» » Рецензія на фільм «Папайя» (Papaya de Caraibi, 1978)

Рецензія на фільм «Папайя» (Papaya de Caraibi, 1978)

Фото - Рецензія на фільм «Папайя» (Papaya de Caraibi, 1978)

Італійця Арістіде Массачезі, більше відомого під псевдонімом Джо Д'Амато, можна сміливо назвати класиком еротичного жаху. Або жахливої еротики. Це вже кому як зручніше. В обох напрямках режисер працював сміливо, віддаючи себе всього без залишку. Цим, власне, і став відомим.

Будучи слугою двох панів, Д'Амато не зумів досягти в кожному жанрі недосяжних висот, протягом всієї своєї кар'єри будучи хорошим наслідувачем і вмілим ремісником, але не більше. Дотягнутися до естетичного майстерності Тінто Брасса йому не давало бажання привнести в свої історії якийсь «глибокий зміст», від якого Брас відмовився вже давненько, сконцентрувавшись на знаннях іншого роду. У той же час з точки зору фільмів жахів і трилерів постановкам Д'Амато явно не діставало візуальної експресії та інтригуючих сюжетів. Тому серед визнаних стовпів жанру, таких як Лючио Фульчи, Маріо і Ламберто Бава та Даріо Ардженто, кошмарики Д'Амато ніколи не котирувалися.

... Цивілізація з кожним роком відкушує все нові шматки незайманої природи. На безіменному тропічному острові чергова корпорація, зневажаючи інтереси місцевих жителів, будує «необхідну їм» електростанцію. Жителі, які звикли лягати спати, як тільки вимкнуть Сонце, а вставати з першим півнячим криком, поставилися до цієї затії, м'яко кажучи, недружелюбно. Будучи вже не дикими, але ще погано організованими, вони, замість того, щоб вийти на барикади або постукати касками по місцевих вибоїнах (асфальт в тих місцях якось не прижився), вирішують відстояти свою думку іншим способом.

На чолі «революційного» руху стоїть симпатичний вусатий негр і його подружка з характерним для місцевого населення ім'ям Папайя. Дівчина гарненька, пристрасна, чуттєва і з тих, яким палець в рот не клади. Ну, або Не палець, якщо ви розумієте, про що я. Тому як гаряча південна жінка є приманкою для довірливих іноземців, які готові йти за нею на край землі, в той час як Папайя лише бажає їм швидкої і часто болісної смерті.

Головний інженер проекту Вінсент (Моріс Поли), разом зі своєю знайомою журналісткою Сарою (Сірпа Лейн) знаходяться в короткочасній відпустці, тому вирішують покататися по околицях. Так би мовити, ознайомитися з побутом селян і звичаями аборигенів. Обидва в курсі, що за останні кілька днів пропали два інженери, які працювали в підпорядкуванні у Вінсента. Одного так і не знайшли (його доля відома глядачеві за першим кадрам фільму), другий же виявили, але вже мертвим. Тим не менше, наші шукачі пригод на п'яту точку, з гостинного запрошення підступної Папайї, збираються відвідати свято Каменя - якийсь сабантуй, пов'язаний з місцевими культурними та релігійними звичаями і, як правило, супроводжуваний людськими жертвопринесеннями.

Само собою, прогулянка закінчується погано. Зачарований папайї Вінсент зовсім втрачає почуття пильності, а його подружка Сара потрапляє в руки озлоблених на капіталістичних експлуататорів негрів ...

Так струнко описати сюжет фільму, можна тільки додивившись його до кінця, бо аж до середини цього кошмарного з усіх точок зору опусу взагалі насилу зрозуміло «ху із ху» і чому ці люди роблять саме так, а не інакше. Якби не періодичні еротичні вставки за участю Сірпи Лейн і Мелісси Кіменті (Папайя), то навіть заявлені 80 хвилин картини можуть здатися вічністю. В особливо провисаючих моментах сюжету, я був змушений прискорювати відтворення, щоб не поникнути головою в міцному сні.

Я поки погано знайомий з творчістю Д'Амато, але точно можу стверджувати - цей фільм явно його вершиною не є. Складається враження, що картина знімалася без сценарію взагалі (хоча в титрах значаться два прізвища авторів тексту), в кращих традиціях Боллівуду, за якими наявність яких-небудь рукописних записів на знімальному майданчику вважається моветоном. Зовнішній каркас сюжету на кшталт присутній, але всередині нього персонажі пересуваються за законами Броунівського руху - хаотично і безцільно, періодично стикаючись один з одним, щоб випалити пару - трійку порожніх і банальних фраз.

Якщо розглядати детективну складову «Папайї», то тут Д'Амато провалився повністю. Спочатку в картині присутній хоч якась інтрига: загадкова фатальна жінка, нез'ясовні і жорстокі вбивства. Але незабаром творці збиваються в гарячковий марення, пов'язуючи детектив з якимось повстанським рухом, що складається з декількох похмурого вигляду темношкірих хлопців, які крадуть креслення і вбивають інженерів, щоб загальмувати будівництво ненависної їм електростанції. Особливо кумедно чути дитячий лепет їх ватажка про те, як він любить батьківщину-матір, не хоче нічого змінювати і не бачить інших способів довести свою правоту. Дана його бесіда з журналісткою Сарою (яка пізніше стане його коханкою і помічницею Папайї в заманювання тупоголових іноземців в пастку) відбувається на тлі убогих халуп, розкиданих вибоїнами типу-доріг та інших пам'яток «щасливих» остров'ян.

Гаразд, Бог з ним з детективом. Що там з улюбленою тематикою режисера, чи то пак з жахами? Та ж байда. Якщо не вважати початкового епізоду з відкусуванням чоловічої гідності (при зйомках сцени жодна сарделька не постраждала) і прогулянки головних героїв по пустельних і тривожним вулицях села, то й згадати-то нічого. Мені на руки попалася версія з німецької озвученням, так діловиті бюргери перевели назву як «Папайя - Богиня кохання канібалів». Я так розумію, даний заголовок з'явився після перегляду перших трьох хвилин стрічки, бо до іншої частини фільму він не має жодного стосунку.

Найбільше уваги Д'Амато, звичайно ж, приділив еротиці. Але й тут майстер порадувати особливо не зміг, здивувати тим більше. З позиції днів сьогоднішніх ці боязкі лесбійські поцілунки і скуті донезмоги ласки виглядають анахронізмом. Рука учасника якось невпевнено метається між відвертою незграбно і очевидним кліпмейкерством. Симпатичні головні актриси то немудро расхаживают в негліже, всім своїм виглядом демонструючи невибагливість до погоди і моральним устоям, то звиваються в любовних ігрищах на пляжі, що вже нагадує не кіно, а еротичні кліпи Пентхауса або Плейбоя.

Резюме. Ні риба, ні м'ясо. Для детектива - нудно, для жахів - сміхотворно, для еротики - місцями вульгарно, місцями занадто непрофесійно. Дивитися це убозтво я, ясна річ, нікому не рекомендую, благо я вже витратив 80 хвилин своєї дорогоцінної життя на це барахло. Не повторюйте моїх помилок.