» » Так говорив Святий Антоній. Частина 3

Так говорив Святий Антоній. Частина 3

Фото - Так говорив Святий Антоній. Частина 3

Бог наставляє всіх Своєю благодаттю. Тому, не лінуйтеся і не сумуйте, волаючи до Бога день і ніч, щоб упросити Його, ниспослать вам допомогу до пізнання того, як вам поступати. Не давайте сну очам вашим і повіки вашим дреманія (Пс. 131, 4), ревнуючи принести самих себе Богові в жертву чисту, щоб побачити Його, бо без чистоти немає святості. Пильнуйте про мир з усіма і святість, без якої ніхто не побачить Господа (Євр. 12, 14), як каже Апостол.

Всі святі, бачачи нашу лінь і недбайливість, сумують, а коли бачать, що ми на вірному шляху і зростаємо досконало - радіють. В радості святі моляться за нас Творцеві, і сам Господь радіє добрим справам нашим, так само як свідченнями і молитвам святих, і щедро дарує нас Благодаттю Своєю.

Хто від усього серця не матиме ненависті до всього плотського і розуму свого не направить до Отця всіх і вся, той не може не отримати спасіння. Хто ж вчинить так, над працями того змилосердиться Господь наш, і дарує йому невидимий і нематеріальний вогонь, який обпалить все знаходяться в ньому пристрасті і абсолютно очистить розум його. Тоді спочине в ньому Дух Господа нашого Ісуса Христа, і щоб із ним, навчаючи його поклонінню Отцю. Але поки ми потішали плоть свою, доти ворогами буваємо Богу і Ангелам Його і всім святим. Благаю ж вас іменем Господа нашого Ісуса Христа, не проявляйте недбальство про життя вашої і порятунок вашому, і не дозволяйте цього часу минущому викрасти у вас Вічність, якої немає кінця, і цьому плотському тілу позбавити вас Царства світел, безмежного і невимовного. Під істину ніяковіє душа моя і дух мій жахається, бачачи, що дану нам свободу слідувати діянь Святих, ми, сп'янілі пристрастями, не хочемо стягнути вишній слави і отримати разом з ними вічне спадщина.

Великого сподобилися ви блага, отримавши благодать. З повним запалом треба боротись Того, Хто дав зрозуміти народу Його спасіння у відпущенні їхніх гріхів, За велике милосердя нашого Бога, що відвідав нас Схід понад, просвятіть хто перебуває в темряві й тіні смертельній, щоб спрямувати наші ноги на дорогу миру (Лук. 1. 77-78) [Служити Йому в святості і правді перед Ним у всі дні життя нашого (Лук. 1.75) - А.А]. Та будемо Йому жертвою святою і непорочною. Ми знаємо, як пала природа наша з небаченою висоти в безодню приниження і бідності, і як відвідував нас милосердний Бог через Мойсея і пророків. Останнім же часом зробив це через Єдинородного Сина Свого, Який є істинний і єдиний наш Лікар, здатний зцілити хвороби наші, Який зодягнувся в тіло наше, і віддав Самого за нас і за гріхи наші - Його смертю ми врятовані. Вникайте ж, і вивчіть слова Творця нашого і Його явища нам, після того, як ми, будучи розумні, зробилися нерозумними за своє схиляння на волю ворога, лиходія, батька брехні.

Міріади злих бісів, і наскільки незліченні види підступів їх! Вони і після того як побачили, що ми, пізнавши свої пристрасті, намагаємося уникати зла, які вони нам втовкмачують, аж ніяк не відстали, але приступили до справи з відчайдушним зусиллям, знаючи, що доля їх вже остаточно вирішена і що спадщина їх є пекло, за їх крайню злобу і відраза від Бога. Хай відкриє Господь очі сердець наших, щоб ми бачили, які численні підступи демонів і як багато зла завдають вони нам кожен день, і нехай дарує нам серце пильне і дух міркування, щоб ми могли принести самих себе Богу в жертву живу і непорочну. Постійно остерігайтеся заздрості демонів і їх злих рад, їх укритті підступів і потаємної злоби, їх оманливою брехні і помислів богохульних, їх тонких навіювань, який влагают вони кожен день в серце, гніву і наклепу, на які нацьковують нас. Вони хочуть, щоб ми обмовляли один на одного, самих себе завжди виправдовували, інших засуджуючи, щоб лихословили один на одного, або солодким говорячи мовою, приховували в серцях наших гіркоту, щоб засуджували зовнішність ближнього, всередині себе маючи хижака, щоб сперечалися між собою, і йшли наперекір один одному, в бажанні наполягти на своєму «я» і здатися чесними. Всякий людина, яка насолоджується гріховними думками, падає, коли співчуває того, що сугестивності бісами і коли думає виправдати себе лицемірними справами, будучи всередині житлом злого духа, який навчає його всякому злу. Тіло такого наповниться ганебної сором, бо хто такий, тим опановують пристрасті демонські, яких він не відганяє від себе. Демони не має видимі тіла, але ми буваємо для них тілами, коли душі наші приймають від них помисли темні, а прийнявши думки їхні, ми приймаємо самих демонів, і явними їх робимо в тілі своєму.

Природа розумна і безсмертна прихована в тліном тілі нашому для того, щоб в ньому і через нього, виявляти свої дії. Отже, зробивши тіло вівтарем кадильним, принесіть на нього всі злі помисли і худі думки ваші, і поставте їх перед лицем Господа. Вознісся до нього серцем і розумом, благаючи його, нехай пошле Він вам понад Свій нематеріальний вогонь, який би спопелив все, що знаходиться на вівтарі і очистив його. І тоді злякаються противники ваші, священики Баал, і загинуть від рук ваших, як від рук Іллі Пророка (3 Цар. 18, 25 і д.). Тоді ви побачите Людського ви Сина Людського, що виходить з вод Божественних, який зробить, щоб окропив вас дощ духовний і омив вас. Зрошення ж це є Зрошення Духа Утішителя, тобто Святого Духа.

Диявол, ниспал зі свого небесного чину за гординю, невпинно прагнути захопити в падіння і тих, хто від усього серця бажають приступити до Господа, тим же самим шляхом, яким і сам впав, тобто гордістю і любов'ю до марного слави. Так само і демони борються з нами цим та іншим подібними речами, думаючи тим віддалити нас від Бога. Понад те, знаючи, що любить брата свого, любить і Бога, вони влагают в серця наші ненависть, до того, що хтось і бачити не може брата свого, або перемовитися з ним слово. Багато істинно великі подужали праці чесноти, але по нерозумінню своєму сгубили себе, тому не слід дивуватися. Якщо і ви будете думати, що володієте в собі чеснотами, то вже ви на згубному шляху І спав в зарозумілість, в цю хворобу диявольську, думаючи, що близькі до Бога і перебуваєте у світлі, тоді як ви в темряві непролазної. Що спонукало Господа нашого Ісуса Христа скласти одягу Свої, препоясать стегна Свої, і, вливши воду в вмивальниці (Ів. 13, 4 і д.), Омити ноги Його учнів, якщо не те, щоб навчити нас смирення? Хай буде нам це прикладом! Усі, що хочуть бути прийнятими Ним, можуть досягти цього тільки смиренням. Не забувайте, як на початку, гордість повалила з неба сатану. Якщо не буде в людині повного смирення, смирення усім серцем, усім розумом, всім духом, всією душею і тілом, то він Царства Божого не успадкує.

Якщо бажаємо щиро приступити до Творця нашому, то потрібно звільнити душу нашу від пристрастей. Від наших злих справ, від усолодження пристрастями, від безлічі диявольських спокус ослабла наша розумна сила, і завмерли добрі порухи душі нашої. Ми ж не можемо більше бачити красу і осягнути вимоги нашої духовної природи, з причини пристрастей, в які впадаємо. І немає нам ні від кого порятунку, крім Господа нашого Ісуса Христа, як написано у Апостола Павла, що як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть (1 Кор. 15. 22). Господь наш Ісус Христос є життя всіх розумних людей, створених за образом і подобою Його.

Ми (ченці) хвалимось перед невірними іменами святих, які носимо, так само як і одяганням їх, наслідувати же справах, їх не маємо старанності. Це про нас сказав Апостол: імущі образ благочестя, але сили його відреклися (2 Тим. 3, 5). Та дасть нам Господь зрозуміти, що є життя християнська, щоб живучи в дусі її, зробилися ми гідними отримати спадщину невимовне! Та дасть нам Господь силу діяти з волі Його! Ось, до чого треба прагнути, і нічого більше не повинні ми вимагати від дарованої чесноти. Служіння Богові - є природне наш стан, а впадіння в гріх, протиприродно, тому гідно всякого осуду і покарання.

З тих пір, як Господь мій благодаттю Своєю пробудив мене від сну смертного, гірко я плакав і зітхав невтішно. Думав я, як же нам віддячити за все дари Його? - Ангелам доручив служити нам, пророків - пророкувати, Апостолів - сповіщати Євангеліє, але що понад усе - Сина Свого Єдинородного послав нам на спасіння. Так, та не згасає в серцях наших страх Божий. Знайте, що Іван Хреститель-Предтеча хрестив водою на покаяння для приготування хрещення Господа нашого Ісуса Христа, який хрестить Святим Духом і вогнем, тим вогнем, який закликає нас до доброти. Будемо ж старанні до очищення тіла і духу і, прийнявши хрещення Господа нашого Ісуса Христа, будемо ревнителями добрих справ, щоб принести себе самих у жертву богоугодну. Дух Утішитель - Дух Святий, одержуваний нами при хрещенні, дає нам силу діяти свято, щоб повернути нас в первозданний, славне стан і бути гідними отримати спадщину вічне. Пам'ятаєте слова Апостола: Всі ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися. Немає більш юдея, ні грека, ні раба, ані вільного, ні чоловіка, ні жінки, бо всі ви один у Христі Ісусі (Гал. 3, 27, 28). Хто в Христа хреститься, той в Христа вбирається, отримуючи благодать Святого Духа. Немає більше відмінностей, а тільки благодать, і Святий Дух, ставши запорукою спадщини вченого Царства Небесного, вчить, як має Отцеві в дусі та істині (Ів, 4, 23).

Я молився про вас, щоб і ви сподобилися отримати того великого вогняного Духа, Якого отримав я. Але для цього, принесіть перш праці ваші і смиренність серця. Думайте про Царство Небесне день і ніч, вибачайте з правотою серця Духа сього вогняного, і дасться вам. Так отримав Його тішб'янин Ілля, Єлисей та інші Пророки. Дух цього дається назавжди і навіки. Перебувайте в молитвах з болісним шуканням Святого Духа, і дасться вам, бо Він мешкає в правих серцях. І відкриє Він вам вищі таємниці, віджене від вас всякий страх і буде у вас небесна радість день і ніч, і сподобитеся ви, вже в життя цього, Царства Небесного.

Без страху Божого немає любові Його, страх же народжує плач, а плач народжує мужність. Коли все це дозріє в душі, то вона починає плодоносити. Бог, побачивши в душі нашій прекрасні плоди, приваблює її до Себе, як куріння фіміаму обраного, радіє про душу нашої неї з Ангелами, наповнює її радістю, і зберігає її на всіх шляхах її, щоб вона мирно знайшла своє заспокоєння. І диявол не нападе на неї, бачачи Найвищого Варта, її навколишнього, навіть і підступити, боїться, унаслідок цієї великої сили. Отримайте силу сю, та страшаться вас демони, та полегшаться вам труди, і нехай Услід вам все Божественне. Любов Божественна набагато солодший меду вибраного. Багато хто з ченців і доброго не споживав Божественної любові, думали, що вже мають її, але так як не старалися її придбати, то Бог і не дарував її ім. Хто ж намагається її придбати, той вірно досягне сього по милості Божій, бо в Бога немає упередженості. Хто, бажаючи мати в собі світ Божий і силу Його, зневажає паплюження світу цього, так само як і пошани його, ненавидить все мирське і спокій тіла, і серце своє очищає від всіх худих помислів, невпинно приносить Богу піст, щирі сльози і чисті молитви, того Бог винагороджує цієї силою. Отримавши ж силу, всі справи будете здійснювати спокійно і легко і отримаєте велике до Бога відвагу, і Він буде чути вас.

Бог чує люблячих Його і шукає Його від усього серця, і снисходит їм у всіх проханнях. Прохання ж лицемірів дратують Його, бо хочуть слави і похвали людської. І виповнюється над ними слово Псалма: Бог розсипав кості чоловікоугодників (Пс. 52, 6). Сила Божа не діє в них, так як вони не встояли серцем у всіх справах, не знають вони Божественної солодощі, її тихости і веселощів, і чимало таких в роді нашому. Божа сила доставляє душі солодкість, виконує її з кожним днем все більшою і більшою радістю і веселощами, гріючи її Божественної теплотою. А дух лицемірів зол, за те, що вони діла свої роблять напоказ. Ви ж, ходячи перед лицем Господа, плоди своїх праць приносите в скромності, віддаляючись від духу марнославства, і невпинно ведучи з лайку. Тоді Господь прийме праці ваші дасть вам силу Його вибраних. Не переставайте противитися злому духові марнославства. Він завжди на сторожі і коли людина хоче зробити щось добре, нападає він, щоб відхилити його від таких починань. Не терпить дух гордині праведності, всіляко противиться, які бажають бути вірними Господу. Багатьох він зовсім не допускає до чесноти і милосердя, праці інших же губить, домішуючи до них отрута марнославства. Про такі думають, що вони обдаровані, тоді як порожні і схожі на ту кляту Богом смоковницю, про яку думали, що плодоносить, а підійшовши ближче, нічого не знайшли на ній. Що не приносять доброго плоду Бог висушує і позбавляє всякої благодаті. Але ви, вступивши в подвиг віри, боріться з цим злом, противитися йому і долайте. Прийде сила Божа, принесе вам допомогу і щоб із вами, і повсякчас буде подавати вам старанність і теплоту, якої немає нічого дорожче. Якщо хтось з вас побачить, що він не обдарований цією теплотою, нехай покарає її і вона прийде до шукаючому її. Вона схожа на тліюче вугілля, які люди роздмухують, поки розгориться, а, розпалившись, вогонь набирає силу і підіймається вгору, палахкотить. Також, коли побачите, що душі ваші охолоджуються, через недбальство та лінощів, поспішіть порушити вогонь, проливаючи над ними сльози. Без сумніву, прийде той вогонь і з'єднається з душами вашими, і зігріває вас добрими справами. Ось і Давид, зауваживши, що душа його обважніла і охолола, сказав: Згадую дні стародавні, розмірковую про всіх справах Твоїх, міркую про справи рук Твоїх. Простягаю до Тебе руки моі- душа моя до Тебе, як земля безводна (спрагла) (Пс. 142, 5, 6). Бачите, Давид, коли стало тяжким серце його, страждав, поки не запалав знову вогонь у серці його, до того, що він кликав: готове серце, Боже, готове серце моє (Пс. 107, 2). Дні і ночі волав він до Господа, не залишав піклування і турботи, і був вислуханий. Так само і ви чиніть, та будуть готові ваші серця, нехай знайдуть допомогу Божественного світла та вогню.

Моліться, щоб Бог дарував вам все ясно бачити і розуміти, щоб ви могли розрізняти, де добро і де зло. Написано у Апостола Павла: А страва тверда для дорослих, що мають чуття, привчені звичкою розрізняти добро і зла (Євр. 5, 14). Це суть ті, які довгим і наполегливою боротьбою віри навчилися розрізняти добро і зло, зробившись синами Царства Небесного. І Бог дарував їм мудрість і міркування у всіх справах, щоб ніхто не зміг їх спокусити - ні людина, ні диявол. Пам'ятайте, ворог людський спокушає вірних видом добра, і багатьох, позбавлених мудрості, приваблює. Так писав Блаженний Павло: Я завжди дякую за вас, згадуючи вас у молитвах моїх, Щоб Бог Господа нашого Ісуса Христа, Отець слави, дав вам Духа премудрости та відкриття для пізнання Його, І просвітив очі вашого серця, щоб ви зрозуміли, до якої надії Він вас закликає, і всяке багатство славного спадок у святих (Еф. 1. 16-18). Робить так Господь по своїй неймовірній любові до нас, знаючи, що досягнувши розуміння, ні в чому не буде більше нам ніяких труднощів чи страху, радість же Господа буде втішати нас вдень і вночі, а плоди праць будуть солодкі. Багато хто з ченців не досягнули цього досконалості. Вам же треба таких остерігатися, оскільки вони не дадуть вам процвітати, і, будучи холодні, погасять завзяття ваше, потураючи своїм бажанням. Якщо ж вони прийдуть до вас і заведуть з вами розмову, бережіться! Пам'ятайте, Дух нічим так не гаситься, як суєтної бесідою. Написано у Апостола Павла: Духа вгашайте, пророцтва Не гордуйте. Всі досліджуючи, тримайтеся доброго. Утримуйтеся від усякого роду зла (1 Сол. 5. 19-21).

-Якої розумної тварі дана здатність любові Божої і людської. Божі люди люблять Божественне, плотські - плотське. Люблячі Божественне очищають серця свої від нечистот і справ світу цього минущого, залишають мир і власні життя, і несучи хрест, слідують Господу, діючи з волі Його. У них Бог, що дарує їм солодкість і радість, яка живить душі, насичує і зрощує. Як дерево, якщо не будуть зрошувалося, рости не зможе і висохне, так і душа, не отримавши Святого Духа, загине.

Вважайте себе грішниками, і оплакуйте себе, своє недбальство. За те благоволить вам Господь, і щоб із вами, і буде діяти в вас, бо Він, і відпускає гріхи всіх, що звертаються до Нього, хто б вони не були, так що не пом'яне про них більше. Проте ж Він хоче, щоб помилувані самі не забували своїх гріхів, щоб не повторивши біди, будемо змушені знову звітувати в гріхах, які були вже їм прощені, як з тим євангельським рабом, якому пан відпустив весь борг. Коли забувши про даровану йому царської милості, почав утискати слугу свого. Дізнавшись про це, цар зажадав від нього весь колишній борг, уже відпущений було йому, за те, що він не зглянувся над слугою своїм і не відпустив йому ста динаріїв - суми нікчемною, в порівнянні з тією, яка була йому відпущена царем (Мф. 18, 23 та ін.). Подивимося на Давида Пророка. Коли після того, як він згрішив з дружиною Урії, Пророк Натан викрив його за це і за те, що він зробив з її чоловіком. Давид, вислухавши справедливе викриття, розкаявся і змирився. І сказав Давид до Натана: згрішив я перед Господом. І сказав Натан до Давида: І Господь зняв з тебе гріх твій (уже відпустив тобі Бог гріхи твої) - ти не помреш. (2 Цар. 12, 13). Однак Давид, отримавши відпущення гріхів, не забув про них, і пам'ять про них передав потомству. Це зроблено в пам'ять всім родам, з роду в рід. Навчу беззаконників шляхів Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе (Пс. 50, 15), каже він, щоб грішники навчилися з прикладу його, подібно йому каятися в гріхах своїх, а будучи прощені, не забувати про них, але завжди пам'ятати. Подібне сказав Господь, через Пророка Ісаю: Я сам стирає провини твої ради Себе, а гріхів твоїх не пам'ятає. Ти ж пам'ятай (Ісаї 43, 25. 26). Надав він також і через пророка Єремію: повертатись до Мене Ізраїлів дім, говорить Господь. Я не виллю вам гніву Моего- бо Я милостивий, говорить Господь, не розгнівався на вас вічно. Тільки пізнай же провину свою, бо ти проти Господа Бога твого, і грішила з чужими під деревом кожним зеленим, і Мого голосу ви не почули, говорить Господь. (Єр. 3, 12. 13). Отже, коли Господь відпускає нам гріхи, ми не повинні їх відпускати собі самим, завжди пам'ятати про них і журитися про них покаянням.