» » Різдвяний піст. Чи вмієте ви правильно постити?

Різдвяний піст. Чи вмієте ви правильно постити?

Фото - Різдвяний піст. Чи вмієте ви правильно постити?

28 листопада починається 40-денний Різдвяний піст, який закінчується 7 січня в день святкування одного з великих церковних свят - Різдва Христового.

Різдвяний піст має ще одну назву (народне) - Філіппов пост, так як починається в день пам'яті святого апостола Пилипа.

Різдвяний піст. Інформація

Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти з'явився у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, могли принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.

Цей пост не є найсуворішим, як, наприклад, Великий піст, і тому посту свого дозволяється їсти рибу в будь-які дні, за винятком середи і п'ятниці. М'ясо, молочні продукти і яйця є в Різдвяний піст заборонено. Останній день посту - це Різдвяний святвечір, у цей день Церквою призначений суворий піст, тобто не можна їсти і рибу.

Навіщо потрібен пост?

Багато людей помиляються, вважаючи, що піст - це хороша дієта, що це очищає організм, що для здоров'я пост корисний. Це не зовсім так.

По-перше, як дієта пост досить поганий, так як у пісні дні людині не забороняється їсти хліб, картопля, рослинна олія та інші продукти, які часто в дієтах стають персонами «нон грата».

По-друге, пісна їжа, звичайно ж, не очищає організм-як і будь-яка їжа, вона може бути як шкідлива для здоров'я, так і корисна - залежно від того, хто і як готує, і головне - що готує.

По-третє, далеко не кожній людині можна обмежувати себе в їжі. Церква з найдавніших часів дозволяла робити послаблення в пості (до повного скасування його тілесної частини) вагітним жінкам, годуючим матерям, хворим, дітям. У наш час послаблення в пості дозволені студентам, так як завантаженість у навчанні настільки велика, що неповноцінне харчування завдає шкоди здоров'ю.

По-четверте, деякі люди не можуть відмовляти собі в скоромної (не пісні) їжі з однієї простої причини - вони помруть з голоду. Взяти хоча б рибалок, які харчуються тільки рибою - якби вони почали постити за статутом, то все б давно вимерли.

Але якщо сенс посту не в обмеженні тілесному, то в чому ж тоді?

На це питання відповідає Сам Господь наш Ісус Христос: «Коли ви постите, то не будьте сумні, як ліцемери- бо вони зміняють обличчя свої, щоб люди, що постять. А ти, коли постиш, намасти голову твою і вмий обличчя твоє, щоб явитися посту свого не виявив перед людьми, але перед Отцем твоїм »(Мф. 6: 16-18).

Стає ясно, що піст - це в першу чергу духовне стриманість.

За словами пророка Ісаї, пост полягає в тому, щоб одягнути нагого, нагодувати голодного, розділити хліб свій з ближніми. Сутність посту виражена в словах: «віддай голодному душу твою». Піст - це час, коли ми повинні забути про себе, навчитися жертвувати собою заради інших.

І ось тоді ми розуміємо, що піст - це серйозний труд, який в повній мірі далеко не кожному під силу. Але Церква не закликає нас братися відразу за всі подвиги. Потрібно робити тільки те, що можеш - але робити це не лінуючись і не виправдовуючи свою лінь.

Що краще 40 днів не їсти м'ясо і лаятися щодня з матір'ю або дружиною, або 40 днів їсти все підряд, але намагатися всіма силами миритися і зберігати мир в сім'ї? Ясно, що друге у сто разів краще першого.

Але коли людина починає духовну боротьбу, коли починає намагатися вчитися смиренню і терпінню, тобто любити ближніх, то тоді розуміє, що тілесне утримання - це дуже хороший помічник в подібній боротьбі.

Повинен знати кожен

Якщо у вашій родині постите тільки ви один (одна), то це не привід до примушення інших до посту. Пост повинен бути добровільним.

Пост передбачає подружнє стриманість. Але якщо, наприклад, дружина захотіла близькості, то чоловік, незважаючи на пост, повинен піти назустріч. Відмовляти їй він не має права.

Питання про послаблення в пості або, навпаки, про посилення поста вирішується завжди тільки зі священиком. Самостійно людина не має права робити цей вибір, оскільки швидше за все завдасть шкоди своїй душі і свого тіла.

Якщо ми знаходимося в гостях під час посту і нас пригощають скоромної їжею, то заради поваги до господаря, ми повинні їсти цю їжу.

Любов завжди вище віри. Якщо ми будемо поступати по любові до Бога і ближнього, то чи не помилимося.

Допоможи всім Господь під час Різдвяного посту.