» » Так говорив Святий Антоній. Частина 13

Так говорив Святий Антоній. Частина 13

Фото - Так говорив Святий Антоній. Частина 13

Пояснення деяких висловів Святого

Питання ченців. Як має зрозуміти слово Святого, яке він сказав учневі своєму Павлу, коли той, залишивши світ, просився жити при ньому: «якщо хочеш бути монахом вірним, іди в монастир, де багато братів, які можуть підтримувати твою слабкість»?

Відповідь старця. З цього навчаємося, що ми повинні приймати в монастир і строків немічних, хворих, сліпих і розслаблених, і любити їх, коли вони з радістю і старанністю присвячують себе набуток чеснот, хоча по немощам своїм і не можуть піднімати всіх праць. Тому чималого докору гідні ті настоятелі монастирів, які не беруть немічних, хоча відомо, що вони добрих звичаїв, а приймають охоче міцних юнаків для виконання різних служб по монастирю, хоча і бувають часто зухвалі і безсоромні. Батько Пімен сказав: якщо з трьох монахів, один мовчить, інший хворий і дякує Богові, а третій охоче виконує послух, то всі вони в одному складаються подвиг. Цими словами показано, що в монастирі не лише міцні тілом потрібні для виконання різних послухів, але повинні бути і немічні браття, що надають себе постійному безмовності, інакше направду марнота весь труд їх.

Питання ченців. Чого заради Святої сказав Павлу, учневі своєму: «Іди, сиди в усамітненні, щоб вивчити лайки, котрі бувають від демонів»?

Відповідь старця.Заради досконалості, але таке духовне досконалість приходить разом з чистотою серця, чистота серця буває, коли їм править розум, а розумом править безперервна молитва. Лайка від демонів буває через думки і привиди, які в самоті і мовчанні сильніше збуджуються. Самота дає безперестанні випадки до лайки з найтоншими помислами, навіває демонами. Ця лайка ведеться розумом молитовно в Бозі слухають серцю і їм правлячим. Безперервність цього подвигу духовного вчить духовному самоврядуванню, а в ньому все духовну досконалість ченця і всякого християнина.

Питання ченців. Що значить сказане Святим: «як витягнуті з води риби вмирають, так трапляється і з ченцем, який зволікає поза келії своєї? Яким чином монах помирає подібно рибі »?

Відповідь старця. Життя душі полягає у невпинному роздумі про Бога. Отже, якщо монах буде тинятися по місту, то, розважаючись видами і розмовами, він позбавляється духовного життя і вмирає, бо відходить від Бога і забуває Його, виганяє із серця свого любов до Христа, яку здобував собі багатьма працями, коли мовчав у келії . Понад те, гасне в ньому любов до злиднів і праці, і він віддається упокоєння плоті і задоволень, і обурюється чистота серця його, з причини мятущегося руху різних образів, що наводить його часто на блуд і пристрасті, котрі суть справжня смерть і загибель ченця.

Питання ченців. Що означають слова Святого: «келія ченця є піч Вавилонська, місце трьох юнаків, серед яких був Син Божий, і є стовп вогненний, з якого Бог говорив з Мойсеєм»?

Відповідь старця. Вогонь має дві властивості, з яких одне є жар боляче обпікає, а інше - освітлення радує. Терпляче перебування в келії також має дві властивості, одне обтяжує і турбує новачків (мовчанням, працями, лайка з пристрастями), а інше радує досягненням успіху, роблячи спокійними тих, хто, подолавши пристрасті, стають досконалими в чистоті і удостоюються світлих видінь. Сенс же сказаного ним про три отроках, що вони бачили Сина Божого, є наступний. Ананія, Азарія і Мисаїл, будучи кинуті у Вавилоні в піч вогненну, що не були спалені і навіть обпалені, бо до них був посланий Ангол Божий зняти з них узи і позбавити від руйнівної дії вогню. Також і для самотою живуть братів брань з демонами спочатку буває важка, проте їх ніколи не залишає благодатна допомога Господа нашого, відвідуючи їх і мешкаючи з ними. Коли ченці з цього допомогою переможуть пристрасті і демонів, тоді удостояться благодаті досконалої Любові і світлої слави Господа.

Питання ченців. Що означають слова Святого: «не повинно віддавати злом за зло, і якщо монах не може чинити так, нехай, хоча б зберігає мовчання і безмовність»? Як можна досягати цього за допомогою безмовності?

Відповідь старця. Якщо брат немічний, який ображає брата свого і ненавидить його, утримає себе в келії і утримається від розмов з людьми, пригнічуючи злі думки, постійно прилежа молитвам і читанню Писань, то відвідає його благодать світу. Тоді просвітиться серце його, а дух його зрадіє в Бозі, отримавши свободу від пристрастей. Чоловік же, глянувши на Хрест Господній, запалає любов'ю до Нього, і поцілував його, стане міркувати про те, як: Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб всякий віруючий в Нього, не загинув, але мав життя вічне (Ів. 3, 16), також: Але Бог Свою любов доводить тим, що Христос умер за нас, коли ми були ще грішниками (Рим. 5, 8), також: Той, Хто Сина Свого не пожалів, але видав Його за всіх нас (і притому на таку ганебну смерть, як смерть хреста), як з Ним не дарує нам і всього (Рим. 8, 32), або в чому іншому відмовить нам? Велика ж до нас милість і любов Христова спонукають нас не жити для своїх бажань, а тільки для того, Хто помер за нас (2 Кор. 5, 14, 15). Треба дивитися на Ісуса, як на початок і зразок терпіння, Який поніс за нас хресну смерть, і, зазнавши таке паплюження, знову сів праворуч Бога. Отже, якщо потерпимо з Ним, з Ним і прославимося (Рим. 8, 17), і якщо з Ним витерпимо, з Ним і запанує (2 Тим. 2, 12). Тому Апостол Павло перестерігає нас, кажучи: будемо дивитися, брати, на Хрест Господа нашого (Євр. 12, 2). Дивись, скільки переніс Він за грішників, які були ворогами душ своїх! Не сумуйте ж і не розслабляйтеся душами своїми з тієї причини, що вам доводиться терпіти тісноту, образи, приниження і смерть - це надолужити вам за любов до Нього. Испрашиваемую в молитвах ваших прощення тим, хто кривдить вас, подібно до того, як Господь молився за розпинали Його, кажучи: Отче, відпусти їм (Лк. 23, 34), і як блаженний Стефан просив прощення у Господа нашого тим, які побивали його камінням, кажучи: Господи, не постав їм цього гріха! (Діян. 7, 60). Якщо монах той, сидячи усамітнено в келії своїй, буде міркувати так, то зміцниться духом і опанує своїми пристрастями. Більше того, він не тільки не стане кого-небудь ображати, або гніватися на кого, але буде великою радіти радістю, що трапилося потерпіти йому наругу і образу. Ось до якої моральної фортеці доходить монах у келії своїй, з причини безмовності, уваги до себе і терплячого виконання заповідей Христових, які: піст, молитва, роздуми про Бога та інші чесноти, що здійснюються в мовчанні. Отже, дуже добре сказав блаженний Святий Антоній: якщо монах не може утриматися мови свого від нанесення образ, нарікання та багатослів'я, і серця свого не сильний утримати від таких падінь, нехай, принаймні, скільки може, прилягає безмовності і мовчанню.

Питання ченців. Прийшли колись братія до Святого Антонія і сказали йому: «дай нам заповідь, яку ми могли б виконувати». Він каже їм: Написано в Євангелії: «якщо хто вдарить тебе в одну щоку, підстав йому іншу» (Мф. 5, 39). Ті відповідали йому: «ми цього ніяк не можемо виконати». Старець сказав їм: «якщо ви не можете звертати інший скроня, переносите терпляче удар в одну». Вони сказали: «і це не можемо робити». І сказав їм: «якщо і цього не можете, хоча б, не відповідайте ударами тому, хто вас вдарить». Вони сказали: «і цього не можемо робити. Тоді великий старець сказав своєму учневі: приготуй братам цим трохи їжі, тому що вони хворі ». Що означають ці слова святого отця?

Відповідь старця. Цим хотів сказати, що з такими більш нічого робити, як нагодувати і відпустити. Святий на закінчення сказав: «для вас потрібна молитва», то можна думати, що під їжею він розумів молитви старців, як би кажучи: якщо ви не можете ні того, ні іншого, то потрібно молитись за вас. Бо, як для хворих потребна особлива їжа по слабкості їх шлунка, який не може приймати всякого роду їжу, так і для вас, у яких думка так немічна, що не може і малої частини заповідей Господа нашого виконувати, потрібно цілісний і лікування душ. Тільки молитви отців можуть їм допомогти.

Питання ченців. Святий Антоній сказав: я бачив мережі диявола простягнені по всій землі, застогнав від цього і сказав: горе роду человеческому- хто може позбутися від них? І сказали мені: смиренність рятує від них, бо вони не можуть плутати його. Як бачив святий мережі сии - наяву чи подумки? І хто ті, які сказали йому: смиренність рятує від них, бо вони не можуть плутати його?

Відповідь старця. Святий Макарій Великий, Єгипетський, учень Святого Антонія, бачив також у внутрішній пустелі скитській всі підступи ворожі, в той же час, як бачив їх отець Антоній, тільки в іншому образі. Святий Макарій бачив бісів у людській подобі, один був одягнений в діряву одяг, на якій були різних кольорів нашивки, інший був одягнений у зношений одяг, вкриту мережею з якимись бульбашками, третій покритий був крилами. Ось цих бісів тілесними очима бачив отець Макарій, а Святий Антоній бачив оком розуму, як бачать бачення, всі ті мережі диявола, які він будує монахам, і якими намагається їх обплутати, вловити і перешкодити їм благополучно завершити свій шлях чесноти: Пильнуй мене, Господи, від рук нечестивого, бережи мене від рук насильника, що задумали стопи мої (Пс. 139, 5). Отже, він бачив, що мережі диявольські влаштовані по землі таким же чином, як звіролови простягають свої. Бачачи це, він здивувався і жахнувся, за численність тенет і мереж, в які якби і звір попався якийсь, не міг би звільнитися, по безлічі хитрих силець і пут. У такому вигляді представилися Святому Антонію види всіх пристрастей тілесних і душевних, якими біси заохочують ченців. І бачив він Ангелів святих, які поіменно називали мережі: мережа обжерливість (обжерливість), грошолюбство, блуд, марнославство, гордість та інші. Більше того, вони показали йому всі мистецтва і хитрощі, якими ворог лагодить всілякі перешкоди, щоб обплутати ченців і зупинити їх хід по великому шляху Любові Божої. Коли уражений жахом при вигляді мереж, застогнав він і сказав: горе нам, монахам! Як позбутися нам і врятуватися від цих мереж, щоб не заплутатися в них? Ангели сказали йому: смиренність рятує, хто володіє смиренням, той ніколи не заплутається в них і не впаде. Але вони аж ніяк не сказали, що тільки смиренням побеждаются пристрасті і демони, потрібні також і справи! Смирення одне само по собі ніякої не принесе користі, так само як і справи без смирення нічого не означають. Так їжа без солі швидко псується і ні на що не придатне. Отже, тілесні труди, внутрішній подвиг ума, безмовність і безперервна молитва з досконалим смиренням долають всі пристрасті демонічні.

Питання ченців. Святий Антоній сказав: «якщо подвизаємося подвигом добрим, повинно нам міцно боятися і вкрай упокоритися перед Богом, щоб Він, що відає неміч нашу, покривав нас правицею Своєю і зберігав, бо якщо вознесемось гордістю, Він зніме покрив Свій з нас, і ми загинемо» . Який сенс цього вислову блаженного?

Відповідь старця. Змирятися повинні ми завжди, як під час утисків, скорбот і воєн, так і під час миру і спокою. Повсякчас маємо ми нужду в смиренності, так як воно під час брані доставляє нам допомогу і додає сили до підняття тягости терпіння, а під час миру і спокою захищає нас від гордості і утримує від падіння. Також з причини постійної ліні нашої і полонять нас забуття Бога, повинні ми миритися, бо очевидна неміч наша сама веде нас до смирення і відганяє всяку гордість. Бог не хоче, щоб ми завжди перебували у небезпеках і тривогах, але, по Своїй благості і людинолюбства, покриває нас і припиняє лайки пристрастей і лютість демонів. Отже, якщо ми під час бою, і подвигу вдаємося до смирення, заради небезпеки і труднощі, а під час спокою та безпеки від воєн забуваємо Бога і підносимося гордістю, то Він, без сумніву, зніме з нас покрив Свого, і ми загинемо в руйнуванні і розпачі. Тому немає такого часу, коли не потрібно було б нам смиренність, так як у всякому місці і у всіх діях ми завжди маємо в ньому потребу.

Питання ченців. Один старець молив Бога показати йому всіх батьків, і йому дано було бачити їх усіх, крім Святого Антонія. Ангел сказав йому: «де Бог, там Святий Антоній». Як бачив він усіх отців і чому не бачив отця Антонія?

Відповідь старців. Або розум старця був захоплений в рай, і бачив там отців, або самі батьки прийшли до нього, або Ангел показав йому їх, за допомогою бачення. Святий Антоній не був ним явив з двох причин: для свідчення великості слави Святого Антонія, і для того, щоб упокорити старця того, щоб не прославився він гордістю, що бачив всіх отців. Бо виконуючи прохання старця, Бог баченням отців зобов'язував його наслідувати їх, а що не удостоєний він бачити Святого Антонія, цим торочилося, що старець не має стільки сил, щоб наслідувати і йому, ніж давалося йому спонукання пригнічувати гордість і миритися.

Питання ченців. Прийшов якось батько Аммон незайманий до Святого Антонія і сказав йому: «бачу, що я маю більше справ, ніж ти- яким же чином ім'я твоє більше славиться між людьми, ніж моє»? Святий Антоній відповів йому: «це від того, що я люблю Бога більше, ніж ти». Що хотів сказати Святої?

Відповідь старців. Ні батько Аммон не хвалився своїми справами, ні Святий Антоній своєю любов'ю, але намір слів їх було таке. Як ці святі були першими засновниками монашества і зачинателем пустинножітельства, то вони мали на увазі обопільною згодою затвердити і всім ченцям показати, що внутрішній лад розуму важливіше тілесних подвигів. Бо цей внутрішній лад розуму спрямовує і захоплює душу ченця до найдосконалішої любові до Бога, що робить його гідним видінь і одкровень слави Божої. Тілесні подвиги звільняють монаха від пристрастей тілесних, стверджують в чеснотах, силу йому подають до боротьби з хіттю, і тілу доставляють чистоту. А подвиг розуму озброює душу проти демонів і помислів, ними навіваються, і очищає серце, яке зміцнюється Любов'ю і робиться гідним того, щоб ним правил Дух. Слава віруючого, міцного в чеснотах і люблячого Господа, часто не відома серед людей. Наприклад, отець Павло, початок пустинножітелей і первонароджений з ченців, поки живий був, мало був відомий. Отже, обидва батька хотіли показати нам, який чин подвижництва вище іншого, тілесний чи духовний, що складається у внутрішній, потаємної лайки розуму, в безперервній молитві і роздуму про Бога. Монах досягнувши досконалості, удостоюється зріти Славу Господню, Якому хвала на віки віків. Амінь!

Питання ченців. Святий Антоній сказав, що Бог не допускає дияволу наводити сильні лайки на цей рід, бо він немічний. Як це так?

Відповідь старця. Бог, люблячи нас, не допускає бути нам занадто під натиском дияволом, так як у нас, на жаль, недостатній жар любові до Бога і ревнощі про добрі справи. Диявол слабкіше нападає на нас, з причини нашої слабкості і ліні.

Питання ченців. Святий Антоній сказав: «Якби мірошник не закривав очей мула, то мул б падав від запаморочення голови, і робота припинялася б. Подібно до цього і нам Господь закриває очі. Бо ми, іноді роблячи добро, не помічаємо його. Так відбувається тому, щоб ми, не дай Бог !, не стали себе вважати блаженними і не загинули тому труди наші. Тому іноді впадаємо в нечисті помисли, щоб, бачачи їх, докоряли самих себе. Ці-то нечисті помисли і суть прикриття невеликого добра, яке робимо, так як людина, яка докоряє себе, чи не втратить своєї нагороди ». Поясни нам ці слова Святого.

Відповідь старця. Не всі святі удостоюються бачити видіння, вони не бачать також добра, яке роблять, і приготованих їм обітниць, хоча вони сповнені благих справ і чеснот. Не тому так, щоб Бог не радів їх чеснотам і не втішався їх добрими справами. Щоб Всеблагий применшив щось від нагороди, уготованной добрим? - Так не буде! Але це робить Він для того, щоб доброчесні люди не піднеслися гордістю, і щоб через те не загинула їх чеснота, щоб не позбулися вони приготованих їм благ, і не зробилися чужими благодаті Божої. А вони, хоч і прилежат чеснотам, але Бог зберігає їх, допускаючи іноді, щоб демони посміювалися над ними, навіваючи на них сороміцькі думки, або наводячи страх, або завдаючи рани, щоб знали ті неміч свою, і завжди були обережні і пильні. Як помисел про благо, яке уготовано їм за добрі справи, підтримує в них ревнощі до постійного деланию добра, так і свідомість своїх недоліків і своєї немочі видаляє їх від гордості і гамує їх. Такі мають отримати особливу радість від Господа нашого Ісуса Христа в нескінченному Царстві Небесному.

Питання ченців. Святий Антоній сказав: «тому ми не досягаємо успіхів, що не знаємо своєї ступеня і свого вибору або не розуміємо, чого вимагає діло, до якого приступаємо, і хочемо досягти чесноти без праці. Тому, якщо зустрінемо спокуса на тому місці, в якому живемо, переходимо на інше, думаючи, що є де-небудь на Землі місце, в якому немає диявола. Але хто пізнав, що таке боротьба, той постійно всюди бореться з Божою допомогою, бо Господь наш сказав: Царство Боже всередині вас (Лк. 17, 21). Що цим хотів сказати нам Святий?

Відповідь старця. Зміст його слів такий. Деякі постійно змінюють своє місцеперебування, чаю знайти місце, де немає диявола, але скрізь зустрічають спокуси. Але хто знає, що таке боротьба, той бореться з Божою допомогою там, де живе, і не шукає іншого місця. Сенс же сказаного Господом нашим: Царство Боже всередині вас є, означає, що ми, ченці, покинувши світ, які взяли хрест свій, по заповіді Господа нашого, і Йому послідували, повинні перебувати в одному місці, і, піклуючись єдино про спасіння душ своїх, переносити всякого роду зустрічаються лайки. По любові до Бога і заради виконання волі Його, яке полягає в дотриманні Його заповідей, нам повинно, де б ми не були, терпляче переносити всі лайки і спокуси, чи будуть вони від пристрастей, або від демонів, або від людей. Але ці, що не вправні в бою, незвичних зносити ніякої тяготи, поспішають в інші місця, чекаючи знайти спокій від лайки, і притулок від помислів, переселяючись з одного місця на інше, і з однієї країни в іншу. Тому будемо залишатися на своїх місцях, і якщо нападе на нас лайка, або спокуса, станемо постити, молитися, схиляти коліна, бити себе в груди перед хрестом Господа нашого, зі сльозами і хворобою серцевої, просячи собі в Нього допомоги і порятунку: так як Він завжди притаманний нам і мешкає в нас, як написано: поблизу Господь зламаних серцем, і смиренних духом спасе (Пс. 33, 19), і як Сам Господь сказав: Царство Боже всередині вас (Лк. 17, 21), тобто, Я в вас живу. Бо Царство Боже є Христос, Який завжди в нас мешкає. Блаженний Павло теж каже: чи не знаєте, що Христос живе в вас? (1 Кор. 3, 16). І не Він тільки живе в нас, але й ми в Ньому перебуваємо, як Він Сам каже: будите в Мені і Я в вас (Ів. 15, 4). Отже, якщо ми в Бозі мешкаємо, і самі є житло Йому, то не будемо залишати Господа нашого, під час спокус, бід і воєн, і переселяючись куди-небудь, не шукатимемо собі допомоги та притулку від країн і місць, але на своїх перебуватимемо місцях, благаючи Господа, в нас мешкає, подати нам допомогу і позбавити нас. При цьому будемо відкривати свої помисли отцям нашим і просити їх молитов в допомогу нам. Терплячи на своїх місцях, будемо завжди вдаватися до покрову Спасителя нашого, щоб безсумнівно зробить нас переможцями у всіх бранях наших.