» » Так говорив Святий Антоній. Частина 7

Так говорив Святий Антоній. Частина 7

Фото - Так говорив Святий Антоній. Частина 7

Володарі світу цього, можуть примушувати нас на справи негідні християнина, але влада над душами нашими не мають. Душа створена самовладної, значить треба справах таким противитися. Володарі світу можуть зв'язати наше тіло, але не вільну нашу душу, паном якої є тільки Творець наш і Спаситель. Вільна душа сильніше будь-якої влади, примусу і сили [Не бійтеся тих, що вбивають тіло, душі не можуть убіть- але бійтеся більше того, хто може й душу, і тіло погубити в геєнні. (Мат. 10.28). - A.A.].

Почитає нещастям втрату грошей, або дітей, або рабів, або іншого майна, та відають, що, по-перше, має бути задоволеними тим, що подає Бог, по-друге, нам нічого не належить, тому ми нічого не втрачаємо, а повертаємо , що нам було дано на час. Так, будемо віддавати всі з готовністю і добродушністю, що не муча себе непотрібною скорботою [«Бог дав, Бог взяв», як кажуть на Русі. - A.A.].

Не добре людині, народженій вільним, продавати себе заради придбання багатства, хоча б дуже значно, бо сну подібні життєві блага. Багатство має блиск примарний, невірний і недовговічною.

Люди з істинно людськими чеснотами (за значенням вищевикладеному) повинні тільки намагатися про богоугодним і доброчесного життя. Добродійне життя сяє між іншими життями, подібно до того, як мала порфіру, накидає поверх білих одягів, виділяється і прикрашає всі шати.

Як розсудливий воєначальник влаштовує постійні огляди своєї раті, так і нам необхідно тримати в бойовій готовності чесноти, щоб бути завжди готовими дати відсіч недремному ворогові - нападаючим пристрастям. Цією раттю чеснот, дарованих нам від Бога, б'ємося проти похоті стриманістю, проти потреби і бідності терпінням, проти досади і гніву добротою.

Добрим і мудрим не стають відразу. Це досягається вихованням, вправою, досвідом, тривалим подвигом віри і, головне, сильним бажанням доброї справи. Добрий і люблячий Бога людина, істинно пізнав Його, спокою собі не дає, щоб догодити Йому, не дивлячись ні на кого і ні на що. Але, на жаль, такі мужі рідко зустрічаються.

Є люди, які не мають у собі навіть розташування до добра. Таким аж ніяк не слід впадати у відчай і опускати руки. Постарайтеся, як можете, полюбити Бога і, хоча б, забажати мати чеснота, як би не була вона недоступна і недосяжна. Треба старатися! Можливо, не досягнете висот чесноти і досконалості, але намагаючись і піклуючись, принаймні, не станете гіршими того, що є - в цьому чимала користь для душі.

Розум людини стикається з невимовною Божественною силою, а тіло має спорідненість з тваринами. На жаль, небагато таких, які, як справжні люди звертають свої думки до Бога і Спасителеві нашому. Вони намагаються мати з Господом нашим спорідненість, доводячи це справами і добродійним життям. Більша ж частина людей, неосмислених душею, залишивши то Божественне і безсмертне усиновлення, схиляються до мертвого, бідному і недовготривалим спорідненості з тілами, і, як німа тварі, мудрують тільки про тілесне і хіттю розпалюється, відлучають себе від Бога, і душу з неба зводять у прірву плотських мук.

Чоловік розумний, шукаючи спілкування з Господом, ніколи не пристане ні до чого земного або низького, але спрямовує розум свій до небесного і вічного, знаючи, що воля Божа, щоб всяк чоловік врятувався. Господь - єдиний і невичерпне джерело всякого добра і вічних благ для людей.

Коли зустрінеш людину, яка, люблячи сперечатися, вступає з тобою в боротьбу проти істини і очевидності, то, припини суперечку і відійди від нього. Залиш його, бідолаха, скам'янів розумом! Як паскудне вода робить ні до чого негоже найкращі вина, так і сварки растлевают людей доброчесних по життю і вподоби.

Якщо ми вживаємо всі старання і всі засоби, щоб уникнути смерті тілесної, то тим більше повинні намагатися уникнути смерті душевної. Хто хоче врятуватися, тому немає до того ніякого перешкоди, хіба що недбальство і лінь душі.

Є люди, які не цікавляться тим, що їм дійсно корисно і що повинно почитати добром. Про таких, можна сказати, що вони хворі. Про тих же, хто, почувши істину, безсоромно сперечається з нею, умерщвлен розум, характер їх став скотськи. Не знають вони Бога, душа їх не осяяна світлом і блукають у темряві непроглядній.

Весь всесвіт створив Господь для людини. Також різних тварин справив Словом Своїм для нашої користі: одних для вживання в їжу, інших для служіння. А людину створив Бог, щоб він був старанним спостерігачем і вдячним тлумачем справ Його. Про це треба пам'ятати, щоб не померти, не угледіли і не зрозумівши Бога діл, як скотина нерозумна.

Відати належить людині, що Бог все може. Тому ж, хто все може, ніхто не може противитися. Як з нічого Він Словом Своїм створив все, так і зараз все творить на спасіння людей. Не забувай цього, людина!

Ангели небесні безсмертні, по сущою в них доброті, а земні стали смертними, з причини знаходиться в них свідомого зла. Зло це у нерозумних множиться від ліні і невіданні Бога.

Смерть для християнина є безсмертя, а для невіруючого, що не розуміє нічого, є смерть, кінець, крапка. Смерті цієї не слід боятися, а боятися треба погибелі душевної, яка є незнання Бога. Ось що жахливо для душі, і що є дійсно Кінець!

Гріх знайшов собі опору в матеріальному, і тіло стало притулком його. Усвідомивши це, розумна душа, скидає з себе тягар речового, і уважно дивиться за тілом, як за ворогом, не довіряючи йому. Так пізнається Бог. Душа, перемігши злі пристрасті і скинувши з себе тягар речового, вінчається від Бога.

Гріх, будучи усвідомлений душею, ненавидимо буває їй, як звір смердючий. Не бачать гріха і люблять його дурні нерозумні, легко поневолює ім. Бідолаха не бачить, що для нього дійсно спасительно і навіть не думає про те, вважаючи навіть, що гріх фарбує його, радий йому і хвалиться їм, нещасний!

Чисту душу, освячує і обробляє сам Господь, сіючи в ній насіння доброти і любові. Коли душа опоганиться гріхом, тоді Бог відвертається від неї. Вірніше, сама душа відмовляється від Бога, і лукаві демони, тут як тут, вселяють душі непотрібне: перелюб, вбивство, крадіжка та подібні сим демонські злі діяння.

Відають Бога виконані благими думками і, прагнучи до Небесного, зневажають житейська. Вони не багатьом подобаються, часто бувають ненавидіти і піддаються осміянню і нарузі дурнями. Вони готові терпіти крайню бідність, знаючи, що позірна для багатьох злом для них є добро. Хто дбає про Небесне, той довіряє Богу і знає, що всі творіння створені по волі Його. Дурні і невігласи ніяк не можуть зрозуміти, що світ створений Господом нашим виключно для спасіння людини.

Виконані гріха і упиваються невіглаством не знають Бога і немає тверезості в їхніх душах. Бог же тверезим і уважним розумом пізнається. Невіглас не бачить Бога, бо Він для нього невидимий. Господь проявляється в диво творіння і очевидний уважному погляду. Бог виявляється у видимому, як душа в тілі. Як тілу не можна жити без душі, так все видиме і невидиме не може існувати без Бога [Все через Нього повстало, і без Нього ніщо не почало бути, що почало бути. У Ньому було життя і життя було світло человеков- і Світло у темряві світить і темрява не обгорнула Його (Ів 1.4-5) - A.A.].

Істинно вільний той, хто не рабстві плотських задоволень, але панує над тілом тверезим розумом і цнотливістю, завжди дякуючи за все, навіть зовсім незначне, Бога. Коли хто любить Бога розум і душа увійдуть до згода між собою, тоді тіло буває усмирило. Душа, дією розуму, гасить всяке тілесне прагнення.

Не віриш, що кожен твій вчинок бачимо буває Богом? Тоді сам розсуди, ти - людина і з праху створений, але в той же час можеш подумки оглянути всі відомі тобі місця і мислити і право міркувати про невидимий. Не тим більше все бачить Творець всього, що дає життя і живить все і вся, видиме й невидиме?

Ти не самотній! Навіть, коли зачиниш двері житла твого і залишишся один, знай, з тобою призначений Богом кожній людині Ангел хранитель, якого Елліни називають домашнім духом. Він не дрімає, і завжди поруч, все бачить, його обдурити не можна і темрява не приховує від нього. Він допомагає тобі скрізь і всюди осягати Бога. Немає місця, або чого-небудь, щоб не було від Бога, і де б не було Бога, Який більше всіх, і всі містить в руці Своїй.

Для чого створена людина? Для того, щоб, пізнаючи творіння Божі, він прозрівав і бачив у творіннях Самого Бога, прославляв Творця за все створене, бо все для людини. Так побачить людина Бога! Любов до Бога є вища і невидиме сліпцям благо, від Бога даруемое гідним за добре життя.

Чи не задовольняються тим, що є у них для підтримки життя і домагався більшого - раби пристрастей, які мучать бідну душу і вселяють їй думки, що все кругом недобре, і що, отже, треба придбати все нове і дороге. Як довгі одягу заважають у важкому шляху, так і бажання майна понад міру не дає душі врятуватися. А адже бідна душа хоче бачити Бога!

Там, де знаходишся мимоволі і неохоче, там для тебе темниця і мука. Отже, будь задоволений тим, що є в тебе. Якщо переносиш стан своє без подяки (з невдоволенням, неохоче), стаєш тираном для себе самого, не усвідомлюючи того. Шлях до спокою один - презирство життєвих благ.

Як зір маємо ми від Бога для того, щоб розпізнавати видиме, так і розум дарований нам від Бога для того, щоб розрізняти, що душі корисно, а що шкідливо. Бажання, без розуму, породжує пристрасть до чуттєвих задоволень, що не дає душі врятуватися і вступити в спілкування з Богом.

Не те гріх, що робиться за законом єства людського. Гріх - усвідомлене бажання зла та його виконання. Куштувати їжу не є гріх, але гріх споживати її без подяки, неблагоговейно і нестримано. Не гріх дивитися, але гріх дивитися заздрісно, гордо, з пожадливістю. Не гріх слухати, але гріх слухати з гнівом. Не гріх казати, дякувати і молитися, але гріх обмовляти і засуджувати. Обтяжувати руки не гріх, коли даєш милостиню, розпускати руки - гріх, так, недалеко до розкрадання або вбивства. Так кожен член грішить, коли по нашій вільній волі робить зло замість добра, що мерзотно волі Божій.

Якщо воїни зберігають вірність цареві заради плати, то у скільки разів більше ми повинні намагатися дякувати Богові, невпинно догоджати Йому, все створив для порятунку людини?

Подяка Богу і життя в доброті - це ті плоди, які людина приносить Господу в дар. Як плоди земні не в 1:00 дозрівають, а вимагають часу, дощу і догляду, так і плоди людські вимагають подвигу віри, міркування, часу, стриманості, терпіння, поки не з'являться у всій красі своєї.

Якщо ти покажешся кому-небудь чоловіком побожним, не вір! Поки ми в цьому тілі, щоб ми не робили, не можемо себе вважати цілком угодним Богу. Бо знай, важко людині до кінця зберегти безгрішність.

Слова людини є честь його. Слово настільки важливо, що їм шануємо і дякуємо Господа нашого. Вживаючи слова непотрібні або безчесні, викриваємо розпуста душі своєї. Дурень за гріхи свої винить своє плебейське походження або худі обставини, виправдовуючи цим лихослів'я і недобрі справи.

У хворобах тіла бентежимося ми перед оточуючими, бо втрата здоров'я і здатності працювати принижує нас і робить залежними. Якщо так, то набагато більш необхідно намагатися вилікувати рани душевні, щоб не опинитися в сум'ятті та осміяння гідними перед Богом - Вищим Суддею. Бо маючи вільну волю, ми можемо не робити худих справ навіть тоді, як мріємо про них. Також, абсолютно в нашій владі жити Богові і ніхто ніколи не може нас примусити зробити щось погане, якщо того не хочемо. Так поступаючи, ми будемо гідні вважатися синами Божими, живучи, як Ангели на небі.

Якщо хочеш, можеш залишатися рабом похоті, і якщо хочеш, можеш залишитися вільним, що не схиляючи шию під ярмо пристрастей, бо Бог створив тебе вільним. Перемагаючий плотські пристрасті вінчається нетлінням. Однак якби не було пристрастей, не було б і добродетелей- не було б і вінця, даруемого Богом людям гідним.

Не бачать, що для них дійсно корисно і не знають, що є для них добро - сліпці душею і розумом. Не слід заздрити їм, щоб не стати подібним ім.

На согрешающих і винних не можна гніватися. Заблукалих братів має звертати на шлях істинний і карати, якщо буде потрібно, але гніватися не слід, тому що гнів діє тільки по пристрасті, а не по суду і правді. Не повинно схвалювати тих, які понад належної заходи милостиві, але й карати злих повинно, заради Добра і Правди, а не заради особистої гнівною пристрасті.

Тільки душевне придбання безпечно і не може бути вкрадено або втрачено. Доброчесна і богоугодна життя, знання і творіння добрих справ ¬- ось справжнє і вічне придбання душі. Багатство ж є сліпий керівник і радник неосмислений. Той, хто вживає багатство худо, свого тільки задоволення, губить втомлену душу свою.

Людям треба або зовсім не набувати нічого зайвого, або, маючи те, бути твердо впевненими, що всі житейська, речовий по єству тлінне, отже, може побут відібране, втрачено і зруйновано. Тому, коли трапиться подібне, не повинно журитися.

Тілесні хвороби природно властиві тілу, як тлінне і вещественному. Отже, у разі таких хвороб, розумною душі повинно з вдячністю показувати мужність і терпіння, і не докоряти Богові за те, що створив тіло.

Спортсменам на олімпійських іграх вручають вінець не тоді, коли битимуться з одним або двома, але коли переможуть всіх. Так і кожному, хто бажає отримати вінець від Господа, треба навчати душу свою цнотливості не тільки в боротьбі з хіттю, але і з користолюбством, бажанням викрасти чуже, заздрістю, сластолюбством, марнославством, докорами і подібним сему.

Будемо намагатися зберігати чесноти і любити Бога не заради похвали людської, а заради спасіння душі, бо щодня бачимо смерть перед очима нашими. Та й все людське ненадійно!

У нашій владі жити в цнотливість, а зробитися багатим не в нашій владі. Ну і що з того? Не повинно засуджувати душу нашу за бажання недовговічного і примарного блиску багатства, яке стежити не в нашій владі? О, як нерозумно чинимо ми, бажаючи багатства! Вище за всіх чеснот є мудре смирення, а більше всіх пристрастей є обжерливість і ненаситне бажання життєвих благ.

Пам'ятати треба людям розсудливим, що маючи в житті навіть малу віри, після смерті отримаємо ми за те найбільше розраду і блаженство вічне. Бореться з пристрастями і бажає мати вінець від Бога, якщо впаде, та не бійся і не впадає у відчай! Нехай повстане, знову нехай бореться і до останнього подиху! Тілесні труди є знаряддям чеснот рятівні для душі.

Позбавлення життєвих зручностей людей мужніх і борців робить гідними отримати вінець від Бога. Отже, повинно в житті цьому умертвити себе для усього мирського, бо мертвий вже не піклуватися ні про що мирському.

Душі розумної і подвизається не повинно негайно падати духом і страхітливий, коли трапляються біди, щоб не бути осміяної за боязкість. Душа, захоплюємося життєвим блиском, втрачає своє божественне походження. Душевні чесноти роблять нас достойними вічних благ, а свідомий гріх - причина вічних мук.