» » Так говорив Святий Антоній. Частина 5

Так говорив Святий Антоній. Частина 5

Фото - Так говорив Святий Антоній. Частина 5

Вкажу вам правило, яке робить людину твердим в добрі й зберігає його таким від початку до кінця: любіть Бога всією душею вашою, всім серцем вашим і всім розумом вашим, і Йому єдиному служите. Тоді Бог дасть вам силу велику і радість і всі діла Божі стануть для вас солодкі, як мед, всі праці, заняття і пильнування, і все взагалі, як ярмо Боже буде для вас легко і солодко. Проте ж пам'ятаєте, що любов Свою до людей, Господь посилає іноді на них труднощі, щоб не величалися, але перебували в подвигу віри. Тоді християни відчувають замість мужності сум'яття, замість радості печаль, замість спокою і тиші хвилювання, замість солодощі гіркоту. Багато чого і інше подібне буває з люблять Господа. Однак борючись з цими труднощами і долаючи їх, вони мужніють і загартовуються. Коли ж, нарешті, зовсім вони подолають, тоді не залишає їх більш Дух Святий і більше не будуть боятися зла.

Присутність Дух Святого відчувається пахощами приятнейшим, сладчайшим і нез'ясованим мовою людським. Хто знає цю приємність Духа і Його солодкість, крім тих, які удостоїлися Його? Дух Святий вселяється в душах тих, хто кається не інакше, як після багатьох праць. Так само камені дорогоцінні видобуваються з великими труднощами. Стягнувши сього Духа, святі знайшли Його, і Він-то є щось сокровенне скарб, про який йдеться у Святому Євангелії: Царство Небесне подібне скарбу, захованого на полі, яке нашед ховає його, і з радости з того йде, та й усе, що має і купує те поле. Подібне ще Царство Небесне до того купця, що шукає добрих перлин, Який, нашед одну дорогоцінну перлину, то йде, і все, що мав і купив її. (Мат. 13. 44-46) [Тут згадуються слова Спасителя: «Не давайте святого псам, і не кидайте перлів вашого перед свинями, щоб вони не потоптали їх ногами своїми, і, обернувшись, не роздерли вас» (Мат. 6.6) - A.A.]. Проте ж, спокуси ні на кого так не повстають, як на тих, хто отримали Духа Святого. Сам Господь показав нам це, коли по хрещенні зійшов на Нього Святий Дух у вигляді голуба, ізведен був Духом у пустиню, де був спокушений від диявола. Ворог наш відчував Його своїми спокусами, але ні в чому не встиг на Нього, як пишеться про се в Євангелії від Луки: і помер всі спокуси, диявол отиде від Нього до времене (Лук. 4,13). Господь же Ісус повернувся в Галилею в силі Духа. Так і всіх, допускають Святого Духа, що борються зі спокусами світу цього, Святий Дух зміцнює у всьому і подає силу перемагати.

Серафим, якого бачив Пророк Єзекіїль (Єз. 1, 4. 9), є образ вірних душ, що прагнуть до досконалості. Серафим той мав шість крил, сповнених очима, мав також чотири особи, що дивляться на чотири сторони: одна особа подібно обличчю людини, інше тільця, третє лева, четверте орла. Перша особа Серафимова, яке є людське обличчя, означає вірних, котрі живучи в світі цьому, виконують заповіді. Якщо хтось з них вибере чернецтво, то він стає подібним особі тільця, тому що несе важкі труди у виконанні чернечих правил і здійснює тілесні стриманості. Пройшовши школу чернечого гуртожитку, чернець, щоб стати досконалим вибирає усамітнення і вступає у важку боротьбу з невидимими нам демонами. Такий подібний до лева - царя диких звірів. Коли ж переможе він невидимих ворогів і запанує над пристрастями і підпорядкує їх собі, тоді буде піднесений вгору Святим Духом і побачить Божественні бачення. Такий стає подібним орлу, зірке розум його буде бачити все, що може трапитися з ним з шести сторін - ті шість крил Серафима, повні очей. І тоді стане він цілком Серафимом духовним і успадковує вічне блаженство.

Заповіді Божі: чистота серця, невпинне і незмінне миролюбність, беззастережне милосердя, ці та інші прекрасні чесноти вінчаються благословенням. Такий веління Святого Духа, виконання якого оживляє душу. Цими чеснотами вимощений безпечний шлях до Господа. Без чистоти тіла і серця ніхто ж може бути здійснений перед Богом, тому сказано у Святому Євангелії: блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога (Мт. 5. 8). Досконалість народжується від чистоти серця. У серці знаходиться добро природне і зло неприродне. Зло породжує борошно душевних пристрастей: осуд, ненависть, зарозумілість і інші подібні. Добро ж - знання Бога (страх Божий), святість, чистоту душі від усіх злих пристрастей і чисту совість. Якщо людина зважиться виправитися і почне уникати зла, озброївшись проти нього подвигами віри (плачем, сокрушенням, зітханнями, постом, чуванням, бідністю і молитвами), то Господь по Своїй благодаті допоможе йому і від усіх душевних пристрастей позбавить його. На жаль, багато ченців, так і не сподобилися цієї чистоти, тому що, знехтувавши настанови батьків своїх, пішли бажанням серця свого. І взяли над ним верх злі духи - душогуби, вражаючи їх невидимими стрілами день і ніч, ніде не даючи спокою, так що їхні серця весь час зайняті то гордістю, то марнославством, то нечестивою заздрістю, то засудженням, то гнівом або люттю, то сварками , чварами, розбратом, незлагодами і багатьма іншими пристрастями. Таких доля буде з тими п'ятьма нерозумними дівами з Євангелія від Матвія (25.1-12) за те, що бездумно проводять весь час своє: чи не вгамовує мови, не зберігають чистими очей своїх, і тіл від похотей, і сердець своїх від нечистот. Такі гідні тільки плачу, бо маючи одну одяг лляну, думають, що чисті, між тим, як одяг - тільки образ чистоти і дівоцтва. Тому позбавляються вони єлею небесного для запаленими лампад своїх, і Наречений не відчинить їм дверей храму Свого, і скаже їм, як сказав у притчі дів нерозумним: істинно кажу вам, не знаю вас (Мат. 25.12). Пишу вам, бо бажаю, щоб ви спаслися, здобули свободу і віру, стали чистою нареченою Христа, Який є Наречений чистих душ, як каже Апостол Павло: Бо пильную про вас пильністю Божою, заручив бо я вас одному чоловікові, щоб Христові привести вас чистою дівою (2 Кор. 11, 2).

Золото багаторазово очищається вогнем, також Господь наш, по благості Своєї, очищує людину багатьма спокусами, відчуває його і робить його досвідченим у веденні воєн сердечних. Пройшовши їх, людина паче не згадує ті неправди і приниження, яким піддавали його люди, але упокорюється перед Богом і на Нього покладає всі сподівання своє. Такий завжди готовий на добру справу перед Богом, як сказав Давид Пророк: готове серце моє, Боже, готове серце моє: буду співати і співаю в славі моїй (Пс. 107, 2). Пам'ятайте це, коли будете іспитиваеми братами, поношені, неправдами або піддастеся приниженню навіть від близьких своїх. Стійте твердо, не бійтеся, що не сумуйте, але дякуйте Господу за все це, тому що без Нього нічого подібного не трапляється. Їм попускається зло з тієї причини, що випробовувати лайки необхідно для рабів Божих, бо хто не буде випробуваний добротою Божою спокусами, працями, скорботами і бідами до вищого ступеня (з терпінням стояти в добрі завжди і за будь-яких обставин), той не отримає від Нього честі.

Терпляче і мужньо зносити біди і скорботи і дякуйте за них Господу з великим смиренням, щоб скуштуєте радість від трудів ваших. Так, блаженна Сусанна була мужньою в брані, відмовившись від хтивих намірів двох нечестивих старців. Багато витерпіла бід і скорботи від наклепу їх, і Бог, за її терпіння і непохитність її подвигу підніс, а ворогів її упокорив [До страти смертної - A.A.]. Або Текле, ще більш мужня духом, що не побоялася заподіяних їй батьками ні ран, ні вогню, ні роздирання плоті, ні звірів, і якій Бог дарував радість серця і нагороду праць. Її непохитна віра загасила вогонь полум'яніючий, загородила левам кровожерливих і посоромила всіх ворогів її. Або Йосип, смиренний перед Богом і Людьми, якого брати, переслідували по заздрості й ненависті за перевагу, яке було оказиваеми йому батьком. Брати хотіли смерті його, але Божественна допомога зберегла його. Брати у своїй заздрості й ненависті дійшли до того, що продали його в рабство. У Єгипті, дружина пана його, якому він служив, багато заподіяла йому спокус і бід і довела до того, що його кинули до в'язниці, проте Бог і там не залишив його, бо він був утримайтеся, лагідний, чистий і непорочний душою і тілом, і не впав, за Божим до нього уподобанням, під вагою всіх тих нещасть, але переніс їх терпляче, поклавши всю надію на Господа. І Бог звеличив його, зробивши главою Єгипту та всіх його областей, а братів його, ненавиділи його, поставив на коліна перед ним. Отже, герої наші отримали від Бога честь не на початку, але, лише після того, як Він випробував їх, очистивши лихами і скорботами, і навчив, як встояти під час брані. І тоді вже Божественна допомога не залишала їх, а ненависники їх були осоромлені і їм підпорядковані.

Перебувайте в терпінні і не давайте собі розслаблятися серцем під час лих, але дякуйте, щоб отримати нагороду від Господа. Хай буде у вас світ, істина, любов до Бога і взаємне прихильність! Та не будуть у вас розбрати, наклепи, ворожнеча, зла заздрість, непокору, гордість! Женіть від вас образи, висміювання, висміювання, марнославство, ненависть, недружелюбність. У тій обителі, де трапляється подібне, вселяється гнів Божий. Притому знайте, що життя наше в світі цьому коротка, тому шкода її проживати в недбальстві. Раптом застане вас годину переселення з цього життя, коли ви гніваєтесь один на одного, і, отже, повинні бути зараховані до душогубців, за Писанням: усякий, хто ненавидить брата свого душогуб є (1 Іоан. 3, 15). Прощайте і щадите один одного, та пощадить вас Господь. Бо це вселяє Він Сам, коли каже: Не судіть, і не будите судіми- не осуджуйте, і не будете осуждени- прощайте, то простять і вам (Лук. 6. 37). Якщо хтось з вас потерпить наклеп, нехай прийме це з радістю, і всі свої думки і почуття зрадить Господу, Який є праведний Суддя та у справах відплачує. А хто збреше на ближнього, нехай поспішає упокорити себе перед Господом і випросити прощення у ближнього свого, та змилосердиться Господь. Не дозволяй сонця заходити у вашому гніві [Гніваючись, та не грішіть, сонце нехай не заходить у вашому гніві, І не давайте місця дияволові (Еф. 4. 26-27) - A.A.], як вчить нас Писання (Еф. 4, 26), з коренем виривайте з сердець ваших злі помисли, які маєте один на одного, щоб таким чином припиняти всякий зародок недружелюбності, корінь якого - ненависть і заздрість. Ці дві пристрасті суть самі злі, ненависні і Богу, і людям, чужі вони будь-якому віруючому. Чому ніхто з нас та не радіє, по крайней дурості своїй, кажучи: «я взяв верх над братом, і не буде йому пощади». Та відає провіщає і подумує подібне, що він віддав душу свою в руки смерті і спадщиною його буде місце плачу і скреготу зубів, хробака невсипущого і вогню невгасимого [Тобто пекло - A.A.].

Прокинувшись від сну! Поки ще перебуваємо в тілі сем, будемо стогнати та оплакувати себе від усього серця день і ніч, щоб позбавити тіло і душу від того страшного муки, стогони, плачу і туги, яким не буде кінця [Заходьте тісними вратамі- бо просторі ворота й широка дорога, що веде в погібель- і багато хто йде імі- Тому що тісні ворота і вузька дорога, що веде в життя, і деякі знаходять їх. (Мат. 7.13-14) - A.A.]. Поостережемся входити в просторі ворота й слідувати широким шляхом, що вводить в згубу, хоча дуже багато хто йде їм, але підемо в вузькі ворота і тісним шляхом, що веде в живіт [Тобто життя - A.A.], хоча дуже небагато йдуть ім. Ті, що йдуть цим шляхом суть істинні робітники, які отримають з радістю нагороду від трудів своїх і успадковують царство. Хто ж не йде ще таким шляхом, того благаю не лінуватися, поки не пішло остаточно час, щоб в потрібний час не опинитися без єлею, і не буде нікого, хто б хотів продати його. Так сталося з тими п'ятьма недбайливими дівами, які не знайшли у кого б купити єлею і вони з плачем кликали, кажучи: Господи, Господи, відчини нам. Він же сказав їм: Амінь, Амінь кажу вам (істинно кажу вам): не знаю вас (Мат. 25. 11-12). А все через банальну лінь ... Потім вони хоч прокинулися і почали клопотати, але було занадто пізно, тому, що Пан увійшов в будинок і замкнені двері. Наведу вам і інший, подібний цьому приклад. Коли Ной увійшов до ковчегу з синами і їхніми дружинами, і з усім іншим, що було з ним, і закрив двері ковчега, з причини вод потопу, посланих на рід людський, який творить зло, то не відчиняв більш дверей ковчега, а дітям не допускав навіть бачити жахливе видовище загибелі нечестивих. Після того, як двері ковчега закрилися, злі сили вже не могли увійти туди, щоб бути разом з праведними, але загинули все і вся від вод потопу за свою лінь і непокірність! Бо Ной в продовження багатьох років, в які будував ковчег, невпинно закликав їх до кращого життя, але вони не слухали його, тому й загинули.

Будуйте братство ваше в одному місці і в світі, одностайності, смиренні, страху Божому і молитвах, тоді досконало з'явиться в вас благо Божого дому, і ви будете володіти цим храмом з радістю і веселощами. Так прикрашають вас і ваш дім віра, надія, любов, смиренність, страх Божий, міркування, милосердя, мир, любов до братів! Бо хто все це матиме, той є одягнений у шлюбну одяг і ходить в заповідях Духа. Перебувайте у всякому смиренні й терпінні, нехай не буде у вас пристрастей світу цього!

Воля Божа солодше меду, виконання її переповнює нас радістю. Хто хоче ходити по волі Божій, тому вона сама буде допомагати, і дасть душі його здійснювати справи дивні і предуготовь перед ним всі стежки, Господу люб'язні. І не зможе тоді ніякий ворог протистояти йому, від того що сам Бог з ним. Хто ж ходить слідом власної волі, тому Бог ні в чому не подасть допомоги. Залишений буде сей нещасний демонам, які будуть витати в серці його день і ніч, і ніколи не дадуть йому ніякого спокою, і зроблять його безсилим і немічним у всіх справах, як зовнішніх, так і внутрішніх, і згубу і біди наведуть на нього. Диявол іноді вселяє в таких ілюзію радості і веселощів, але в цьому не може бути Радості, а тільки скорботи і печаль. Якщо й буває щось схоже на радість, то в цьому немає істини, а один привид, бо це не від Бога. Справжня радість походить від Бога і подається тільки тому, хто примушує себе постійно, щоб свою волю відкидати, а волю Божу у всьому виконувати. Воля, яка діє в серці людському, буває трьох видів: перший - від диявола друга - від людини-третє - від Бога. До двом першим немає прихильності Божої. Вдивіться в себе, і, відкинувши все стороннє, наносне, одну Божу волю полюбіть, бо життєво необхідно людині постійно знати і розуміти волю Божу у всьому. Запевняю вас, якщо не залишить чоловік всю норовливість свою, і не відкине себе у всьому, і не відкине від себе всі багатства та імені світу цього, і не підкориться Господу (підкоряючись батькам своїм духовним), то не зможе ні пізнати волю Божу, ні тим більше виконати її, і позбавлений буде останнього благословення.

Господь нам не сказав, що тут, на землі, буде відплата, але що тут будуть спокуси, тісноти, потреби і скорботи, а Там - відплата. Це життя є шлях подвигів віри і боротьби з спокусами.

Якщо ви будете терплячі, слухняні і покірні духовним отцям, то віддасть за працями вашим Господь. Праця цей вменен буде вам в доблесть. Хто кориться батьків своїх, той Господу кориться, а хто Господу кориться, той і отцям своїм повинен коритися.

Перш за все, так віруємо в Господа нашого Ісуса Христа! Вклонімося і скоримося Йому, і Його волю так творимо повсякчас!

Будемо ходити в страху Господньому, так як нам наказано - зі страхом і тремтінням виконуйте порятунок своє (Фил. 2, 12). Страх Господній викорінює з душі лукавство і гріх. Хто ж не боїться Бога, той впадає в багато чого зло. Страх Господній зберігає людини і береже, поки не скине він з себе цього тіла.

Хто незлобивий, той досконалий і подібний до Бога. Він виконаний радості, на ньому спочине Духа Божого. Як вчасно не погашений вогонь пожирає великі ліси, так злість, якщо допустиш її в серце, погубить душу твою, і тіло твоє зачне. Злоба є зачинатель лайки, чвар, чуток, наклепів, заздрості, ненависті та інших злих пристрастей, обтяжуючих і мучать тіло і душу. Поспішайте стежити незлобие і простодушність Святих, щоб Господь наш Ісус Христос прийняв вас до Себе, і кожен з вас міг з радістю сказати: мене ж за незлобие приял, і затвердив мя єси перед Тобою на віки (Пс. 40, 13).

Бог говорить через пророка: А ось, на Я спогляну (сміливо дивлюся): на смиренного (лагідного) та на розбитого духом (мовчазної) і на тремтячого перед Моїм словом. (Іс. 66, 2). Господь же наш так говорить в Євангелії: навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим (Мт. 11, 29). Отже, здобував собі смирення і не ходіть з гордістю серця, властивої дияволу. Хто ходить з гордістю серця, той співучасник диявола. Людина гордий всім ненависний, бо справи його хвалькуваті, від чого і впадає в багато гріхи. Всі гріхи бридко перед Богом, але всіх мерзотно гордість серця. Хто перестерігає або подає рада гордому, той походить на ллє воду в дірявий посудину, або на того, хто розмовляє з пролетающей повз птахом. Горді серцем люди мерзотно перед Богом, серця ж смиренні і розтрощені Бог не залишить. Сама Любов Божа, хто сходить до нас, зробилася смиренної до останнього. Возлюбим ж смиренність, щоб можна було звертатися: зглянься на страждання (смирення) моє і знемога (праця) мій, і прости (прости) всі гріхи мої (Пс. 24, 18).

Не ходіть слідом похоті очей своїх і не лінуйтеся серцем, бо лиха пожадливість розбещує серце і затьмарює розум. Женіть її геть, Нехай не палає гнів на вас живе в вас Дух Божий. Постоїмо за чистоту навіть до смерті і збережемо себе від скверною похоті. Так остережемся дивитися на красу жіночу, чи не будемо рабами нечистої пристрасті і срамной пожадливості, що ненависні Богу. Ім'я Бога нехай буде завжди перед очима сердець ваших! Нехай всередині вас невпинно звучить: ви є церква (храм) Бога живого (2 Кор. 6, 16) і місце покоіще (обітниці) Духу Святому. Хто захоплений своєю пожадливістю, той перед Богом подібний худобині безглуздою, по слову Псалмопівця, Святого Давида (Пс. 48, 13). Отже, ненавистю зненавидимо око непотрібне, шукати чистоти, яка є слава ангелів Божих. Але якщо, за намовою диявола, впадемо, то повстаньмо через покаяння і звернемося до Того, Хто прийшов стягнути вівцю, блукаюча в гріху (Лук. 15, 4).

Хто не може зберігати вуст своїх і мови, нехай, принаймні, подбає не говорити багато, бо хіба людина невинною? Марнослів'я твоє змусить Чи мужі, щоб ти глумився, і кому засоромити тебе? (Іов. 11, 2-3). О, людина, візьми владу над своїм язиком, і не множ слів, щоб не множити гріхів! Поклади руку на уста твої і вузду на язик твій, бо невинною людина не залишає в собі місця Духу Святому. Якщо слабкий у вірі, запитає тебе про що-небудь рятівний для душі його, відповідай йому, якщо ж запитає про що-небудь іншому, то нехай буде, як глухий, який не чує, і як німий, який не говорить.

Поставимо надійну варту до уст своїх, щоб не сказати про будь-кого щось погане, бо худа мова небезпечніше отрути. Рани загоюються, а виразки від мови не має лікування. Мова засудження, рухомий дияволом, гірше мови зміїного, так як збуджує чвари і гірку ворожнечу серед братів, сіє заколоти і злодійства між мирними людьми, і засмучує громаду. Отже, уникайте судити інших людей, і намагайтеся мовчати. Люблячий мовчання перебуває біля Бога і Ангелів Його, і в вишніх місце його. Хто стереже свої уста, той береже душу свою- а хто широко розкриває рот свій, тому біда - Каже мудрий Соломон (Притч. 13, 3).