» » Так говорив Святий Антоній. Частина 2

Так говорив Святий Антоній. Частина 2

Фото - Так говорив Святий Антоній. Частина 2

Будемо боротися з собою, щоб не панували над нами тирани: гнів і похоть- бо написано: гнів людини не творить правди Божої (Як. 1, 20) - також: Хтивість ж, зачавши, народжує гріх, а гріхи вчинив народжує смерть (Як . 1, 15). Ведучи таке життя, будемо міцно будьмо тверезі, і пам'ятати: найбільше стережеться, серце твое- бо з нього джерело життя (Прип. 4. 23). Не будемо забувати, що маємо страшних і лукавих, на все здатних ворогів - злих демонів.

І з ними-то у нас лайка, як сказав Святий Апостол: наша боротьба не проти крові і плоті, але проти начал (початків), проти влади, проти міродержітелей (світоправителів) темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних (Еф. 6, 12). Велика юрба демонів оточує нас у повітрі, і вони не далеко від нас, і різняться вони дуже, проте не це для нас важливо зараз, та й говорити про це більш пристойно тим, хто краще за нас. Нам же необхідно дізнатися, якими підступами б'ються вони з нами.

Не будемо забувати, що демони не були спочатку злі, бо Бог не створив нічого злого. Добрими створені і вони- але ниспал від небесної мудрості, і обертаючись вже близько землі, одних (Еллінів) спокусили привидами, християнам ж, заздрячи, все хитають, бажаючи всіляко перешкодити нашому сходженню на небеса - туди, звідки вони ниспал. Тому необхідно багато молитися, щоб отримати від Святого Духа обдарування розпізнавання духів (1 Кор. 12, 10). Так можна дізнатися, які з духів найбільш небезпечні, які не дуже, хто яким спокусою захоплює, і як кожного з них можна звести і вигнати геть. Багато у них підступів, брехні і вивертів. Блаженний Апостол знав це, кажучи: Щоб не зробив шкоди сатана- бо нам не перехитрував його задуми (2 Кор. 2, 11). Ми ж у чому були від них спокушені, у тому повинні застерегти один одного. Ось і я, сам почасти зазнавши їх підступи, кажу вам про те, дітям моїм.

Коль побачать демони християнина, а тим паче ченця, який перебуває і процвітаючого в праці чесноти, то намагаються покласти на шляху спокуси, спокуси ж їх суть навіювання злих помислів. Але ми не будемо боятися цих навіювань, тому що молитвами, постами і вірою в Господа вороги негайно скидає. Однак, будучи скинуто, вони аж ніяк не заспокоюються, і знову приступають з підступністю і хитрістю. Коли не зможуть звабити серце явно нечистими побажаннями, то іншим чином нападають. Щоб налякати, нападають у вигляді привидів, приймаючи різні образи: дружин, звірів, плазунів, велетнів, воїнів. Але й таких привидів не треба боятися, бо вони ніщо - і негайно зникають, коли незабаром хто убезпечить себе вірою і знаменням Хреста. Втім, вони зухвалі і вкрай безсоромні (Бо про те, що вони роблять таємно, соромно й казати (Ефес 5.12) Ананян А). Якщо бувають переможені, то часто приймають вид віщунів і мудреців. Та не будемо слухати їх, хоча б вони порушували нас на молитву, хоча б говорили про пости. Хай буде перед нами тільки мета нашого подвижництва, і не будемо спокушені їх лукавством. Боятися ж їх немає сенсу, хоча б і здавалися вони наступаючими на нас, хоча б і погрожували смертю, тому що вони немічні, і нічого більше того зробити не можуть нам, як тільки погрожувати.

Всі піклування треба докладати більше про душу, а не про тіло, і тілу поступатися тільки по необхідності і тільки на малий час, щоб не захоплювалася душа тілесними сластями (пристрастями) і вміла б поневолювати наше тіло. Це-то і значить сказане Спасителем: Тому то кажу вам: Не журіться, що вам їсти та що пити, ні для тіла вашого, у що одягнутися. Чи ж не більше їжі, і тіло - одягу? Погляньте на птахів небесних: вони не сіють, не жнуть, не збирають у жітніци- і Отець ваш Небесний їх годує. Ви не багато краще їх? І про одяг, що дбаєте? Погляньте на польові лілеї, як вони ростуть: чи не працюють, ані прядут- Але кажу вам, що й Соломон у всій славі не вдягався так, як одна з них- Якщо ж траву польову, яка сьогодні є, а завтра кинута в піч, Бог так одягає, скільки ж більш вас, маловіри! Отож, не журіться, кажучи: «Що ми будемо їсти» або «що нам пити?» Або: «у що одягнутися?» Тому що всього цього шукають язичники, і тому що батько Ваш Небесний знає, що того вам потрібно всім цьому. Шукайте ж Царства Божого й правди Його, а все це. Отож, не журіться про завтрашній день, бо завтра (день) сам буде піклуватися про своем- досить для кожного дня своєї турботи (Матв. 6. 25,26, 28-34). Так само: Отже не шукайте, що будете їсти, чи що будете пити, і не турбуйтеся, Тому що всього цього шукають люди світу сего- Отець же ваш знає, що того вам потрібно том- Найпаче шукайте Царства Божого, а все це вам . Не бійся, мале стадо! Бо Отцю вашому дати вам Царство! (Лук. 12. 29-32).

Віруй в Господа і люби Його! Жени геть від себе нечисті думки і плотські задоволення: не пожадай насиченням черева (Прип. 24, 15). Остерігайся марнославства, молячись безперестанку, співай псалми перед сном і після сну, вивчай заповіді, дані тобі в Писанні, місти в пам'яті діяння святих. Нехай душа твоя завжди пам'ятає діяння святих, і нехай служать вони для неї зразком. Особливо намагайся виконувати Апостольське повчання: сонце нехай не заходить у вашому гніві (Еф. 4, 26). Знай, що це сказано щодо всякої заповіді, щоб не заходило сонце не тільки у гніві, але і в будь-якому гріху нашому. Та не звинуватить нас сонце за денною проступок, ані місяць осудить за нічний гріх і навіть за худе помисел.

Щоб дотримати себе від цього, добре вислухати і зберігати Апостольське слово: Собі спокушайте (випробовуйте самих себе), чи ви в вірі? Самих себе (2 Кор. 13, 5). Нехай кожен щодня дає собі звіт в денних і нічних своїх вчинках. І якщо згрішив, та перестане грішити, а якщо не згрішив, хай не хвалиться тим, але, нехай в добрі, і не віддається недбальству, ближнього не засуджуючи, і себе не шануючи праведним: Тому не судіть передчасно, поки не прийде Господь, що й висвітлить таємниці темряви та виявить задуми сердець, і тоді кожному буде похвала від Бога (1 Кор. 4, 5), допитливого таємне. Часто і від нас самих буває приховано, що робимо ми. Але хоча ми не відаємо - розповідає Господь. Надавши суд одному Господу, будемо милосердними один до одного, станемо носити тягарі (тягарі) один одного (Гал. 6, 2), і катувати самих себе, а в чому не Раді, постараємося заповнити.

Щоб захистити себе від гріха можна зробити і так - нехай кожен помічає і записує свої вчинки і душевні руху як би з наміром повідомити це одному. Будьте впевнені, що, соромлячись популярності, неодмінно перестанемо грішити і навіть містити в думках щось погане. Бо хто, коли грішить, бажає щоб це бачили, або хто, согрешив, не побажає краще збрехати, тільки б приховати гріх? Як спостерігаючи один за одним, не станемо творити блуд, так якщо будемо записувати свої думки, з наміром повідомити їх один одному, легше соблюдем себе від нечистих помислів, соромлячись популярності. Записування замінить для нас очи наших товаришів, щоб, відчуваючи при записуванні такий же сором, який відчуваємо, коли дивляться на нас, і в думці ми не тримали чого злого. Якщо так будемо виховувати себе, то зможемо поневолити тіло своє, догоджаючи Господу і зневажаючи підступи диявола.

Благодать Святого Духа швидше приходить до тих, хто від усього серця вступає в подвиг віри, і з самого початку визначає собі ні за що не поступатися ворогові, ні в якій лайки, поки не переможе його. Святий Дух, закликавши людини, допомагає йому, спочатку надихає його і усуває перешкоди до покаяння, а потім показує йому шлях його у всій істині, не приховуючи труднощі. Допомагаючи у всьому, Святий Дух вказує які саме праці покаяння, як тілесні, так і душевні, слід здійснювати. Так веде він людину, поки не приведе його до Бога, свого Творця. Для цього Святий Дух надихає людину обтяжувати тіло своє і душу, щоб те й інше освятив, так само зробилися гідними та спадщини життя вічного. Утруднюється ж тіло постійним постом, працею і частими пильнуваннями, а душа - духовними вправами і старанністю у всіх служіннях і послухах. Усяке справу треба робити з усім старанням і страхом Божим (Тут і далі, а в християнській літературі в цілому, під «страхом Божим» розуміється глибоку повагу і пошану до Отця-Спасителю, на зразок того пошани і поваги, які відчувають діти до коханого, але суворому батькові, який за витівки і непослух, може (і повинен, щоб не виросли з дітей нетямущі-егоїсти) покарати дітей, а не панічний жах і лізоблюдство перед тираном - Ананян А), якщо хочемо, щоб воно було плідним.

Наводячи до покаяння, Святий Дух, подає людині розраду і вчить його не повертатися назад і не захоплюватися ні чим зі світу цього. Для цього Святий Дух відкриває очі душі і дозволяє їй побачити всю красу Чистоти, що досягається працями покаяння, і через це запалює в ній прагнення до скоєного очищенню себе разом з тілом, так щоб обидва стали одне за чистотою. У цьому і полягає мета наставництва Святого Духа: очистити абсолютно тіло і душу, і привести їх у той початковий стан, в якому знаходилися вони до Адамова падіння, винищивши в них все, домісив диявольську заздрістю, та так, щоб не залишалося в них нічого ворожого . Тоді тіло стане покірним велінням розумної душі, яка буде владно визначати його в їжі і їжі, і сні і в усьому, постійно керуючись Святим Духом. Як вчив нас Святий Апостол Павло: Умертвляю (вмертвляю) й неволю я тіло своє, щоб, звіщаючи іншим, не стати самому негідним (1 Кор. 9, 27).

Плотські бажання бувають троякого роду. Перше бажання - природне, вроджене, яке, проте ж, нічого не виробляє гріховного або негожого без згоди на те душі, а тільки дає відчувати, що бажання є в тілі і існує. Інше бажання в тілі походить від рясного застілля, що народжує жар крові і піднімає тіло на брань проти душі, схиляючи її до похотям. Тому говорить Апостол: не упиватися вином, в ньому ж є блуд. Одно і Господь заповідає Своїм учням в Євангелії: дивіться ж на себе, що ваші серця не обтяжувалися ненажерством та п'янством (Лук. 21. 34). Ченці ж, які Піклуюся досягти повноти святості і чистоти, особливо повинні завжди так себе тримати, щоб можна було сказати разом з Апостолом: Умертвляю (вмертвляю) й неволю я тіло моє (1 Кор. 9, 27). Третє бажання буває від злих духів, які за заздрості спокушають цим і зазіхають розслабити стягнути чистоти або ухилити зі шляху хоче ввійти в двері чистоти.

Якщо людина озброїться терпінням і буде вірний Божим заповідям, то Святий Дух навчить його, як очистити душу й тіло від таких бажань. Якщо ж втратить пильність, і дозволить собі нехтувати заповідями, то негайно духи злі почнуть долати, насядут на нього і стануть оскверняти і мучити його бажаннями до того, що доведуть бідну душу до відчаю, не бачачи ні звідки ніякої допомоги. І тільки протверезити, коли стане знову дотримуватися заповідей, і, пізнавши на тілі своєму ярмо злих духів, зрадить себе Святому Духові, знову виповнюється вона рятівним настроєм. Тоді-то уразумевать вона, що спокою повинна вона шукати єдино в Бозі, і що тільки таким чином можливий їй світ.

Необхідно рівною мірою каятися і тілом і душею, прагнучи до досконалої чистоті. І коли сподобимося такої благодаті, то без жодного жалю або поблажки вступимо в боротьбу з пристрастями. Тоді будемо підкріплені і ведені Святим Духом, і відобразимо від душі всі нечисті думки, які виходять від похотей серця. Святий Дух разом з розумом і духом людини, допоможе строго виконувати заповіді, і прожене від душі всі пристрасті. Святий Дух вчить душу тримати в порядку все тіло - з голови до ніг: очі, щоб дивилися з чістотой- вуха, щоб слухали мирно і не насолоджувалися наговорами, пересудами і поношеніямі- мову, щоб говорив тільки благе, зважуючи кожне слово, не допускаючи, щоб в мову втрутилося нечисть і страстное- руки, щоб були щедрі та спрямовані до молитви, і на справи мілосердія- живіт, щоб бути помірним і споживати в міру тільки необхідне, не допускаючи обжерливості і похоті захоплювати себе за цю меру- ноги , щоб ступали по волі Божій, прямуючи до служіння доброті. Так тіло, навчаючись всякому добру, почне змінюватися, підкоряючись влади Святого Духа, так що, нарешті, знайде в деякій мірі ті властивості духовного тіла, які матиме у воскресінні праведних.

Пристрасті душі відомі: гордість, ненависть, заздрість, гнів, зневіру та інші. Коли душа всієї силою своєю віддає себе Богу, тоді щедрий Бог подає їй дух істинного покаяння, і очищає її від всяких пристрастей, даючи силу їй долати і перемагати ворогів, які не перестають вважати їй перепони, намагаючись за допомогою спокус знову її викрасти. Якщо душа пребуде твердої у своєму зверненні, покаянні і в доброму покорі Святому Духу, виконуючи праці віри (в постах Чи довгих, чуваннях частих, в повчаннях в Слові Божому, в безперервній молитві, в зречення від мирських утіх, в служінні всім від щирого серця , в смиренності й убогості духом), то Творець наш милосердний зглянеться над нею, заради праць її, з усякою тісноті і нуждою скоєних. Всещедрий, милостиво зглянься на неї оком Своїм, позбавить її від всяких спокус і милости Своєї вивергне з рук ворогів.

Сказано: «Якщо Бог за нас, хто проти нас? Той, Хто Сина Свого не пожалів, але видав Його за всіх нас, як з Ним не дарує і всього? »(Рим. 8, 31-32). Сина Свого Єдинородного віддав для позбавлення нас від гріхів і неправд наших. І Син Божий, упокоривши Себе заради нас, зцілив нас від душевних хвороб і врятував нас від гріхів наших. Прошу ж вас, ім'ям Господа нашого Ісуса Христа, знати і пам'ятати завжди цю жертву Божу за нас! Бог-Слово, заради нас, у всьому уподібнився нам, крім гріха. Усвідомлюємо ж це, і возревнуем про те, щоб звільнитися від гріхів, силою пришестя Господа до нас. Ті, хто усвідомив це - вірні раби Божі. Але рабство не їсти досконалість. Досконалість вводить нас в усиновлення-освячення, що приходить до кожного свого часу. Так, коли Господь наш Ісус Христос, побачивши, що учні Його вже готові стати синами, і Його пізнали Духом Святим, сказав їм: Як полюбив мене Батько, і Я полюбив вас-Перебувайте в любові Моїй. Якщо Мої заповіді, то в любові Моїй, як і Я виконай заповіді Свого Отця, і перебуваю в любові. Це Я вам говорив, щоб радість Моя у вас пребуде ваша радість. Оце Моя заповідь, щоб любили один одного, як я полюбив вас. Немає більше від тієї любові, як хто душу свою за друзів своїх. Ви друзі Мої, якщо чините все, що я вам. Я вже не називаю вас рабами, бо раб не знає, що робить пан його: але Я називаю вас друзями (і братами), бо сказав вам усе, що чув від Отця (Ів. 15, 9-15). Каже Святий Апостол тим, які пізнали, ніж стали вони у Христі Ісусі: все водиться Духом Божим, вони сини Божі: Тому що ви не прийняли духа рабства, щоб знову жити в страху, але прийняли Духа синівства, що кличемо: Авва, Отче! (Рим. 8, 14-15). Хто не готовий повстати від гріха, нехай знає, що прихід Господа Ізбавителя буде йому в осуд. Як сказав старець Симеон Матері Ісуса: Ось лежить Цей на падіння і повстання багатьох в Ізраїлі, і на знак сперечання. І Тобі Самій зброя пройде душу, - щоб відкрились думки сердець багатьох (Лук. 2, 34-35). А Апостоли проголосили: ми пахощі Христові Богу в рятованих і в тих, що гинуть: Для одних запах смертоносний на смерть, а для інших запах цілющий на життя. І хто здатен на це? (2 Кор. 2, 15-16).

Хай відомо вам, що вороги істини невпинно посилюються, щоб знищити істину. Бог же повсякчас відвідував творіння Своє, від самого створення світу, і тих, які від усього серця волали до Творця, вчив правій вірі. Але коли, через пристрасності нашої плоті і злобі ворогів, що борються з нами, добрі устремління душі втратили силу, і люди вже не могли осягнути навіть того, що властиво їм за їхнім єством і призначенню згори, так що не могли звільнитися від гріхів, щоб прийти у свій первісний стан, тоді Бог створив з нами милість і навчив нас істинному богопочитания через закон писаний. Коли ж і це не допомогло, тоді Бог, бачачи, що рана розширюється і вимагає рішучого лікування, визначив послати Сина Свого Єдинородного, Який і є єдиний Лікар наш.

Збурений любов'ю до Ісуса Христа, я, дивлячись на наш час, відчуваю то радість, то нарікання і плач. Дуже багато зодягнулися в одяг благочестя, але тільки деякі зробили це від усього серця і сподобилися отримати порятунок, принесене Господом нашим Ісусом. І це суть ті, про які я радію. Інші ж, забувши силу своєї обітниці, діють з волі плоті і похотям серця свого. І це суть ті, про які я нарікаю, бо їм прихід Господа буде в викриття. Інші, нарешті, думаючи про тривалість і труднощі подвигу віри, впали духом, чому скинули з себе одяг благочестя, і стали як би безсловесними. І це суть ті, про які я плачу, тому що прихід Господа нашого Ісуса Христа стало їм на осудження.

Я невпинно молюся про вас Богові, щоб Він кинув серця ваші вогонь, який Господь наш Ісус Христос прийшов кинути на землю: Я прийшов огонь кинути на землю, і як Я прагну, щоб він уже запалав (Лук. 12 49). Щоб змогли ви панувати собою, управляти бажаннями вашими і відрізняти добро від зла.

У штиль всякий мореплавець може бути про себе високої думки, і здатний хвалитися, але в шторм, при раптовій зміні вітрів, відкривається мистецтво і досвід справжніх керманичів.

Хто боїться Господа і дотримується Його заповідей, той раб Бога. Але це рабство, служіння, в якому ми знаходимося, не їсти рабство як таке, але свобода від гріха. Рабство це є праведність, ведуча до синівства. Господь наш обрав Апостолів і довірив їм поширення Євангелія. Дані ними заповіді встановили для нас прекрасне рабство, щоб ми панували над усіма пристрастями і здійснювали чисте служіння чесноти. Коли ми приступимо до самої благодаті, Господь наш Ісус Христос скаже і нам, як сказав Апостолам Своїм: Я вже не називаю вас рабами, але друзями Моїми (і братами): тому що все, що чув від Отця Мого, сказав вам (Ів. 15, 15). Приступили до благодаті на своєму досвіді пізнають устремління Святого Духа і усвідомлюють той духовний настрій, про який говорить Святий Апостол: взяли ви Духа синівства, що через Нього кличемо: Авва, Отче! (Рим. 8, 15).