням своїм, понесу тяжкої поразки.

Життя є поєднання ума (духа), душі і тіла, а смерть не їсти не погибель цих частин, а тимчасове розірвання їхнього союзу. Але нічого не зникає, все це Бог береже до часу.

Розум не є душа і не властивість душі, але дар Божий, який рятує душу. Богоугодний розум простує попереду душі і радить їй знехтувати тимчасове, речовий і тлінне, возлюбити блага вічні, нетлінні та нематеріальні, так щоб людина, живучи в тілі, розумом представляв і споглядав небесне і Божественне. Таким чином, розум, хто любить Бога є благодійник, і рятівник людської душі.

Душа, догоджаючи тілу, загострюється задоволеннями і гине. Люблячий Бога розум діє противно сему. Такий розум заподіює скорботу тілу і рятує душу, як лікар, розтинає і палить тіла.

Ті люди, які не вгамовує себе і не управляють собою, гинуть, як нерозумні тварі. Розум остепеняются, утримує і направляє пристрасті людські. Душі керовані різними пристрастями подібні неприборканим коням, що не знають візника.

Найбільша хвороба душі, біда і смерть не відати Бога, все створив для людини і дарував йому розум і слово. Розумом і словом людина підноситься до Бога, спілкується з ним, споглядає і прославляє Його.

Душа в тілі, у душі - розум, в розумі - слово, якими споглядаємо і прославляється Бог дарує душі безсмертя, нетління і насолоду вічне. Всі сущому Бог дарував буття по благості Своєї невимовною!

Щедрий і милосердний Бог створив людину вільною. У владі людини робити благе і догоджати Господу. Завгодно же Богу те, щоб в людині не було зла. Бо, якщо люди хвалять добрі справи і чесноти, а справи сороміцькі і злі засуджують, не тим більше Бог, який бажає врятувати людину?

Благо отримує людина від Бога, як від Всеблагого, а злу піддає людина сама себе, віддаючись злу, похоті і байдужості.

Душа за походженням своїм безсмертна і є господинею тіла, в якому перебуває. Тільки по нерозсудливості своєму вона стає рабою тіла, не знаючи, що тішення тіла - згуба душі. Байдужа і нерозумна душа, дбайливо дбає тільки про услаждении тіла, не бачачи смерті своєї.

Бог благ, а людина зол. На небі немає зла, а на землі немає істинного блага. Але розумна людина обирає найкраще: душею пізнає Бога, дякує і оспівує Його, а тіло його гребує плотських насолод, знаючи їх згубність.

Хто любить гріх, той любить і багатство, про правду нерадив. Забуває він про невірність, непостійність і короткочасність життя, і не пам'ятає про непідкупність і неминучість смерті. Якщо ж і в старості людина віддається цьому сорому і дурості, то він що дерево гниле, негоже ні на яке діло.

Воістину випробувати можна задоволення і радість тільки після того, як відчуєш сором і смуток. Справді, не жадібно п'є той, хто не нудився спрагою, наслідки їсть, хто не голодував, наслідки засинає, хто не стомлений, не сильно радіє, хто раніше не був у скорботі. Так і вічними благами не насолодитися ми, якщо не знехтуємо тлінне і недовговічне.

Слово - слуга розуму. Що хоче розум, то і каже словом.

Чистий розум здатний бачити все. Якщо думку не затьмарений гріхом, то він може бачити, що непідвладне звичайному погляду - не тільки бачити, а й розуміти і пояснювати.

По тілу людина смертна, а по розуму і слову - безсмертний. У мовчанні ти міркуєш, і розмовляєш з собою. Так в мовчанні слова (але не розуму!) Народжується слово. Слова подяки Богу рятують людини.

Мовець неусвідомлено розуму не має, бо каже, аби сказати, нічого не думаючи [Мовчання нестерпно для дурня - A.A.]. Але розглянь уважно, що корисно тобі робити для спасіння душі.

Слово розумне, добре і що рятує душу, нехай і неглибоко освіченої людини - є царський дар Божий. Ох, люди, які прагнуть визначити відстань між небом і землею, величину сонця або зірок! [Навіщо тобі знання, якщо душа твоя неосвічена, і любити ти не можеш? - A.A.]. Все це - винахід людини, всує трудящого, який по порожньому зарозумілості шукає того, від чого йому немає дійсної користі. Такий подібний бажаючому решетом зачерпнути води.

Істинних Небес ніхто не бачить, і того, що там, пізнати ніхто не може, крім доброчесної людини, який відає і прославляє Творця Небеса на спасіння і життя людині. Люблячий Бога знає і не сумнівається, що без Бога немає нічого, але що Він є скрізь і в усьому, як Бог, нічим необмежений.

Як з материнського лона людина виходить голий, так і душа покидає тіло непокритою. Інші душі виходять чисті і світлі, інші заплямовані падіннями, а інші чорні-чорні від багатьох гріхів. Тому розумна і любляча Бога душа, не забуваючи і розмірковуючи про біди і поневіряння своїх після смерті, живе благочестиво, щоб не бути засудженою і не піддатися ім. А невіруючі не відчувають і грішать, зневажаючи Небеса. Божевільні, про душу свою потурбуйтеся!

Як, вийшовши з утроби, не зміниш того, що було в утробі, так, покинувши тіло, не зміниш вже того, що робив у тілі. Як, вийшовши з утроби, став ти сильніше тілом, так, вийшовши з тіла, чистим і неоскверненим, будеш кращим і нетлінним, перебуваючи на Небесах.

Як тілу, коли абсолютно розвинеться в утробі материнській, треба народитися, так і душі, коли вона досягне відають тільки Богом межі її життя в тілі, треба вийти з тіла.

Як ти будеш ставитися до душі, поки вона в тілі, так і вона поставиться до тебе, покинувши тіло. Нерозважливо догоджаючи тілу своєму за життя, за смерті надаєш собі худу послугу. Пам'ятай Євангельську притчу про багача і Лазаря!

Як тіло, що вийшло з материнської утроби нерозвиненим, не може жити, так і душа без доброти і знання Бога, покинувши тіло, бути в спілкуванні з Богом, а, значить, і врятуватися не може.

Тіло, з'єднуючись з душею, виходить на світ з мороку материнської утроби, а душа, з'єднуючись з тілом, полягає у темряві тіла. Тому треба не шкодувати, а приборкувати тіло, як одвічного ворога душі. Безліч страв і ласощі збуджують злі пристрасті в людях, помірне ж чрево утихомирює пристрасті і рятує душу.

Орган зору тілесного - око, а орган зору душевного - розум. Як тіло, яке не має очей, сліпо, не бачить сонця, що освітлює землю і море, не може насолоджуватися світлом його, так і душа, яка не має благого розуму і доброї життя, сліпа. Така бідна душа не відає і не славить Бога, Творця і Благодійника всього сущого, не може насолодитися вічними благами Його і заспокоїтися в Ньому нетлінням.

Незнання Бога походить від байдужості і безумства душі. Від сього невідання народжується зло, а від ведення Бога прибуває людям добро, і рятуються душі. Отже, якщо пильний, тверезий і знаєш настанови Його, то намагаєшся не догоджати примхам тіла, а розум твій звернений на чесноти. Якщо ж, сп'янівши незнанням Бога, в задоволення своє намагаєшся виконувати злі побажання свої, то загинеш подібно тваринам безсловесним. Пам'ятай про біди і поневіряння чекають тебе по смерті!

Справа Промислу буває по непорушному порядку, Богом для світу певного. Так, наприклад, сонце сходить і заходить щодня і земля приносить плоди. Пам'ятай, все заради людини створено!

Всеблагої Господь все творить для порятунку людини, а що людина робить, то робить сам для себе, як добре, так і зле. Нехай не дивує і не бентежить тебе багатство і благоденство злих людей. Міста містять катів, яких всі зневажають, для того, щоб за допомогою їх карати гідних осуду. Так і Господь попускає злим переважати в світі цьому для того, щоб за допомогою їх карати нечестивих. Але зло все одно карається, тут чи там. І вони самі потраплять під суд Його, бо заподіюючи зло людям, не Богу служать, а своєю власною злобі.

Якби ідолопоклонники знали і бачили серцем, чому саме поклоняються, то жахнулися б нещасні і спробували б знайти Шлях істинний. Тоді, побачивши всю красу, сенс і Промисел в усьому сущому, пізнали б сотворив все це виключно для спасіння людини.

Людина, будучи зол і неправеден, може вбити, Бог же невпинно дарує життя і негідним. Будучи щедрий і благ за єством, забажав Він, щоб був мир, і він став бути і продовжує бути для людини і порятунку його.

Людиною можна назвати тільки того, хто усвідомив, що тіло тлінне і недовговічне. Розумний так, усвідомлює також, що душа - божественна і безсмертна. Душа - дихання Бога, що дарується нам для з'єднання з тілом для випробування і сходження до богоподобію. Усвідомлюючи це, така людина живе право Божому, не довіряючи і не догоджаючи тілу. Йому дано споглядати Бога розумом своїм, смакуючи вічні блага, даровані Господом душі.

Бог, будучи благ і щедрий, подарував людині свободу у виборі добра і зла, обдарував його розумом, щоб споглядаючи, пізнавав людина сотворив все і вся для людини. Але людина неправедний не зрозуміє цього, тому не вірить і мислить проти Істини. Для такої людини свобода - велике нещастя, бо він вибирає зло! [Також і зло вибирає цього неприватного - A.A.].

Таке Боже визначення, щоб, у міру дорослішання тіла, душа наповнювалася розумом, щоб людина свідомо обирав добро. Душа, що не вибирає добро, дурна безпросвітно. Кожен має душу, але, на жаль, не можна сказати, щоб кожна душа мала розум. Люблячий Бога розум буває у цнотливих, святих праведних, чистих і благих, милостивих і благочестивих. Розум допомагає людині в його відносинах з Богом.

Одне тільки непідвладне людині - же не бути смертним. Навіть з Господом може людина спілкуватися, якщо є щире бажання зрозуміти, що є Віра, Надія і Любов, а життя сповнене добротою.

Око бачить видиме, а розум осягає невидиме. Люблячий Бога розум є світло душі. Хто володіє таким розумом, той просвічений серцем і бачить Бога.

У доброті немає сорому. Хто не добрий, той, звичайно, злий і раб плотських бажань. Споконвічна чеснота людини є презирство плоті. Свідоме, а не вимушене, відмова від благ тимчасових, тлінних і матеріальних, по произволению, а не по бідності, робить нас спадкоємцями благ істинних, вічних і нетлінних.

Розумний той, хто усвідомлює, що смертна, що він є творіння Боже і все навколо створено для його порятунку. Так розуміти і вірити у владі людини. Подвизаємося не в що ставити життєві блага, за що будемо винагороджені по смерті вічним розрадою і спокоєм!

Як тіло без душі мертве, так душа без розуму безплідна. Така душа не спілкується з Богом і надбання в Ньому не має.

Тільки людині Бог слухає, тільки йому є. Де б не була людина - там Бог, бо людинолюбний Господь наш! Тільки людина гідна поклонятися Богу, тільки для людини Бог перетворився і став чоловіком.

Для людини Бог створив все: і небо, прикрашене зірками, і землю з благами її. Не бачать Промислу Божого - дурні душею.

Ласкаво невидимо, як невидимо суще на небі, а зло мабуть, як видимо суще на землі. Ласкаво є щось порівняння не має, людина ж, що має розум, обирає добро. Тільки людина здатна пізнавати Бога і творіння Його.

У душі діє розум, а в тілі - природа. Розум возвеличує, наближає до Бога душу, а природа розкладає тіло. У кожному тілі діє природа, але не в кожній душі буває розум, тому не всяка душа рятується.

Душа перебуває у світі, як народжена, але ум понад світу, як нестворений. Душа, розуміюча, що все мирське тлінне і бажає врятуватися, має невідкладним законом пам'ятати завжди, що можеш сьогодні померти і доведеться відповідати за справи свої, і близький Суд, на якому НЕ стерпиш погляду Судді. Думаючи так, душа збереже себе від нікчемних і ганебних задоволень.