» » Рецензія на «Орли юриспруденції» (Legal Eagles, 1986)

Рецензія на «Орли юриспруденції» (Legal Eagles, 1986)

Фото - Рецензія на «Орли юриспруденції» (Legal Eagles, 1986)

Адвокатів в Голлівуді недолюблюють. Само собою, в кінематографічному плані, не в професійному. А за що їх любити? Ці бюрократичні черв'яки вічно плутаються під ногами бравих поліцейських і відчайдушних шибайголів, що рятують світ, вітчизну і мирних жителів. Їх упередженість, жадібність, брехливість і прагнення здерти зі свого клієнта побільше грошей відбилася в численних анекдотах і злісних карикатурах. Тому не дивно, що юристи в більшості голлівудських картин постають в образі доморощених, пихатих і противних слимаків, спраглих наживи.

З будь-якого правила бувають винятки. Приміром, «Убити пересмішника» Роберта Маллігана за однойменним твором Харпер Лі. Відомий письменник Джон Грішем у своїх романах оспівав юристів, як трудоголіків і правдолюбців, зробивши їх центральними персонажами таких творів, як «Фірма», «Час убивати» і «Клієнт». А не менш відомий в Голлівуді режисер Айвен Рейтман одного разу вирішив перетворити нудне перебирання папірців в офісі і пафосні промови в суді присяжних в романтичну пригодницьке дійство під назвою «Орли юриспруденції».

... Помічник окружного прокурора Том Логан (Роберт Редфорд) не відчуває особливих проблем в просуванні по службових сходах. Він з легкістю розправляється з найскладнішими випадками, розтираючи в порошок своїх опонентів-адвокатів і відправляючи підсудних за грати. До тих пір поки на його шляху не зустрічається Челсі Дердон (Деріл Ханна), дочка художника Себастьяна Дердон, загиблого 18 років тому за трагічних обставин. Пожежа забрала не тільки життя її батька, але і практично всі його картини, більшість з яких сьогодні стоять цілу купу грошей.

Сама Челсі небезпідставно підозрює колишніх компаньйонів свого батька, великих бізнесменів Віктора Тафта (Теренс Стемп) і Роберта Форрестера, в тому, що вони, якщо і не влаштували підпал у будинку Дердон самостійно, то непогано нажилися на передчасну кончину художника. Після невдалої спроби викрасти з галереї Тафта картину, яку батько подарував їй на день народження, Челсі опиняється в руках правосуддя. Її захистом займається приваблива і дуже винахідлива жінка-адвокат Лаура Келлі (Дебра Уінгер), проте незабаром справу грунтовно заплутується і Лаура звертається за допомогою до Логану.

Розведений Логан не в силах встояти перед двома чарівними жінками, які потребують його послугах. Він і не уявляв собі, що у зовні нешкідливою середовищі прихильників образотворчого мистецтва можуть бушувати неабиякі пристрасті. Незабаром з'ясовується, що Тафт і Форрестер дійсно нечисті на руку, і їм явно є що приховувати від громадськості та правоохоронних органів. А коли сам Логан опиняється під вогнепальною вогнем, а Тафт мало не допомагає нашим горе-сищикам відправитися на той світ разом з усіма архівами своєї фірми, Логан і його подружка розуміють, що вплуталися в небезпечну гру і одним природним красномовством злочинців зупинити не вдасться ...

Режисер і продюсер Айвен Рейтман прославився в Голлівуді своєю фантастичною стрічкою «Мисливці за привидами» (1984). А «Орли юриспруденції» з'явилися на світ якраз між «мисливцями» і інший його блискучої комедією, «Близнюками» за участю Денні ДеВіто і Арнольда Шварценеггера. Однак «Орли» не стали в кар'єрі Райтмана творчою удачею з кількох причин.

По-перше, Рейтман, відчувши смак слави після оглушливого успіху попереднього фільму, надто понадіявся на власні сили, виступивши на картині не тільки в якості постановника і продюсера, а й сценариста. На жаль, на цьому терені його таланти виявилися досить сумнівними. Райтманом не вдалося повною мірою витримати темп оповіді, тому картина ніби розпадається на дві нерівноцінні частини. Перша година глядачеві доводиться відверто нудьгувати, спостерігаючи за взаємовідносинами служителів Феміди, тужливими діалогами і статут своєї тривалістю зав'язкою сюжету. У другій половині пружина розпрямляється, стрічка наповнюється дією і несподіваними поворотами сюжету, але врятувати кінцевий продукт це вже не допомогло.

По-друге, сумнівний вибір на головну роль Редфорда, якому в легковагій детективної історії явно було затісно. Особливо після чудової гри актори в стрічках «Вся президентська рать», «Електричний вершник» і «Брубейкер». Редфорда, до речі, ця невдача надовго вибила із сідла і після провалу «Орлов юриспруденції» в прокаті він шість років не знімався в кіно, повернувшись на великий екран лише в 1990 році фільмом «Гавана».

Якщо не знати, на що реально здатні Рейтман і Редфорд окремо, їх союз, втім, можна розглядати як непоганий мейнстрімовим проект. До створення фільму залучили ветеранів, оператора Ласло Ковача і композитора Елмера Бернстайна, заголовну пісню виконав Род Стюарт, а на підтримку Редфорду забезпечили двох красунь - Дебру Уінгер і Деріл Ханну.

Основна проблема фільму в тому, що спостерігати за розвитком подій до певного моменту просто нецікаво. І їжаку зрозуміло, що нещасного художника відправили на той світ навмисне його ж закляті друзі, тому вся інтрига полягає у з'ясуванні конкретного лиходія. Тут творцям все-таки вдалося зберегти таємницю до самого кінця, у фіналі здивувавши глядача найнесподіванішої кандидатурою. Але на цьому винахідливість авторів вичерпалася і всі інші події, включаючи романтичну лінію між Логаном і його помічницею, а також закономірний голлівудський хепі-енд, цілком очікувані і передбачувані.

Резюме. Непоганий одноразовий детективчик з красивими жінками на задньому фоні на чолі з постарілим, але як і раніше привабливим Редфордом. Зараз його місце в обоймі впевнено зайняв Джордж Клуні, якому також періодично доводиться виконувати ролі представників закону. Якщо ви фанат цієї тематики і тащітесь від постійного використання юридичної термінології та іскрометних адвокатських промов у суді, рекомендую звернути увагу на вищезгадані екранізації Грішема або подивитися серіал «Юристи Бостона».